Οικονομία

Στρατούλης: Να αποσυρθεί το συνταξιοκτόνο πολυνομοσχέδιο

Στρατούλης: Να αποσυρθεί το συνταξιοκτόνο πολυνομοσχέδιο Στρατούλης: Να αποσυρθεί το συνταξιοκτόνο πολυνομοσχέδιο
Στρατούλης: Να αποσυρθεί το συνταξιοκτόνο πολυνομοσχέδιο Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα των δανειστών για την επόμενη δόση του νέου δανείου, το οποίο χαρακτηρίζει ως «συνταξιοκτόνο», ζητάει με παρέμβασή του ο Δημήτρης Στρατούλης.

Ο πρώην υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και σημερινό μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν παρεμβάσεις σε επιμέρους ασφαλιστικά ζητήματα, τα οποία όμως αφορούν δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιφέρει τις ακόλουθες δυσμενείς παρεμβάσεις:

*Απαγόρευση του υπολογαριασμού του ΑΚΑΓΕ να να εκπληρώνει το στόχο για τον οποίο δημιουργήθηκε, δηλαδή να χρηματοδοτεί τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων. Πρόκειται για το τμήμα εκείνο του ΑΚΑΓΕ που χρηματοδοτείται από κρατήσεις 3% - 10% στις επικουρικές συντάξεις. Με τον τρόπο αυτό και αφού δεν υπάρχει ούτε κρατική χρηματοδότηση, τα επικουρικά ταμεία, κύρια το ΕΤΕΑ, υποστηρίζει ο κ. Στρατούλης, ότι αφήνονται στην τύχη τους και οδηγούνται σε πλήρη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή σε νέες συνεχείς μειώσεις των επικουρικών συντάξεων.

*Καταργούνται συγκεκριμένες ευνοϊκές διατάξεις για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, που είχαν συμπεριληφθεί στο νόμο 4331/2015, ο οποίος είχε ψηφιστεί επί υπουργείας Δημήτρη Στρατούλη. Η πιο χαρακτηριστική από αυτές, είναι η διάταξη με την οποία επρόκειτο να χορηγηθούν και να επαναχορηγηθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ, ύψους 360 ευρώ σε ανασφάλιστους υπερήλικες, Έλληνες και ομογενείς. Η διάταξη αυτή υπολογιζόταν ότι θα μπορούσε να επαναφέρει τις συντάξεις σε τουλάχιστον 20.000 τέτοιες περιπτώσεις ανασφάλιστων υπερηλίκων. Ήδη είχαν κατατεθεί στον ΟΓΑ περίπου 10.000 σχετικές αιτήσεις. Επίσης, καταργείται διάταξη που αφορά την αποποινικοποίηση των οφειλών για ατομικές ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών στα ασφαλιστικά ταμεία τους. Καταργείται όμως και η διάταξη που παρείχε τη δυνατότητα σε ελεύθερους επαγγελματίες να συμψηφίζουν με τμήμα των συντάξεών τους χρέη τους από ατομικές ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 25.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ.

Επιπρόσθετα, παρελθόν θα αποτελέσει άλλη διάταξη, που προέβλεπε τη μείωση των υπέρμετρα αυξημένων το 2011 ασφαλιστικών εισφορών  των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ. Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2011,  σε γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους θα οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες από αυτούς σε διαγραφή τους από το ΕΤΑΑ, με αποτέλεσμα την δραστική μείωση των εσόδων του. Επιπλέον, πρόκειται να καταργηθεί και η διάταξη που προέβλεπε τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης στους δικαιούχους κύριας σύνταξης του ΝΑΤ λόγω εργατικού ατυχήματος ή θανάτου εξαιτίας εργατικού ατυχήματος.

*Με το νομοσχέδιο, επεκτείνονται και στο δημόσιο οι μειώσεις συντάξεων και οι αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που έχει ήδη θεσπίσει για τον ιδιωτικό τομέα.