Οικονομία

Επικουρικές συντάξεις ώρα μηδέν

Επικουρικές συντάξεις ώρα μηδέν Επικουρικές συντάξεις ώρα μηδέν
Επικουρικές συντάξεις ώρα μηδέν Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για την επικουρική σύνταξη, αφού το υπουργείο Εργασίας, καλείται να αποτυπώσει στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες εάν θα προτιμήσει τη λύση της απορρόφησης της Επικουρικής Ασφάλισης, από την κύρια, ή αν θα επιλέξει τη διατήρηση της αυτονομίας της.

Η πρόθεση του υπουργού Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου είναι ξεκάθαρη και εστιάζεται στο σκέλος της απορρόφησης της επικουρικής σύνταξης, από την κύρια. Αυτή είναι η λύση που έχει επιλεχθεί για να μην τεθεί σε εφαρμογή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και προκύψουν διαδοχικές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες μπορεί να ανέλθουν ακόμα και στα επίπεδα του 15%. Η κριτική που ασκείται στη συγκεκριμένη απόφαση όμως είναι έντονη, αφού κυρίως από την πλευρά των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, γίνεται λόγος για προσπάθεια κατάργησης της επικουρικής σύνταξης. Μάλιστα, το ΔΣ του ΕΤΕΑ κάνει λόγο για επιλογή που εάν γίνει πράξη θα αποτελέσει την «ταφόπλακα» της επικουρικής ασφάλισης. Ενδεχόμενη ένταξη – συγχώνευση της επικουρικής, στην κύρια σύνταξη, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει τεράστιο λειτουργικό χάος, θα αυξήσει τον χρόνο έκδοσης και χορήγησης των συντάξεων, θα μειώσει τις ήδη αρκετά μειωμένες συντάξεις που χορηγούνται σήμερα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΤΕΑ το προβλεπόμενο έλλειμμα εκτιμάται στα 88 εκατ. ευρώ, αφού μάλιστα δόθηκε στις αρχές του καλοκαιριού και το βοήθημα, ύψους 70 εκατ. ευρώ, από τον υπο – λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ. Βέβαια υπάρχουν άλλες 130.000 συντάξεις περίπου, που δεν έχουν απονεμηθεί με τον χρόνο απονομής να φτάνει έως τους 20 μήνες και πρέπει να προστεθούν στο έλλειμμα του Ταμείου.