Οικονομία

"Παρελθόν" τα επιδόματα - Πως θα αναπληρωθούν

"Παρελθόν" τα επιδόματα - Πως θα αναπληρωθούν "Παρελθόν" τα επιδόματα - Πως θα αναπληρωθούν
"Παρελθόν" τα επιδόματα - Πως θα αναπληρωθούν Έντονες είναι οι φήμες για την ενσωμάτωση μεγάλου αριθμού κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων σε ένα ενιαίο επίδομα, αφού αυτό το ζήτημα είναι πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Το ενιαίο επίδομα θα είναι το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» και θα καταβάλλεται σε όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και εξαθλίωσης. Η αναβίωση της ιδέας για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» αποσκοπεί στην αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τα προνοιακά και τα κοινωνικά επιδόματα, με στόχο την εξοικονόμηση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ετησίως από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνηση, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα μπορούσε να εγγυηθεί μηνιαίες αποδοχές 200 ευρώ για μεμονωμένα άτομα, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ή 300 ευρώ, εάν επρόκειτο για ζευγάρι. Το παραπάνω ποσό αυξανόταν κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο και κατά 100 ευρώ για κάθε ενήλικο τέκνο.

Αρχικά η κυβέρνηση είχε εγκαταλείψει το σχέδιο αυτό, αρνούμενη να δημιουργήσει ένα μοντέλο στήριξης των πολιτών που βρίσκονται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, υποκαθιστώντας άλλα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα με ένα κατώτατο ποσό εγγυημένου εισοδήματος.

Αντίθετα έτρεχε το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης», με δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, επιδότηση σίτισης και επίδομα ενοικίου σε πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, το οποίο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Τρόικα διαμηνύεται ότι το πρόγραμμα αυτό πρέπει να ανασταλεί και στη θέση του να τεθεί σε εφαρμογή το μοντέλο του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Έτσι οδηγούμαστε σε κατάργηση μεγάλου αριθμού προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων που καταβάλλονται σήμερα σε εκατομμύρια πολίτες, όπως για παράδειγμα τα επιδόματα στήριξης τέκνων και τα ειδικά τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα, τα φοιτητικά επιδόματα, τα προνοιακά επιδόματα του ΟΓΑ, το ΕΚΑΣ.