Οικονομία

Τέσσερις οι προτάσεις για το Ασφαλιστικό και το μέλλον των συντάξεων

Τέσσερις οι προτάσεις για το Ασφαλιστικό και το μέλλον των συντάξεων Τέσσερις οι προτάσεις για το Ασφαλιστικό και το μέλλον των συντάξεων
Τέσσερις οι προτάσεις για το Ασφαλιστικό και το μέλλον των συντάξεων Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Τέσσερις διαφορετικές προτάσεις έχουν κατατεθεί για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος, στην Επιτροπή που έχει συσταθεί για την επεξεργασία αυτού του κρίσιμου ζητήματος.

Τελευταία είναι η πρόταση που κατατέθηκε χθες στη Συνεδρίαση της Επιτροπής και αφορά τη χορήγηση μιας εθνικής σύνταξης, η οποία όμως δεν θα προέρχεται από τις ασφαλιστικές εισφορές, εργαζομένων και εργοδοτών, αλλά από τη γενική φορολογία. Πρόκειται για το μοντέλο που εφαρμόζεται στη Νέα Ζηλανδία και με μικρές παραλλαγές, προτάθηκε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.

Οι άλλες τρεις προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί στην ίδια Επιτροπή έχουν ως εξής:
-    Πρόταση Κατρούγκαλου: Κατατέθηκε από τον πρώην υπουργό που προχώρησε και στη σύσταση της εν λόγω Επιτροπής. Η πρόταση περιλαμβάνει ενοποιήσεις Ασφαλιστικών Ταμείων και απονομή εθνικής σύνταξης στα όρια φτώχειας, δηλαδή στο 60% του μέσου εισοδήματος. Η σύνταξη θα χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και θα συμπληρώνεται με επιπλέον ποσό, ανάλογα με τις εισφορές που έχει καταβάλλει ο κάθε εργαζόμενος στη διάρκεια του εργασιακού του βίου (νοητή κεφαλαιοποίηση)
-    Πρόταση Νεκτάριου: Κατατέθηκε από τον πρώην διοικητή του ΙΚΑ και μέλος της Επιτροπής, Μιλτιάδη Νεκτάριο. Προβλέπει για ασφαλισμένους μετά το 1992, ποσοστό αναπλήρωσης 50% με τη στήριξη του Κράτους και 25% από πρόσθετη, επαγγελματική ασφάλιση. Οι «παλιοί» ασφαλισμένοι θα στηριχθούν από την κρατική χρηματοδότηση.
-    Τρίτη πρόταση: Προβλέπει ταχύτερη εφαρμογή του ν.3863/2010, γνωστού και ως «νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη», που προκαλεί όμως μικρές ετήσιες μειώσεις (έως 1%) στο ποσό της σύνταξης. Επίσης, προβλέπει να επιτρέπεται στα Ταμεία και στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης να επιλέγουν ανά κλάδο, ή ακόμα και ανά επιχείρηση, τη σύσταση επαγγελματικού ταμείου, το οποίο θα έχει το δικαίωμα επένδυσης και αξιοποίησης των αποθεματικών του, με στόχο να ωφεληθούν οι ασφαλισμένοι του. Πρόκειται για πρόταση που βρίσκεται κοντά σε παλαιότερες τοποθετήσεις του πρώην διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου και σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να συναινεί και ο τέως διοικητής, Γιάννης Θεωνάς.

Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή οφείλει να εξειδικεύσει τις προτάσεις και να τις συμπεριλάβει σε πόρισμα, που πρέπει να παραδώσει στο υπουργείο Εργασίας, έως το α’ 15νθήμερο του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη μνημονιακή δέσμευση. Μια δέσμευση που ήδη μέλη της Επιτροπής θέλουν να μεταφερθεί είτε για το τέλος του επόμενου μήνα, είτε για ακόμα πιο μετά, μιας και διαπιστώνεται ότι είναι πρακτικά δύσκολο να προλάβει η Επιτροπή να έχει ικανοποιητικές απαντήσεις για όλα τα θέματα, που άπτονται του Ασφαλιστικού. Κάτι τέτοιο όμως θα πρέπει να έχει τη συγκατάθεση των «θεσμών». Στο πόρισμα αυτό θα πρέπει να προτείνονται λύσεις και για άλλα «καυτά» ζητήματα του Ασφαλιστικού όπως είναι η εύρεση ισοδύναμων μέτρων για να αποφευχθεί η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση, καθώς επίσης και η επιστροφή χρημάτων στους συνταξιούχους από τις περικοπές που υπέστησαν από το 2013 και μετά και οι οποίες κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας (κόστος έως 2 δισεκ ευρώ).