Οικονομία

Μειώσεις μισθών και κυριαρχία ευέλικτης εργασίας στον τουρισμό

Μειώσεις μισθών και κυριαρχία ευέλικτης εργασίας στον τουρισμό Μειώσεις μισθών και κυριαρχία ευέλικτης εργασίας στον τουρισμό
Μειώσεις μισθών και κυριαρχία ευέλικτης εργασίας στον τουρισμό Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Με ευέλικτες μορφές απασχόλησης εργάζεται ένας στους δύο απασχολούμενους στον κλάδο της διαμονής, ενώ οι μειώσεις στους μισθούς την περίοδο 2010 – 2013 στον τομέα του τουρισμού – επισιτισμού, έχουν φτάσει το 20%, αθροιστικά.

Το τεράστιο έλλειμμα που εμφανίζει ο κλάδος του τουρισμού – επισιτισμού στα εργασιακά δικαιώματα περιορίζει σημαντικά την αναπτυξιακή του συμβολή στην ελληνική οικονομία. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει ύστερα από διήμερη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, στη Ρόδο με βασικό αντικείμενο τα ζητήματα του κλάδου του τουρισμού – επισιτισμού με ιδιαίτερη έμφαση στις διαπιστώσεις, στα προβλήματα και στις προοπτικές για το εργατικό δυναμικό και την οικονομία. Προτάθηκε η δημιουργία ενός τρίπτυχου που θα περιλαμβάνει θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, όρους εργασίας / επαγγελματικές ειδικότητες και αποδοχές εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διημερίδα, διαπιστώνεται ότι το διάστημα από το 2009 έως το 2014, το ποσοστό εργαζομένων στην Ελλάδα, στον κλάδο της διαμονής με σύμβαση σταθερής απασχόλησης, βρίσκεται μόλις στο 53,17%, ενώ στις βασικές ανταγωνίστριες χώρες είναι αισθητά υψηλότερο. Στην Ισπανία βρίσκεται στο 67,37%, στην Κροατία φτάνει το 74,64%, στην Πορτογαλία το 69,88%, ενώ στη γειτονική Τουρκία, ανέρχεται στο 77,55%.

Η συμβολή του τουριστικού και ταξιδιωτικού κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας, εκτιμάται κοντά στο 17,5%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Αντίστοιχα η συμβολή του κλάδου τουρισμού – ταξιδίων στη συνολική απασχόληση πλησιάζει το 19%. Η περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού – επισιτισμού θα μπορούσε να ενεργοποιήσει ένα σύνολο οικονομικών δραστηριοτήτων με σημαντικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Όμως ο κλάδος εμφανίζει σημαντικά προβλήματα που εστιάζονται στη σημαντική υστέρηση των θέσεων πλήρους απασχόλησης, στην επέκταση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Διαπιστώνονται επίσης εκτεταμένες υπερβάσεις του χρόνου εργασίας, ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά αδήλωτης και ιδίως, ψευδώς δηλωμένης εργασίας, ενώ οι μειώσεις μισθών φτάνουν αθροιστικά το 20% , την περίοδο 2010 – 2013.
Ταυτόχρονα, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ πρότεινε να αναβαθμιστεί η δημόσια τουριστική εκπαίδευση, με στόχο τη βελτίωση και ανάπτυξη των προσόντων των εργαζομένων στον τουρισμό – επισιτισμό.

Ο κλάδος του τουρισμού-επισιτισμού μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον παραγωγικό μετασχηματισμό του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας. Ωστόσο, η βιωσιμότητα αυτού του μοντέλου εξαρτάται από την ποιότητά του, η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει σεβασμό στον άνθρωπο εργαζόμενο.

Στις διήμερες συναντήσεις εκτός από το ΙΝΕ /ΓΣΕΕ, συμμετείχαν επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων και τα Εργατικά Κέντρα Ηρακλείου, Ρόδου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Σύρου, Χίου, αλλά και πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου.