Οικονομία

Η Ελλάδα γερνάει και το ασφαλιστικό σύστημα καταρρέει

Η Ελλάδα γερνάει και το ασφαλιστικό σύστημα καταρρέει Η Ελλάδα γερνάει και το ασφαλιστικό σύστημα καταρρέει
Η Ελλάδα γερνάει και το ασφαλιστικό σύστημα καταρρέει Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Ελλάδα και Ευρώπη γερνούν με αλματώδεις ρυθμούς προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας στα ασφαλιστικά συστήματα όλης της ΕΕ. Ειδικά για την Ελλάδα οι συνθήκες οικονομικής κρίσης και η αυξανόμενη ανεργία κάνουν ακόμα πιο ασφυκτικό το τοπίο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat  το ποσοστό των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών σήμερα να ξεπερνά το 18% και προοπτική το 2020, να πλησιάζει το 24%,  ο πληθυσμός των παιδιών ηλικίας 0-14 ετών συνεχώς μειώνεται και σήμερα αριθμεί περίπου 14%. Αυτό σημαίνει όχι μόνον ότι γερνάει η Ελλάδα ως χώρα, αλλά επίσης και ότι μελλοντικά θα μειωθεί ο πληθυσμός συνολικά, όπως και η απασχόληση των ηλικιωμένων.

Στην ΕΕ ήδη εκπονούνται σχέδια για να προκύψουν νέες ευκαιρίες απασχόλησης για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ώστε να βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο μέσω της αύξησης των εισοδημάτων τους αλλά και τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, το 2030, ο αριθμός των εργαζόμενων μεταξύ 56 και 64 ετών στην Ευρώπη θα έχει αυξηθεί κατά 24 εκατομμύρια.  Στα επόμενα 10 χρόνια, ο πληθυσμός της Ευρώπης θα αποτελείται ως επί το πλείστον από άτομα άνω των 40 ετών.  Μέχρι το 2030, η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια έλλειψη ατόμων σε ηλικία εργασίας. Η έλλειψη αυτή θα είναι περίπου 20,8 εκατομμύριων ανθρώπων. Η μεγαλύτερη πίεση αναμένεται κατά την περίοδο 2015-2035 όταν η λεγόμενη «γενιά των baby-boomers» θα βγει στη σύνταξη. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προγνώσεις της Eurostat, το 2060 σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη άνω των 65 θα αντιστοιχούν μόνο δύο εργαζόμενοι ηλικίας 15-64 ετών.

Στο πλαίσιο αυτό η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), προωθεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα για να αντιμετωπιστεί η ενεργός γήρανση. Το πρόγραμμα  στοχεύει στην παράταση του επαγγελματικού βίου στην απασχόληση πολιτών που είναι κάποιας ηλικίας, μέσα από τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί πέντε προγράμματα κατάρτισης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Λάρισα, διάρκειας 100 ωρών. Ταυτόχρονα, έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται 48 τετραήμερα σεμινάρια  ενημέρωσης επιμόρφωσης, διάρκειας 20 ωρών το καθένα, τα οποία απευθύνονται σε 1.840 ωφελούμενους, εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους, στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Λάρισα. Ήδη έχουν υλοποιηθεί πάνω από τα μισά σεμινάρια. Οι συμμετέχοντες, που θα ολοκληρώσουν την παρακολούθηση των επιμορφωτικών σεμιναρίων, θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης και χρηματική αποζημίωση 80 ευρώ ο καθένας. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π. Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στα σεμινάρια μπορούν να συμμετάσχουν:

- Στελέχη και υπάλληλοι συλλογικών φορέων που συμμετέχουν εργοδότες, εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι, όλων των κλάδων, σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο.

- Εργαζόμενοι, στελέχη και εργοδότες επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο και ανήκουν στους κλάδους αναφοράς του έργου:
•    Κλωστοϋφαντουργία – ένδυση
•    Μεταλλουργία
•    Κατασκευές
•    Αγροτικός Κλάδος
•    Λιανικό Εμπόριο
•    Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις
•    Τράπεζες - Ασφαλιστικές Εταιρείες
•    ΔΕΚΟ ή / και ΝΠΙΔ εποπτευόμενα από το Κράτος.

Κάθε σεμινάριο επιμόρφωσης  έχει διάρκεια 20 ώρες και διαρθρώνεται σε 4 επιμέρους θεματικές ενότητες όπου κάθε ενότητα έχει διάρκεια 5 ώρες:
1η Ενότητα: «Δημογραφικές αλλαγές και η πρόκληση της ενεργού γήρανσης»
2η Ενότητα: «Πολιτικές και κίνητρα ενίσχυσης εργατικού δυναμικού μεγαλύτερης Ηλικίας»
3η Ενότητα: Κατάρτιση «Πρότυπου Κοινού Προγράμματος Δράσεων» των κοινωνικών εταίρων για την ενθάρρυνση της συμμετοχής ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στην απασχόληση
4η Ενότητα: Η χρήση του εργαλείου «Ολοκληρωμένη Διαδραστική Πλατφόρμα Προληπτικής Διαχείρισης του Ζητήματος της Ενεργού Γήρανσης»