Οικονομία

Αλλαγές στις περιόδους υποβολής ΑΠΔ στο ΙΚΑ

Αλλαγές στις περιόδους υποβολής ΑΠΔ στο ΙΚΑ Αλλαγές στις περιόδους υποβολής ΑΠΔ στο ΙΚΑ
ΙΚΑ: Αλλαγές στις περιόδους υποβολής ΑΠΔ Δώρου Χριστουγέννων & Δώρου Πάσχα Με την ΑΠΔ μισθολογικής περιόδου Μαΐου θα πρέπει να υποβάλλεται το Δώρο Πάσχα, με υποχρέωση καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών τον Ιούνιο και με την ΑΠΔ μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου θα πρέπει να υποβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων, παρελθούσης χρήσης, με υποχρέωση καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών τον Φεβρουάριο, ώστε η υποχρέωση καταβολής να προκύπτει από την μισθολογική περίοδο υποβολής του. Τις νέες περιόδους κάνει γνωστό το ΙΚΑ με εγκύκλιο του.

Αυτό αναφέρει με εγκύκλιο του ΙΚΑ σχετικά με την υποβολή ΑΠΔ ενώ όπως αναφέρει σε περίπτωση αποχώρησης απασχολούμενου που η Α.Π.Δ υποβάλλεται συνήθως σε προγενέστερη περίοδο, για την ολοκλήρωση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων του εργοδότη έναντι του απασχολούμενου εφόσον ο εργοδότης επιθυμεί να προβεί στην ολοκλήρωση της υποβολής των Α.Π.Δ για το Δ.Π & Δ.Χ. πριν την καθορισμένη περίοδο (ΜΑΙΟ & ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ) θα πρέπει οι ασφαλιστικές εισφορές να καταβάλλονται και κατά την αντίστοιχη υποχρέωση καταβολής του μήνα υποβολής, με τις ασφαλιστικές εισφορές του μήνα υποβολής.

Ως έναρξη εφαρμογής της ανωτέρω τροποποίησης στην υποβολή των Α.Π.Δ θα είναι το Δ.Χ/2015 ενώ η έναρξη εφαρμογής για την καταβολή των τρεχουσών εισφορών με ταυτότητα πληρωμής θα ανακοινωθεί με νεότερο έγγραφο.

Επισημαίνεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν θα καταβληθούν έως την τελευταία ημέρα εμπρόθεσμης καταβολής τους δεν θα πρέπει να καταβάλλονται ως τρέχουσες με Τ.Π.Τ.Ε. καθώς σε συνδυασμό με την διαχείριση κεντρικών ελέγχων οι μη εμπρόθεσμα καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές μετά την διενέργεια των κεντρικών Ε.Δ.Κ. ενδέχεται να έχουν καταλογιστεί με Π.Ε.Ε. και κατά συνέπεια, θεωρούνται καθυστερούμενες και πρέπει να καταβληθούν με την ταυτότητα οφειλέτη.