Οικονομία

Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας δίνει δυνατότητα επαναλειτουργίας επιχειρήσεων

Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας δίνει δυνατότητα επαναλειτουργίας επιχειρήσεων Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας δίνει δυνατότητα επαναλειτουργίας επιχειρήσεων
Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας δίνει δυνατότητα επαναλειτουργίας επιχειρήσεων Διατάξεις που συμβάλλουν στο πληρέστερο άνοιγμα νομικών επαγγελμάτων, και που συμπληρώνουν προηγούμενες ρυθμίσεις οι οποίες περιελήφθησαν σε προγενέστερους μνημονιακούς νόμους, περιλαμβάνονται και στο λεγόμενο τρίτο μνημόνιο.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν τους συμβολαιογράφους και τις αμοιβές τους, κυρίως στα συμβόλαια και τις συμβολαιογραφικές πράξεις χαμηλών ποσών, καθώς οι υπόλοιπες είχαν ρυθμιστεί στο πλαίσιο του λεγόμενου δευτέρου μνημονίου, όπως και ανάλογες ρυθμίσεις για τους δικαστικούς επιμελητές.

Παράλληλα σύμφωνα με την Καθημερινή στο νέο νομοθέτημα περιλαμβάνεται σειρά διατάξεων που μεταβάλλουν σημαντικά τις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα με στόχο την παροχή δυνατοτήτων σε επιχειρήσεις που πτωχεύουν να σταθούν και πάλι όρθιες στα πόδια τους δίχως τα βαρίδια πολύπλοκων διαδικασιών και προϋποθέσεων που καθιστούσαν την πτώχευση διαδικασία χωρίς επιστροφή.

Οι διατάξεις του νέου μνημονίου, αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης, καλύπτουν ως προς την απελευθέρωση των επαγγελμάτων τους συμβολαιογράφους και τους δικαστικούς επιμελητές, καθώς για τους δικηγόρους όλες οι ρυθμίσεις έχουν ήδη ψηφιστεί από προηγούμενα μνημόνια και δεν περιλαμβάνονται στο τωρινό πρόσθετες που να αφορούν το δικηγορικό επάγγελμα. Ειδικότερα για τους συμβολαιογράφους, για τους οποίους το θέμα της απελευθέρωσης αφορά τις αμοιβές και όχι τον αριθμό τους, περιορισμένος αριθμός συμβολαιογράφων άλλωστε προβλέπεται σε όλη την Ευρώπη, όπου το μοντέλο της άσκησης του εν λόγω επαγγέλματος αναφέρεται ως «λατινικού τύπου συμβολαιογραφία».

Με το νέο μνημόνιο για τους συμβολαιογράφους οι αμοιβές τους για συμβόλαια αξίας από 0 ευρώ ώς και 120 χιλιάδες μειώνονται από 1% που ίσχυε ώς τώρα σε 0,80%. Για συμβόλαια μεγαλύτερης αξίας η απελευθέρωση των αμοιβών είχε γίνει με το λεγόμενο δεύτερο μνημόνιο.
Σε ό,τι αφορά τους δικαστικούς επιμελητές, με τις νέες διατάξεις απελευθερώνεται ο χώρος στον οποίο μπορούν πλέον να δραστηριοποιούνται. Δηλαδή, αντί για την έκταση της αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου που ίσχυε έως σήμερα, θα μπορούν να εκτελούν πράξεις σε μεγαλύτερη έκταση που ορίζεται ως αυτή στην οποία έχει αρμοδιότητα το Εφετείο.

Κατ’ εξαίρεση για τον Νομό Αττικής, όπου τα Εφετεία είναι δύο -Αθηνών και Πειραιά- και σε πολλές περιπτώσεις αλληλοκαλύπτονται, προβλέπεται ότι οι δικαστικοί επιμελητές μπορούν να εκτελούν εργασίες στις περιφέρειες και των δύο Εφετείων.

Σημαντικές είναι και οι αλλαγές που επέρχονται με το νέο μνημόνιο και στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα που είχε ριζικά εκσυγχρονιστεί το 2007. Οι νέες αλλαγές, όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, στοχεύουν στο να καταστήσουν ευκολότερη και ευχερέστερη τη δυνατότητα των επιχειρήσεων που έφθασαν σε εταιρικό θάνατο (πτώχευση) να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Για τον λόγο αυτό προβλέπεται σειρά διατάξεων που δίδουν τη δυνατότητα της άμεσης και ουσιαστικής λήξης της διαδικασίας της πτώχευσης καταργώντας τις δαιδαλώδεις και πολύχρονες διατάξεις που ρύθμιζαν τα του θανάτου των επιχειρήσεων. Η όσο το δυνατόν συντομότερη λήξη της πτώχευσης και η απαλλαγή των εταίρων που δεν τα κατάφεραν από τις δικαστικές εκκρεμότητες κρίνονται απαραίτητες προκειμένου να μπορέσουν να στήσουν νέα επιχείρηση από το μηδέν.

Για τον λόγο αυτό προβλέπονται διαδικασίες που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις που βασίζονται σε διεθνή πρότυπα και μεταξύ άλλων η πρόβλεψη για δημιουργία ειδικής θεσμικής θέσης συμβούλου Αφερεγγυότητας που θα αναλαμβάνει τα της πτώχευσης πριν ακόμα η επιχείρηση φθάσει σε εταιρικό θάνατο και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας της πιστοποίησης του θανάτου της και κατά το στάδιο της εκκαθάρισής της.

Παράλληλα, και αυτό είναι σημαντικό, η προηγούμενη πτώχευση δεν λαμβάνεται υπόψη και δεν προβλέπεται να είναι εμπόδιο, κάτι που ίσχυε ώς σήμερα, στη νέα προσπάθεια που ενδεχομένως εκδηλώσουν οι αποτυχόντες επιχειρηματίες, καθώς αντιμετωπίζεται πλέον η πτώχευση ως ενδεχόμενο εταιρικής δράσης και όχι ως επαγγελματικό στίγμα.