Οικονομία

Ασφαλιστικό: Πόσα θα χάσουν απο τις συντάξεις τους οι συνταξιούχοι

Ασφαλιστικό: Πόσα θα χάσουν απο τις συντάξεις τους οι συνταξιούχοι Ασφαλιστικό: Πόσα θα χάσουν απο τις συντάξεις τους οι συνταξιούχοι
Πόσα θα χάσουν οι συνταξιούχοι από την ενοποίηση επικουρικών με κύριων συντάξεων Περίπου 1,6 εκατομμύρια επικουρικές συντάξεις θα συγχωνευθούν με τις κύριες και όταν συμβεί αυτό στο άθροισμα των δύο που θα είναι πάνω από 1.000 ευρώ θα υπάρξει «μαχαίρι», που εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε 10%-11%.

Στην ενσωμάτωση των επικουρικών στις κύριες συντάξεις αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος και είπε χαρακτηριστικά «Είπα ότι θέλουμε να σώσουμε τις επικουρικές, το σύνολο των συντάξεων που παίρνει κάποιος σαν άθροισμα της κύριας και της επικουρικής»

Αναπόφευκτο όμως είναι το «κούρεμα» των συντάξεων με τις αλλαγές που προωθούνται στο Ασφαλιστικό και στην ενοποίηση των κύριων με τις επικουρικές συντάξεις.

Για παράδειγμα, αν μια κύρια σύνταξη 1.000 ευρώ συγχωνευθεί με μια επικουρική 200 ευρώ, το σύνολο αποδοχών θα ανέλθει σε 1.200 ευρώ και με μια μείωση 11% ο συνταξιούχος αντί να πάρει 1.200 ευρώ θα πάρει 1.068 ευρώ, χάνοντας έτσι 132 ευρω το μήνα ή 1.584 ευρώ το χρόνο. Θα χάσει δηλαδή σχεδόν 8 επικουρικές συντάξεις.

Με αυτόν τον τρόπο και μειώνονται οι συντάξεις και παρακάμπτεται η ρήτρα μηδενικού ελλέιμματος (που κοστίζει 376 εκατομμύρια ευρώ) αφού δεν θα υπάρχουν πλέον επικουρικές συντάξεις.

"Τσεκούρι" όμως θα φέρει και ο ίδιος τρόπος υπολογισμού σε όλες τις συντάξεις, καθώς υπάρχουν συντάξεις που αναπληρώνονται κατά 80%, 100% ή 120%.

Θα υπάρξει, επίσης, "ψαλίδι" σε όσους δικαιούχους παίρνουν πάνω από τρεις και τέσσερις συντάξεις, που υπολογίζονται σε 820.000.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε επίσης ότι «Οι μικρές συντάξεις που βασίζονται σε μικρούς μισθούς δεν πρόκειται να θιγούν» τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν δημιούργησαν το πρόβλημα στο ασφαλιστικό σύστημα αυτοί που είχαν μισθό 1.000 ευρώ και ποσοστό αναπλήρωσης 70 ή 80% στο χιλιάρικο. Αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα στο ασφαλιστικό ήταν αυτοί που είχαν μισθό 2 και 3 χιλιάδες και είχαν ποσοστό αναπλήρωσης 110 και 120%. Με τον επαναϋπολογισμό επομένως αυτοί πρόκειται να θιγούν, όχι άλλοι».

Διαβεβαίωσε, δε, ότι αν από το νέο τρόπο υπολογισμού [υποστούν μείωση κατώτερες συντάξεις, μικρές συντάξεις» θα υπάρξει διορθωτική επέμβαση για να σωθούν.