Οικονομία

Εργοδότες: Αύξηση εισφορών θα φέρει αύξηση της ανεργίας

Εργοδότες: Αύξηση εισφορών θα φέρει αύξηση της ανεργίας Εργοδότες: Αύξηση εισφορών θα φέρει αύξηση της ανεργίας
Εργοδότες: Αύξηση εισφορών θα φέρει αύξηση της ανεργίας του Βασίλη Αγγελόπουλου Ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και υψηλότερη ανεργία, εκτιμούν οι εργοδότες ότι θα προκαλέσει τυχόν απόφαση του υπουργείου Εργασίας, για αύξηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Απαντώντας σε χθεσινές διαρροές από την πλευρά της κυβέρνησης, οι εργοδότες τόνισαν προς πάσα κατεύθυνση ότι θεωρούν «ανεδαφικές και αναποτελεσματικές», προτάσεις για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Υπενθύμισαν επίσης, ότι το μη μισθολογικό κόστος της Ελλάδας παραμένει από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Προέβλεψαν, αν γίνει πράξη η πρόθεση της κυβέρνησης, ότι θα εκτιναχθεί η μαύρη εργασία, ενώ προέτρεψαν το οικονομικό επιτελείο να μην καταφεύγει στη λύση της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων και της νόμιμης απασχόλησης. Ως αντιστάθμισμα πρότειναν στην κυβέρνηση να επιδιώξει να μειώσει τη διαφορά ανάμεσα στο συνολικό μισθολογικό κόστος της επιχείρησης και στο καθαρό εισόδημα των εργαζομένων.

Στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο ΣΕΒ, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς (ΣΒΑΠ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΘΚΕ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδος (ΣΕΒΠΔΕ) και ο ΣΕΤΕ, τονίζεται ότι το υψηλό μη μισθολογικό κόστος της χώρας είναι η αιτία που «επιδεινώνεται η ανταγωνιστικότητα της εργασίας στην Ελλάδα και ταυτόχρονα διογκώνεται η αδήλωτη εργασία».

Οι εργοδότες θεωρούν ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι το «θύμα» αυτής της ανακολουθίας, αφού «μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές λόγω διόγκωσης της ανεργίας και αυξάνονται οι ανασφάλιστοι συμπολίτες». Παράλληλα, το πρόβλημα επεκτείνεται και στο φορολογικό σύστημα, μια και σύμφωνα με τους εργοδότες «μειώνεται η φορολογική βάση και αυξάνει η φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα την διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την υπερφορολόγηση των συνεπών φορολογουμένων (επιχειρήσεων και ιδιωτών)».