Οικονομία

Καταρρέουν οι συντάξεις καταργούνται οι πρόωρες - Τα νέα όρια ηλικίας

Καταρρέουν οι συντάξεις καταργούνται οι πρόωρες - Τα νέα όρια ηλικίας Καταρρέουν οι συντάξεις καταργούνται οι πρόωρες - Τα νέα όρια ηλικίας
Καταρρέουν οι συντάξεις καταργούνται οι πρόωρες - Τα νέα όρια ηλικίας Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Τα ξημερώματα κατατέθηκε στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών. Οι αλλαγές που προκύπτουν στο σκέλος των συντάξεων είναι σαρωτικές, αφού δημιουργούνται πλέον οι προϋποθέσεις για χορήγηση συντάξεων πολύ κάτω από τα κατώτατα όρια, δηλαδή ύψους 200 ευρώ το μήνα.

Επίσης, αυξάνονται τα όρια ηλικίας για τις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης κατά μία πενταετία για τους φετινούς 50άρηδες με προοπτική το 2022 όλοι να συνταξιοδοτούνται στα 67 έτη ή στα 62 έτη με 40 χρόνια εργασίας. Γλιτώνουν τις αλλαγές, μόνο εκείνοι που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την έναρξη εφαρμογής του εν λόγω νόμου. Επίσης, διευκρινίζεται ότι η ένταξη στο ΕΤΕΑ των επικουρικών ταμείων θα γίνει από την 1η Σεπτεμβρίου 2015.

Επιπρόσθετα, αυξάνεται και το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνονται όσοι υπάχθηκαν στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, στο 5%. Οι αρμόδιες υπηρεσίες αποκτούν το δικαίωμα, εάν κρίνουν ότι ο οφειλέτης διαθέτει τα απαραίτητα εισοδήματα, να προβούν σε μείωση του αριθμού των συμφωνηθέντων δόσεων εξόφλησης του χρέους του προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ας δούμε πιο αναλυτικά, τι περιλαμβάνουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου που σήμερα συζητείται και αύριο ψηφίζεται από τη Βουλή, στο σκέλος των ασφαλιστικών θεμάτων:

*Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, από 1η Ιουλίου 2015 και μετά λαμβάνουν το οργανικό ποσό της σύνταξής τους, μέχρι το 67ο έτος. Μετά, εάν αυτό είναι μικρότερο από το εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτατο όριο, τότε λαμβάνουν και το ποσό που αναλογεί στο κατώτατο όριο σύνταξης. Οι συνταξιούχοι όμως των οποίων το οργανικό ποσό είναι μεγαλύτερο δεν λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη. Ουσιαστικά επηρεάζονται όσοι βγουν με μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη, αφού το οργανικό τους ποσό μπορεί να κυμαίνεται κοντά στα 200 ευρώ. Έως τώρα τα ταμεία έβαζαν αυτόματα την αύξηση που αναλογεί μέχρι τα όρια της κατώτατης σύνταξης (πχ ΙΚΑ 486 ευρώ, ΟΑΕΕ 417 ευρώ). Με βάση τη νέα διάταξη, οι δικαιούχοι θα λάβουν μόνο το οργανικό κομμάτι της σύνταξής τους, δηλαδή έως το 67ο έτος της ηλικίας τους θα περιοριστούν σε συντάξεις – πείνας της τάξεως των 200 ευρώ περίπου.

*Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για χορήγηση πλήρους ή μειωμένης σύνταξης. Η αύξηση γίνεται έτσι ώστε από 1.1.2022 και μετά το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να είναι τα 67 έτη με 15αετία (4.500 ένσημα) ή τα 62 έτη με 40αετία (12.000 ένσημα). Επίσης, προστίθεται και όριο μειωμένης σύνταξης τα 62 έτη με 15αετία (4.500 ένσημα). Εξαιρούνται όσοι υπάγονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία, τέκνων. Τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν θίγονται. Στην περίπτωση που από την ισχύουσα νομοθεσία μέχρι τη δημοσίευση του νέου νόμου, δεν προβλέπεται όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, τότε τίθεται ως τέτοιο το 58ο έτος για τις περιπτώσεις της 35αετίας και το 55ο έτος για κάθε άλλη περίπτωση. Για κάθε έτος λήψης σύνταξης, πριν από τα γενικά όρια, επιβάλλεται ποινή χορήγησης σύνταξης κατά 16% μειωμένης. Στο νόμο υπάρχουν ξεχωριστοί πίνακες για τη συνταξιοδότηση στα 62 και για τη συνταξιοδότηση στα 67 έτη. Ως γενική αρχή, ισχύει ότι οι 50άρηδες φέτος θα υποστούν αύξηση πέντε ετών.

Από εκεί και ύστερα ισχύει ότι το όριο ηλικίας αυξάνεται στα 56,7 έτη για όσους γίνουν 50 ετών το 2016, πηγαίνει στα 58,4 έτη το 2017, φτάνει τα 60,1 έτη το 2018, ανέρχεται στα 61,9 έτη το 2019, το 2020 φτάνει τα 63,6 έτη, το 2021 τα 65,3 έτη και το 2022 καταλήγει στα 67 έτη. Ανάλογα το έτος υπάρχει και αντίστοιχη προσαρμογή ανά ηλικία μεγαλύτερη τω 50 ετών. Για τη σύνταξη στα 62 έτη, υπάρχει η αύξηση της 5αετίας το 2015 στους 50άρηδες, αλλά από εκεί και έπειτα παρατηρείται σταθερή αύξηση κάθε χρόνο κατά 1 έτος. Σύμφωνα με το ΓΛΚ από την αύξηση των ορίων ηλικίας προκύπτει εξοικονόμηση 5 εκατ. ευρώ για το 2015, 29 εκατ. ευρώ για το 2016, 79 εκατ. ευρώ το 2017, 157 εκατ. ευρώ για το 2018 και 263 εκατ. ευρώ για το 2019.

Πίνακες:

PINAKES1

PINAKES2

*ΚΕΑΟ: Για την αναγκαστική είσπραξη καθυστερούμενων οφειλών ισχύουν διατάξεις που εφαρμόζονται ανάλογα για την είσπραξη εσόδων του δημοσίου. Τίθενται όρια για το ποσό της οφειλής που δεν λαμβάνεται υπόψη στο μέτρο της κατάσχεσης κινητών και ακινήτων του οφειλέτη ή εις χείρας τρίτων, όπως και το όριο που δεν επιβάλλεται κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, σε ένα πιστωτικό ίδρυμα

* Αυξάνεται το επιτόκιο της τελευταίας ρύθμιση στο 5% από 3% που ήταν έως σήμερα, ενώ επίσης παρέχεται η δυνατότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες να μειώσουν τον αριθμό των καταβαλλόμενων δόσεων που έχουν συμφωνηθεί, εάν διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης έχει επάρκεια να αποπληρώσει νωρίτερα την οφειλή του. Το ίδιο ισχύει και για τη ρύθμιση ν43052014 όπως και του ν4152/2013. Όμως ειδικά για τη νέα ρύθμιση για οφειλές έως 5.000 ευρώ, οι οφειλέτες απαλλάσσονται από το επιτόκιο. Αρκεί, εντός διμήνου από τη δημοσίευση του νομοσχεδίου να καταθέσει ο οφειλέτης στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι φυσικό πρόσωπο, ότι η κύρια οφειλή του υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη και ότι η ακίνητη περιουσία του δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ. Επίσης, ορίζεται διετής αναστολή όσον αφορά την προσκόμιση βεβαίωσης και την παροχή εγγυήσεων ή εμπράγματων εξασφαλίσεων.

*Από την 1η Σεπτεμβρίου εντάσσονται στο ΕΤΕΑ όλα τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης που ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας, καθώς και το ΤΕΑΠΑΣΑ (ταμείο αστυνομικών, πυροσβεστών, λιμενικών). Πρόκειται για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης ελεύθερων επαγγελματιών του ΟΑΕΕ, τον τομέα επικουρική ασφάλισης αρτοποιών (ΤΕΑΑ – ΟΑΕΕ), τον τομέα επικουρικής ασφάλισης πρατηριούχων υγρών καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ – ΟΑΕΕ), τον τομέα επικουρικής ασφάλισης μηχανικών και εργοληπτών δημοσίων έργων, που υπάγεται στο ΕΤΑΑ, τον τομέα ασφάλισης συμβολαιογράφων (ΤΑΣ – ΕΤΑΑ), τον τομέα επικουρικής ασφάλισης δικηγόρων (ΤΕΑΔ – ΕΤΑΑ), τον τομέα επικουρικής ασφάλισης ιδιοκτητών συντακτών και υπαλλήλων τύπου του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, τον τομέα επικουρικής ασφάλισης τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης ναυτικών (ΚΕΑΝ) του ΝΑΤ, το ταμείο επικουρικής ασφάλισης προσωπικού ιδρυμάτων εμπορικού ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ)

*Παγώνουν τα κατώτατα όρια σύνταξης στα επίπεδα της 31ης Ιουλίου 2015, μέχρι το τέλος του 2021.

* Στο νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (3863/2010), ξεκαθαρίζεται ότι ο διπλός τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, από 1η Ιανουαρίου 2015 αφορά όσους έχουν υπαχθεί για πρώτη φορά στην ασφάλιση έως και 31/12/2010 και συνταξιοδοτηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας από 1η Ιανουαρίου 2015. Η τροποποιούμενη διάταξη έλεγε ότι ο νέος, διπλός τρόπος υπολογισμού (ένα σκέλος με το παλαιό σύστημα και ένα σκέλος με τη βασική και αναλογική) αφορά όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από την αρχή του 2015.

* Καταργούνται οι ειδικοί φόροι, τέλη και εισφορές που αφορούν στους συμβολαιογράφους και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων (κράτηση  υπέρ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων).