Οικονομία

Ασφαλιστικό: Στο κυνήγι του χρόνου

Ασφαλιστικό: Στο κυνήγι του χρόνου Ασφαλιστικό: Στο κυνήγι του χρόνου
Ασφαλιστικό: Στο κυνήγι του χρόνου Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Πρόβλημα χρόνου εντοπίζουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, για να καταφέρουν να πετύχουν την καλύτερη δυνατή ποσοτικοποίηση των προτάσεων της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης, όπως αυτή προέκυψε μέσα από το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών.

Την περασμένη Παρασκευή αργά το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε άλλη μια σύσκεψη ανάμεσα στις δύο πλευρές, που κατέληξε στο να τεθούν οι βάσεις εφαρμογής των μαθηματικών τύπων, για όλες τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο ασφαλιστικό ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει τώρα να κοστολογηθεί με ακρίβεια το τελικό ποσό της εξοικονόμησης που θα προκύψει από κάθε μία παρέμβαση, οι οποίες οριοθετούνται ως εξής: Αλλαγή στο ποσοστό αναπλήρωσης, εφαρμογή ενιαίων κανόνων σε εισφορές και σε παροχές, ενοποίηση όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων σε ένα και ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης στην κύρια, όπως και του ΕΚΑΣ στην βασική και εγγυημένη σύνταξη. Από την τελευταία συνάντηση, διαπιστώθηκε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος συλλογής όλων εκείνων των στοιχείων (δημογραφικών, υπολογισμού συντάξεων ανά ταμείο), έτσι ώστε να υπάρξει επιτυχής κοστολόγηση. Αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι επαφές και όλη την επόμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να καταστεί δυνατό να υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία στο πρώτο μισό του Νοεμβρίου.

Τα στοιχεία αυτά, αφού λάβουν την έγκριση και των επικεφαλής των θεσμών, θα αποτελέσουν τη βάση του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή τον επόμενο μήνα και θα αλλάξει οριστικά τον ασφαλιστικό χάρτη της χώρας. Τελευταίες πληροφορίες πάντως, θέλουν ακόμα και αυτό το νομοσχέδιο, να μην περιλαμβάνει με απόλυτη ακρίβεια την μεταρρύθμιση που θα ακολουθήσει. Ήδη στο υπουργείο Εργασίας χρησιμοποιούν τη φράση «νόμος – πλαίσιο» κάτι που σημαίνει ότι θα εμπεριέχει μόνο τους γενικούς κανόνες των αλλαγών που θα συντελεστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας. Η επεξήγηση και εφαρμογή των όποιων αλλαγών θα προκύψει μέσα από υπουργικές αποφάσεις, που θα παρουσιάζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το νέο Ασφαλιστικό. Βέβαια, για να συμβεί κάτι τέτοιο, χρειάζεται η έγκριση των θεσμών, κάτι που είναι αμφίβολο εάν θα υπάρξει, με δεδομένο ότι έως τώρα, ζητείται απόλυτη ακρίβεια και εξειδίκευση των παρεμβάσεων.

Πάντως το συγκεκριμένο μοντέλο εφαρμόζεται και με τις υπουργικές αποφάσεις του 3ου Μνημονίου, οι οποίες έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία.