Οικονομία

Ασφαλιστικό: Αυτονομία «εν μέρει» σε ΟΓΑ και ΝΑΤ

Ασφαλιστικό: Αυτονομία «εν μέρει» σε ΟΓΑ και ΝΑΤ Ασφαλιστικό: Αυτονομία «εν μέρει» σε ΟΓΑ και ΝΑΤ
Ασφαλιστικό: Αυτονομία «εν μέρει» σε ΟΓΑ και ΝΑΤ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Την αυτονομία τους, μόνο στο σκέλος της χορήγησης των προνοιακών επιδομάτων, αλλά και σε επιμέρους ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητάς τους, αναμένεται να διατηρήσουν ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ (πχ προγράμματα Αγροτικής Εστίας), στο πλαίσιο της ενοποίησης όλων των ασφαλιστικών ταμείων, υπό το ΙΚΑ.

Το μοντέλο που φαίνεται να έχουν καταλήξει στο υπουργείο Εργασίας, περιλαμβάνει την ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης και τη δημιουργία ενός φορέα – μαμούθ, που θα αναλάβει τη χορήγηση όλων των συντάξεων. Μοναδικές εξαιρέσεις και μάλιστα όχι για ζητήματα συνταξιοδότησης, αναμένεται να αποτελέσουν ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ.

Ξεχωριστή σημασία έχει και η διαδικασία δημιουργίας ενιαίων κανόνων σε εισφορές και σε παροχές, όπου διαπιστώνεται ότι πρέπει να υπάρξει σημαντική αύξηση, έως και διπλασιασμός, των καταβαλλόμενων εισφορών από τους αγρότες. Το υπουργείο Εργασίας προωθεί την σταδιακή αύξηση των εισφορών, σε βάθος χρόνου, που μπορεί να φτάσει έως και την πενταετία. Στόχος είναι να μην προκύψει άμεση επιβάρυνση για μια μεγάλη ομάδα ασφαλισμένων, όπως είναι οι αγρότες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση εκφράζονται φόβοι ότι θα μπορούσε να υπάρξει εκτίναξη της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας, γεγονός που μόνο αρνητικές συνέπειες θα είχε για τα έσοδα του Ταμείου.