Οικονομία

Οι εργαζόμενοι της Alpha Bank αποχωρούν ομαδικά από το ΤΑΠΙΛΤΑΤ

Οι εργαζόμενοι της Alpha Bank αποχωρούν ομαδικά από το ΤΑΠΙΛΤΑΤ Οι εργαζόμενοι της Alpha Bank αποχωρούν ομαδικά από το ΤΑΠΙΛΤΑΤ
Οι εργαζόμενοι της Alpha Bank αποχωρούν ομαδικά από το ΤΑΠΙΛΤΑΤ Απόφαση για να προχωρήσει σε ομαδική αποχώρηση των μελών του από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Ιονικής – Λαϊκής Τράπεζας και άλλων Τραπεζών (ΤΑΠΙΛΤΑΤ), έλαβε σήμερα το ΔΣ του Συλλόγου εργαζομένων της Alpha Bank.

Όπως τονίζεται από τη διοίκηση του συλλόγου, η απόφαση αυτή περιλαμβάνει και την άμεση επιστροφή του συνόλου των εισφορών (εργαζόμενου και εργοδότη) στους ασφαλισμένους (εργαζόμενων και νέων συνταξιούχων). Ο σύλλογος χαρακτηρίζει το ταμείο «τερατούργημα» καθώς θεωρεί ότι «κάποιοι βάζουν χρήματα για να εισπράττουν κάποιοι συντάξεις που σε σχέση με τις εισφορές που κατέβαλαν ξεπερνούν σε απόδοση το 25000%!!» Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι δεν μπορεί το ΤΑΠΙΛΤΑΤ να έχει μέλλον από την στιγμή που είναι ένα «κλειστό ταμείο», το οποίο εισπράττει ετησίως 8 εκατ. ευρώ ενώ υποχρεώνεται να καταβάλλει 48 εκατ. ευρώ σε συντάξεις.

Πάντως για να προχωρήσει η διαδικασία της ομαδικής αποχώρησης θα πρέπει τα μέλη του συλλόγου να εξουσιοδοτήσουν τη διοίκηση, με σχετική αίτηση – δήλωση ότι αποδέχονται να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ καλύπτει περίπου 5.409 ασφαλισμένους και 5.500 συνταξιούχους. Σύμφωνα με τους Συλλόγους των εργαζομένων, προϋπήρξε δικαστική απόφαση από το καλοκαίρι του 2014, η οποία λήφθηκε ύστερα από προσφυγή των συνταξιούχων, σύμφωνα με την οποία προκαλείται αύξηση κατά 70% στην επικουρική σύνταξη και έτσι το ταμείο δεν μπορεί να είναι βιώσιμο.   Οι επικουρικές συντάξεις που χορηγεί το Ταμείο κυμαίνονται κατά μέσο όρο κοντά στα επίπεδα των 400 ευρώ το μήνα, ενώ με την αύξηση που ορίζει η δικαστική απόφαση, υπολογίζεται ότι θα υπερβούν τα 600 ευρώ, κατά μέσο όρο.

Ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank, με ξεχωριστή ανακοίνωση στις 19 Νοεμβρίου 2014, είχε επισημάνει ότι υπάρχουν περίπου 2.300 «παλαιοί συνταξιούχοι» που εισέπραξαν συντάξεις, για τις οποίες ο συσχετισμός εισφορών – παροχών «ξεπερνά κάθε λογική». Ειδικότερα, παρατίθεται παράδειγμα που δείχνει ότι, ενώ  το ποσό που καταβλήθηκε ως εισφορά ανήλθε στα 1.097,92 ευρώ, το ποσό σύνταξης που έχει χορηγηθεί έως σήμερα ανέρχεται στις 198.593,76 ευρώ.

Το ΤΑΠΙΛΤΑΤ ιδρύθηκε το 1979 και έως τώρα δεν είχε απασχολήσει ποτέ τα κρατικά ταμεία. Έχει καταφέρει ακόμα και εν καιρώ βαθιάς οικονομικής κρίσης, να διαθέτει αποθεματικά που φτάνουν τα 120 εκατ. ευρώ σε ρευστό και ομόλογα αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ.

NETWORK