Οικονομία

Στην «μέγγενη» του πολυνομοσχεδίου οι αυτοαπασχολούμενοι του ΕΤΑΑ

Στην «μέγγενη» του πολυνομοσχεδίου οι αυτοαπασχολούμενοι του ΕΤΑΑ Στην «μέγγενη» του πολυνομοσχεδίου οι αυτοαπασχολούμενοι του ΕΤΑΑ
Στην «μέγγενη» του πολυνομοσχεδίου οι αυτοαπασχολούμενοι του ΕΤΑΑ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Στην «μέγγενη» των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου βρίσκονται οι μηχανικοί οι υγειονομικοί αλλά και οι νομικοί δηλαδή όσοι αυτοαπασχολούμενοι εντάσσονται ασφαλιστικά στο ΕΤΑΑ, που έσπευσαν να κάνουν χρήση της ευνοϊκής διάταξης για επιλογή κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας, ώστε να μπορούν να καταβάλλουν μειωμένες εισφορές.

Σύμφωνα με διάταξη του πολυνομοσχεδίου καταργείται η δυνατότητα επιλογής σε μία εκ των δύο κατωτέρων ασφαλιστικών κλάσεων στους ασφαλισμένους στον κλάδο κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) - Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ), Τομέας Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ) - που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή στο Δημόσιο από 1.1.1993 και εφεξής, και να παραμείνουν σε αυτή μέχρι 31.12.2016.

Την ομόφωνη διαφωνία του εξέφρασε το ΔΣ του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμεων (ΕΤΑΑ), προς το υπουργείο Εργασίας, για το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη χορήγηση της επόμενης δόσης του δανείου στήριξης προς την Ελλάδα, καταργούνται ευνοϊκές διατάξεις που είχαν θεσμοθετηθεί με το νόμο Στρατούλη (ν.4331/2015).

Με έγγραφο το οποίο εστάλη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, το ΕΤΑΑ, εκφράζει τη διαφωνία του για την κατάργηση μιας σειράς άρθρων που ψηφίστηκαν προ τριμήνου και εξηγεί τους λόγους της αντίθεσής του. Έμφαση δίνεται τόσο στο γεγονός ότι υπάρχουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας στην περίπτωση που αυξηθούν και πάλι οι ασφαλιστικές κατηγορίες σε μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς και συμβολαιογράφους, όσο και στο ότι καταργούνται διατάξεις που επέτρεπαν το συμψηφισμό συντάξεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Πιο αναλυτικά:

*Για το ζήτημα της απεμπλοκής ορισμένων ασφαλισμένων που δεν είχαν δικαίωμα συνταξιοδότησης εξ αιτίας οφειλών που είχαν συσσωρευθεί λόγω της σοβαρής οικονομικής κρίσης που επικρατεί στη χώρα και ειδικότερα στον επαγγελματικό χώρο των μηχανικών, υγειονομικών και νομικών, το ΔΣ του ΕΤΑΑ τονίζει ότι η εν λόγω ρύθμιση δεν επέφερε ζημία στο ταμείο αλλά αντίθετα διευκόλυνε την είσπραξη οφειλόμενων εισφορών. Υπενθυμίζεται ότι στο νόμο Στρατούλη, στο άρθρο 38, δινόταν το δικαίωμα του συμψηφισμού στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, αλλά και του ΕΤΑΑ, που ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, έχουν δημιουργήσει οφειλές προς τα Ασφαλιστικά τους Ταμεία, και δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη. Δινόταν το δικαίωμα συμψηφισμού της οφειλής με την καταβαλλόμενη σύνταξη, έτσι ώστε και η οφειλή να καταβληθεί τμηματικά και ο οφειλέτης να λάβει ένα ποσό σύνταξης, που θα του επιτρέπει να διαβιεί με αξιοπρέπεια.

*Για το θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών το ΔΣ του ΕΤΑΑ επισημαίνει ότι προβλεπόταν μικρή ελάφρυνση των καταβαλλόμενων εισφορών μόνο για τη διετία (2015-2016) οι οποίες είχαν υπέρμετρα αυξηθεί το 2011 εν μέσω μεγάλης οικονομικής κρίσης.Ειδικότερα δόθηκε η δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους μετά την 1.1.1993 ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ ενώ προβλέφθηκε κάποια μικρή μείωση των εισφορών των ασφαλισμένων πριν την 31.12.1992. Η διάταξη αυτή έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή από τον περασμένο Ιούλιο. Έτσι, το ΕΤΑΑ επισημαίνει ότι υπάρχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι που επέλξαν κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία και έχουν καταβάλει τις μειωμένες εισφορές.

Μάλιστα, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία παρουσιάζεται αύξηση της εισπραξιμότητας που κατά πάσα πιθανότητα θα φέρει και σε απόλυτες τιμές μεγαλύτερα έσοδα σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Στην περίπτωση που καταργηθεί η συγκεκριμένη διάταξη, το ΔΣ του ΕΤΑΑ θεωρεί ότι θα προκύψουν «ανυπέρβλητα προβλήματα στις υπηρεσίες και τους ασφαλισμένους του Ταμείου, καθόσον θα υπάρχει μεγάλη δυσχέρεια επαναφοράς των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση. Ασφαλισμένοι που έχουν καταταγεί ήδη σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία και έχουν καταβάλει τις αντίστοιχες εισφορές είναι αδύνατον νομικά να επανέλθουν σε προηγούμενο καθεστώς. Αντιστοίχως ασφαλισμένοι που δεν έχουν προλάβει να υπαχθούν στο άνω καθεστώς θα στραφούν κατά του Ταμείου για άνιση μεταχείριση».

Το ΕΤΑΑ θέτει και το ενδεχόμενο της αναδρομικής κατάργησης των εν λόγω ρυθμίσεων που θα επιφέρουν και αναδρομικές αυξήσεις σε ασφαλιστικές εισφορές που έχουν ήδη καταβληθεί. Η εκτίμηση του ΔΣ του Ταμείου είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η αναδρομική κατάργηση θα κριθεί «μετά πάσης βεβαιότητος αντισυνταγματική από τα Δικαστήρια».

1. Τα άρθρα αυτά αφορούν ασφαλισμένους του Ταμείου μας και ρυθμίζουν επιμέρους διατάξεις και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν γενικές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ούτε αλλάζουν κάτι σχετικό με ηλικιακά όρια ή άλλους όρους συνταξιοδότησης ή ύψος συντάξεων. 2. Ειδικότερα με το άρθρο 38 του Ν.4331/2015 δόθηκε η δυνατότητα. Άλλωστε η εν λόγω 3. Με τη διάταξη του άρθρου 39 του Ν.4331/2015 προβλέφθηκε μικρή