Οικονομία

Βαμβακoπαραγωγοί: Χρειάζεται ριζική αλλαγή του κανονισμού αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ

Βαμβακoπαραγωγοί: Χρειάζεται ριζική αλλαγή του κανονισμού αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ Βαμβακoπαραγωγοί: Χρειάζεται ριζική αλλαγή του κανονισμού αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ
Βαμβακoπαραγωγοί: Χρειάζεται ριζική αλλαγή του κανονισμού αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ Συσκέψεις και περιοδείες στα χωριά των Τρικάλων, όπου θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν από κοινού με τους αγροτοκτηνοτρόφους μορφές διεκδίκησης αιτημάτων, θα πραγματοποιήσει το επόμενο χρονικό διάστημα το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Άνοιξη», μαζί με τα ΔΣ των αγροτικών συλλόγων και τις επιτροπές αγώνα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μάλιστα, καλούν τους αγροτοκτηνοτρόφους την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, στις 12:00, να πάρουν μέρος στη μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως οι βαμβακοπαραγωγοί του νομού Τρικάλων βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν έχουν επιφέρει εκτεταμένες ζημιές στο βαμβάκι, το οποίο αυτό το διάστημα βρίσκεται στο στάδιο της συγκομιδής. Αποτέλεσμα της ζημιάς είναι η μειωμένη παραγωγή, καθώς υπολογίζεται μείωση 50% ανά στρέμμα, από την αναμενόμενη παραγωγή αλλά και η υποβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος. Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό εισόδημα, που σε συνδυασμό με την απαράδεκτη χαμηλή τιμή και το συνεχές αυξανόμενο κόστος παραγωγής (αγροεφόδια-χαράτσια ΕΝΦΙΑ ΕΛΓΑ ΟΓΑ ΟΣΔΕ-άγρια φορολόγηση κ.α) καθιστούν αδύνατη την επιβίωση των παραγωγών.

«Ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και να γίνει από τον ΕΛΓΑ άμεσα και δίκαια η εκτίμηση της ζημιάς. Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι βαμβακοπαραγωγοί στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν, των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Να υπάρξει, τέλος, άμεση και ριζική αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να γίνει ουσιαστική αποζημίωση στο 100% της ζημιάς» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.