Οικονομία

Ασφαλιστικό: Εγκλωβίζονται οι παλαιοί ασφαλισμένοι με 35ετία χωρίς όριο

Ασφαλιστικό: Εγκλωβίζονται οι παλαιοί ασφαλισμένοι με 35ετία χωρίς όριο Ασφαλιστικό: Εγκλωβίζονται οι παλαιοί ασφαλισμένοι με 35ετία χωρίς όριο
Ασφαλιστικό: Εγκλωβίζονται οι παλαιοί ασφαλισμένοι με 35ετία χωρίς όριο Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Επιστολή προς τον νέο υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο απέστειλε η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ ζητώντας να αλλάξει η διάταξη που ψηφίστηκε στο νέο Μνημόνιο και η οποία καταργεί τη δυνατότητα συνταξιοδότησης σε «παλαιούς» ασφαλισμένους (έναρξη ασφάλισης πριν από το 1983) με 35αετία χωρίς όριο ηλικίας.

Σε διαφορετική περίπτωση, το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στη ΔΕΗ διαπιστώνει ότι θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου η σύνταξη θα χορηγείται με τη συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας, αλλά ο εργαζόμενος θα έχει συμπληρώσει έως και 45 χρόνια εργασίας! Η περίπτωση αυτή μπορεί να προκύψει σε εργαζόμενους που συμπλήρωσαν την 35αετία λίγο μετά την ψήφιση του νόμου και είναι 52 ετών και έτσι εγκλωβίζονται για μία 10ετία μέχρι να βγουν στη σύνταξη με τις νέες διατάξεις που τίθενται σε ισχύ.

Η πρόταση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ γι' αυτές τις πολύ ειδικές κατηγορίες εργαζομένων στηρίζεται σε τέσσερις ξεχωριστούς άξονες:

1. Να αυξηθεί το όριο ηλικίας από 14/8/2015, όπως ψηφίστηκε, αλλά με αφετηρία το 55ο έτος και όχι το 58ο έτος, όπως προβλέπει η διάταξη.

2. Να υπάρξει σταδιακή αύξηση του χρόνου ασφάλισης με 2 έτη ανά έτος από το 2015 και μετά μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών πραγματικής ασφάλισης για συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

3. Να παρασχεθεί η δυνατότητα αναγνώρισης του χρόνου στρατιωτικής θητείας για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ακόμη και όταν δεν έχει συμπληρωθεί το 58ο έτος της ηλικίας, όπως συμβαίνει στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ στο καθεστώς των ΒΑΕ.

4 Να διερευνηθεί η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων και στους ασφαλισμένους έως την 31/12/1982 στα Ειδικά Ταμεία και κατ΄ επέκταση στους ασφαλισμένους του ΤΑΠ-ΔΕΗ, κατ' αναλογία με το καθεστώς που ισχύει για όλους όσοι έχουν θιγεί από τις αλλαγές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από την 1/1/2011 και μετά.