Οικονομία

Νέες ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό από Οκτώβριο

Νέες ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό από Οκτώβριο Νέες ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό από Οκτώβριο
Νέες ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό από Οκτώβριο Με ριζική αλλαγή στο ασφαλιστικό θα κλείσει το “μέτωπο” του τρίτου μνημονίου, φέρνοντας ανατροπές σε συντάξεις, ασφαλιστικές εισφορές και παροχές υγείας τον Οκτώβριο. Στο συνταξιοδοτικό, όπως το γνωρίσαμε τα τελευταία 40 χρόνια, αλλάζουν όλα.

Το "νέο" ασφαλιστικό σύστημα όπως προσδιορίζεται από τις μνημονιακές πολιτικές και την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, περιλαμβάνει για την κύρια ασφάλιση ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα υπερ-ταμείο κύριας ασφάλισης, το κράτος θα εγγυάται με την επιχορήγηση του μόνο τα 360 ευρώ βασικής σύνταξης, σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών με συντάξεις. Αυτό συνεπάγεται πως σε όσα ταμεία οι συντάξεις δεν μπορούν να καλυφθούν από τις ασφαλιστικές εισφορές θα υπάρξουν μειώσεις. Από το 2010 έως το 2015 έχουν γίνει 17 διαδοχικές μειώσεις σε κύριες - επικουρικές συντάξεις - εφάπαξ και μερίσματα δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις θα πρέπει έως τον ερχόμενο Οκτώβριο όλα τα επικουρικά ταμεία να ενσωματωθούν στο ΕΤΕΑ ή να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία. Θα πληρώνουν τις επικουρικές μόνο από τα έσοδα τους και δεν θα επιχορηγούνται από το κράτος και θα εφαρμόσουν τη ρήτρα μηδενικού ελλέιμματος, η οποία θα επιφέρει νέες μειώσεις τουλάχιστον 6% στις επικουρικές.

Επίσης, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα πρέπει να καταργηθούν οι φόροι υπέρ τρίτων που πηγαίνουν για χρηματοδότηση συντάξεων, διαφορετικά ή θα πρέπει να μειωθούν οι παροχές ή να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό για τον ΟΓΑ, παραδείγματος χάρη, σημαίνει τριπλασιασμό των κατώτατων εισφορών, οι οποίες από 64 ευρώ που είναι σήμερα να αυξηθούν στα 180 ευρώ.

“Ο καταρχήν περιορισμός και πολύ περισσότερο η κατάργηση κοινωνικών πόρων, αναμφίβολα δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην ήδη περιορισμένη χρηματοδότηση των ταμείων, ιδίως αυτών που εν πολλοίς στηρίζονται σε τέτοιους πόρους, όπως ο ΟΓΑ, το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυταπασχολουμένων”, δήλωσε ο νομικός – εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος.