Οικονομία

Ελάχιστοι θα γλιτώσουν νέες περικοπές στις συντάξεις απο το νέο Ασφαλιστικό

Ελάχιστοι θα γλιτώσουν νέες περικοπές στις συντάξεις απο το νέο Ασφαλιστικό Ελάχιστοι θα γλιτώσουν νέες περικοπές στις συντάξεις απο το νέο Ασφαλιστικό
Ελάχιστοι θα γλιτώσουν τις περικοπές στις συντάξεις απο το νέο Ασφαλιστικό Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Κρίσιμη εβδομάδα ξεκινάει, καθώς το υπουργείο Εργασίας θα ξεκινήσει νέο γύρο διαβουλεύσεων με τους θεσμούς, που είναι πιθανό να καταλήξουν σε νέες περικοπές στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Οι μειώσεις αναμένεται να συνδυαστούν με τις συνολικότερες παρεμβάσεις για το Ασφαλιστικό, όπως πρόκειται να καταγραφούν στο πόρισμα που ετοιμάζει η Επιτροπή Σοφών στις δύο συνεδριάσεις της, σήμερα και μεθαύριο, Τετάρτη.

Στόχος είναι να ξεπεραστεί το… εμπόδιο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και να θεωρηθεί ότι οι μειώσεις εντάσσονται στη γενικότερη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος, με στόχο τη βιωσιμότητά του για τις επόμενες γενιές. Τέτοια πρόβλεψη δεν υπήρχε στις περικοπές που έγιναν το 2013 και έτσι αυτές κρίθηκαν από το ΣτΕ ως αντισυνταγματικές, με συνέπεια τώρα το υπουργείο Εργασίας να αναζητεί επιπλέον 2 δισεκ ευρώ για να επιστρέψει τις περικοπές στους δικαιούχους. Την ίδια στιγμή όμως πρέπει να βρει τρόπο να καλύψει τη μνημονιακή δέσμευση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 0,25% του ΑΕΠ (ή 450 εκατ.ευρώ) για το τρέχον έτος και κατά 1% του ΑΕΠ (ή 1,8 δισεκ ευρώ) για το2016.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται στην αξιοποίηση της αυξημένης εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ (6% σε κύριες και σε επικουρικές συντάξεις), για τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, όπως επιβάλλει το νέο Μνημόνιο, επιδιώκει να προωθήσει το υπουργείο Εργασίας. Επειδή όμως με τη συγκεκριμένη παρέμβαση, αναμένεται να καλυφθεί ένα ποσό έως 1,4 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά οι θεσμοί ζητούν συρρίκνωση δαπάνης για συντάξεις έως 2,3 δισ. ευρώ και αφορούν το διάστημα που απομένει για το τρέχον έτος, αλλά και για το 2016, εξετάζεται πιθανό νέο πετσόκομμα στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, συνολικού κόστους περίπου 900.000.000 ευρώ. Τα σενάρια που επεξεργάζεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, περιγράφουν περικοπές που θα ξεκινήσουν ακόμα και από συντάξεις των 500 ευρώ και κλιμακωτά θα κυμανθούν από 3 – 7%, ή θα αφορούν σε ποσά μόνο από 1.000 ευρώ και άνω και θα επικεντρωθούν σε συντάξεις πρώην εργαζόμενων σε Δημόσιο, Τράπεζες και ΔΕΚΟ.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση για τις περικοπές θα ληφθεί από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με τους θεσμούς. Πάντως, ο νυν υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι θα «διασωθούν» μικρές και μεσαίες συντάξεις και έχει αφήσει «παράθυρο» για περικοπές από τα 1.000 – 1.500 ευρώ και άνω. Επίσης, έχει τονίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα γίνουν «οριζόντιες» περικοπές, δηλαδή μειώσεις από το πρώτο ευρώ για όλους. Στην περίπτωση όμως που επιλεχθεί η λύση των μειώσεων από τα 500 ευρώ, τότε θα αφορούν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης, άρα θα επηρεάσουν σχεδόν όλες τις συντάξεις, ακόμα και τις πολύ μικρές. Η μείωση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι αναλογική και θα φτάνει στο 3% για συντάξεις 500 – 1.000 ευρώ, θα αυξάνεται στο 4% για συντάξεις 1.000 – 1.500 ευρώ, θα είναι 5% για συντάξεις 1.500 – 2.000 ευρώ, θα ανέρχεται στο 6% για συντάξεις 1500 – 2.000 ευρώ και θα καταλήγει σε περικοπή 7% για συντάξεις από 2.500 ευρώ και άνω.