Οικονομία

Ούτε το ένα τρίτο δεν θα πληρωθεί την επιδότηση ενοικίου

Ούτε το ένα τρίτο δεν θα πληρωθεί την επιδότηση ενοικίου αφού δεν έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία Ούτε το ένα τρίτο δεν θα πληρωθεί την επιδότηση ενοικίου αφού δεν έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία
Ούτε το ένα τρίτο δεν θα πληρωθεί την επιδότηση ενοικίου αφού δεν έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Καταβάλλεται αύριο Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου, η πρώτη δόση της επιδότησης ενοικίου για 9.500 ιδιοκτήτες, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Το συνολικό κονδύλι που θα εκταμιευθεί σήμερα για να δοθεί στους δικαιούχους, ανέρχεται στο 1.200.000 ευρώ.

Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο, κάθε ιδιοκτήτης θα λάβει ποσό στήριξης, ύψους 120 ευρώ. Τονίζεται ότι η συγκεκριμένη επιδότηση αποτελεί την πρώτη, από τις εννέα μηνιαίες δόσεις που πρόκειται να εκταμιευθούν. Συνεπώς, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιδότησης ενοικίου, θα χρειαστεί να υπάρξουν και δόσεις που θα καταβληθούν εντός του 2016.

Πρέπει να διευκρινιστεί επίσης, ότι για την επιδότηση ενοικίου, ανέρχονται σε 30.575 οι τελικοί δικαιούχοι. Μόνο που έως τώρα, μόλις 9.500 ήταν οι δικαιούχοι που πραγματοποίησαν τη διαδικασία που έπρεπε έτσι ώστε να καρπωθούν την επιδότηση, άμεσα. Σημειώνεται ότι εάν οι δικαιούχοι διαμένουν ήδη σε ενοικιαζόμενη κατοικία θα πρέπει να απευθυνθούν στον ιδιοκτήτη τους (εκμισθωτή) και να του ζητήσουν να κάνει ανανέωση ή τροποποίηση της ισχύουσας μίσθωσης στην ειδική για τις μισθώσεις εφαρμογή του taxis. Στη συνέχεια, θα μπουν στην εφαρμογή του προγράμματος, στην αίτησή τους και στον ειδικό χώρο που έχει προστεθεί ώστε να καταχωρίσουν τον ΑΦΜ του εκμισθωτή τους. Από την πλευρά του, ο εκμισθωτής θα πρέπει να μπει στην ίδια εφαρμογή του προγράμματος, στη σελίδα που αφορά στους ιδιοκτήτες (σήμανση: «είσοδος για εκμισθωτές») και να δηλώσει τον ΑΦΜ του ενοικιαστή του, τον αριθμό ηλεκτρονικής καταχώρησης του μισθωτηρίου συμβολαίου και τον ΙΒΑΝ του λογαριασμού του όπου επιθυμεί να πιστώνεται το επίδομα ενοικίου.

Αντίστοιχα, εάν οι δικαιούχοι επιθυμούν να προβούν σε νέα μίσθωση θα πρέπει να φροντίσουν να βρουν την κατοικία που θα μισθώσουν και στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης τους (εκμισθωτής) να δηλώσει τη μίσθωση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του taxis. Στη συνέχεια, θα μπουν στην εφαρμογή του προγράμματος, στην αίτησή τους και στον ειδικό χώρο που έχει προστεθεί ώστε να καταχωρίσουν τον ΑΦΜ του εκμισθωτή τους. Από την πλευρά του, ο εκμισθωτής θα πρέπει να μπει στην εφαρμογή του προγράμματος, στη σελίδα που αφορά στους ιδιοκτήτες (σήμανση: «είσοδος για εκμισθωτές») και να δηλώσει τον ΑΦΜ του ενοικιαστή του, τον αριθμό ηλεκτρονικής καταχώρησης του μισθωτηρίου συμβολαίου και τον ΙΒΑΝ του λογαριασμού του όπου επιθυμεί να πιστώνεται το επίδομα ενοικίου.

Αναφορικά με την κάρτα σίτισης, συνεχίζεται ο έλεγχος των περίπου 6.700 ενστάσεων, που έχουν υποβληθεί για να προστεθούν στους 145.357 δικαιούχους, που ήδη έχουν λάβει τις δύο πρώτες δόσεις, ύψους από 70 έως 220 ευρώ. Υπολογίζεται ότι ο έλεγχός τους θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου για να μπορέσουν όσοι κριθούν θετικά, να προστεθούν στους υπόλοιπους από τη δόση του Οκτωβρίου και μετά. Στόχος είναι να συνεχιστεί χωρίς καθυστερήσεις η καταβολή των μηνιαίων δόσεων, την τελευταία εβδομάδα κάθε μήνα.