Οικονομία

Το σχέδιο «καθολικής» εφαρμογής για το Κοινωνικό Εισόδημα

Το σχέδιο «καθολικής» εφαρμογής για το Κοινωνικό Εισόδημα Το σχέδιο «καθολικής» εφαρμογής για το Κοινωνικό Εισόδημα
Το σχέδιο «καθολικής» εφαρμογής για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλλάζουν όλα από την 1η Απριλίου 2016 στην εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και η κυβέρνηση θα προωθήσει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που θα συνδεθεί με την Κάρτα Αλληλεγγύης αλλά θα περιορίσει την επιδοματική ενίσχυση.

Από την 1η Απριλίου και με περικοπές άλλων κοινωνικών παροχών ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για την εφαρμογή του θα ξεκινήσει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αλλά με νέο όνομα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» .

Το πρόγραμμα όπως είναι γνωστό έχει ως σκοπό την παροχή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας με την ενίσχυση του εισοδήματος των δικαιούχων. Η αρχική εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος τέθηκε σε λειτουργία το τελευταίο τρίμηνο του 2014, με την επιλογή δεκατριών (13) δήμων και αρχική διάρκεια έξι (6) μήνες.

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα ολοκληρώνεται το 2015 και μετά την αξιολόγηση της απόδοσής του θα σχεδιαστεί η βαθμιαία εθνική εφαρμογή του από την 1η Απριλίου του 2016 με στόχο την πλήρη εφαρμογή του μέχρι τα τέλη του έτους αυτού.

Για τη βαθμιαία εφαρμογή του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο, οι πιστώσεις αναμένεται να καλυφθούν από πόρους που θα προέλθουν αποκλειστικά από τη συνολική επανεξέταση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας στη χώρα. Η υποστήριξη με παροχή τεχνικής βοήθειας από διεθνείς οργανισμούς (Παγκόσμια Τράπεζα) εκτιμάται πως θα συμβάλει σημαντικά στον εξορθολογισμό της συνολικής δαπάνης και ανασχεδιασμό των παροχών σε χρήμα και σε είδος. Στην τελική του μορφή, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα εκτιμάται ότι θα μπορεί να καλύπτει έως και 780.000 άτομα, που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας

Επίσης μέσω της Κάρτας Κοινωνικού Εισοδήματος θα αποτελέσει στην πράξη την επέκταση της κάρτας σίτισης, όπως αυτή χρησιμοποιείται από 350.000 άτομα, έως το 2017, το κομμάτι των Ελλήνων που θα διαπιστωθεί πως έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη, ήτοι περίπου 1.000.000 πολίτες, θα αποκτά πρόσβαση σε τρόφιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, αλλά και υπηρεσίες, όπως επισκέψεις σε γιατρούς ή φροντιστήρια. Θα συνδυασθεί με στοχευμένη εκτίμηση των προσωπικών αναγκών των δικαιούχων, ενώ θα υπάρξει απλούστευση των διαδικασιών και σύνδεση των ωφελουμένων με την αγορά εργασίας και τη βοήθεια να ξαναμπούν σε αυτήν. Με στόχο, τον Απρίλιο του 2016 το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης να επεκταθεί και τον Ιανουάριο του 2017 να εφαρμοστεί στο σύνολο του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, το υπουργείο εντάσσει τον όλο σχεδιασμό στη δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΣΚΑ) που θα ιδρυθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με αυτονομία και δημόσιο έλεγχο, το οποίο θα θεσμοθετηθεί με νόμο-πλαίσιο.

Για την αξιολόγηση του Νοεμβρίου από τους δανειστές, η δέσμευση αφορά τη λήψη των οριστικών αποφάσεων, σε συνεργασία με τους δανειστές, και εφόσον η Παγκόσμια Τράπεζα ολοκληρώσει την αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος σε 13 δήμους της χώρας.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες Πρόνοιας έχουν διαπιστώσει πόσο δύσκολη και γραφειοκρατική ήταν η διαδικασία και γι' αυτό προετοιμάζονται να βρουν λύσεις άμεσα. Άλλωστε, από τον Απρίλιο και μετά, αποτελεί μνημονιακή δέσμευση η σταδιακή επέκταση του ΕΕΕ σε όλη την Ελλάδα. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών στους δήμους, αλλά και ο τεράστιος όγκος των πολιτών που εκτιμάται ότι θα σπεύσουν για να καρπωθούν τη συγκεκριμένη παροχή, αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλες δυσκολίες. Στην πιλοτική εφαρμογή δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις πολιτών που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, αλλά επέμεναν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Επίσης, υπήρξαν περιπτώσεις που δεν δηλώνονταν τα ακριβή στοιχεία, είτε από λάθος, είτε από άγνοια. Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με περιπτώσεις που ο δικαιούχος ήταν πολύτεκνος και στη δήλωσή του φαινόταν ότι δεν είχε καθόλου παιδιά. Όλα αυτά προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ άφησαν πίσω και την καταβολή των δόσεων σε αρκετούς από τους δικαιούχους.

Στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σχεδιάζεται να ενταχθούν οι παλινοστούντες ομογενείς που δεν λαμβάνουν την σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ