Οικονομία

ΤτΕ: Αύξηση κατώτατου μισθού μπορεί να αυξήσει την ανεργία

ΤτΕ: Αύξηση κατώτατου μισθού μπορεί να αυξήσει την ανεργία ΤτΕ: Αύξηση κατώτατου μισθού μπορεί να αυξήσει την ανεργία
ΤτΕ: Αύξηση κατώτατου μισθού μπορεί να αυξήσει την ανεργία Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Μια ενδεχόμενη αύξηση στις κατώτατες αποδοχές του ιδιωτικού τομέα μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ανεργίας. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) που είχε ως στόχευση τον εντοπισμό των επιδράσεων στην απασχόληση, από τους κατώτατους μισθούς.

Η μελέτη θεωρεί ότι είναι τόσο υψηλή η σημερινή ανεργία, ώστε σε επίπεδο ιεράρχησης προηγείται η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, με τους σημερινούς μισθούς, σε σχέση με την αύξηση των αποδοχών. Σε αντίθετη περίπτωση, ίσως να τεθεί σε κίνδυνο η εργασία των απασχολούμενων με τα κατώτατα όρια μισθών. Ενδεχόμενη αύξηση στο βασικό μισθό, προσθέτει η μελέτη, πρέπει να συνδυάζεται από ανάλογη αύξηση στην παραγωγικότητα των επιχειρήσεων.

Ας σημειωθεί ότι όταν ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2012, από τα 751 ευρώ, στα 586 ευρώ μικτές αποδοχές (487 ευρώ για νέους έως 25 ετών), η ανεργία ήταν στο 20,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2011. Βέβαια η διατήρηση του κατώτατου μισθού σε αυτά τα επίπεδα, ουδόλως βοήθησε στον περιορισμό της ανεργίας που συνέχισε να κινείται αυξητικά και σήμερα να βρίσκεται στο 25%, σύμφωνα με τα στοιχεία Μαϊου που έχει δημοσιεύσει προ ημερών η ΕΛΣΤΑΤ. Εάν μάλιστα επαληθευτούν οι δυσοίωνες προβλέψεις που προκύπτουν από τις ροές απασχόλησης όπως αυτές καταγράφονται κάθε μήνα από το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, τότε αναμένεται νέα αύξηση της ανεργίας κυρίως από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους και μετά, λόγω επιβολής των capital controls.