Οικονομία

Εληξε η απεργία της ΠΝΟ κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων

Εληξε η απεργία της ΠΝΟ κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων Εληξε η απεργία της ΠΝΟ κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων
6.000 πρόσφυγες αναχωρούν από τη Μυτιλήνη Η διοίκηση της ΠΝΟ αποφάσισε να μη συνεχίσει για τρίτο 48ωρο τις κινητοποιήσεις της και δήλωσε ότι στις 12 Νοεμβρίου ο κλάδος των ναυτεργατών κατέρχεται σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, ενώ με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) επισημαίνει ότι πρότεινε τη συνέχιση και κλιμάκωση της απεργίας με νέα 48ωρη από τις 6/11/2015 έως τις 8/11/2015.

Η πρόταση δεν πέρασε και η ΠΕΝΕΝ κάνει λόγο για προδοτική απόφαση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπέρ της συνέχισης της απεργίας τάχθηκαν τρία σωματεία, δέκα τάχθηκαν υπέρ της αναστολής και ένα ψήφισε λευκό.

Η ΠΝΟ με την ανακοίνωσή της εφιστά την προσοχή στην κυβέρνηση και ιδιαιτέρα στους αρμόδιους υπουργούς να προβούν στην άμεση υλοποίηση των όσων και έγγραφα σήμερα δεσμεύτηκαν και να αφήσουν κατά μέρους τις ολιγωρίες και τα ευχολόγια των καλών προθέσεων. Προειδοποίησε όμως ότι «αν μέχρι τότε δεν υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις στα αιτήματα του κλάδου μας θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων».

Από το λιμάνι της Μυτιλήνης αναχώρησαν για Πειραιά και Καβάλα τέσσερα πλοία. Με περισσότερους από 22.000 μετανάστες και πρόσφυγες, πολλούς από αυτούς εγκλωβισμένους στο λιμάνι της πόλης, βρίσκει τη Λέσβο η αναστολή των κινητοποιήσεων της Π.Ν.Ο.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου περίπου 16.000 μετανάστες και πρόσφυγες είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν από το νησί, έχουν δηλαδή καταγραφεί και τους έχει εκδοθεί το απαραίτητο έγγραφο. Αυτοί ζουν κυρίως στην προβλήτα του επιβατικού λιμανιού της Μυτιλήνης αλλά και στην προκυμαία και σε άλλους δημόσιους χώρους.

Περίπου 5.000 υπολογίζεται πως είναι οι υπήκοοι άλλων εθνοτήτων πλην αυτής των Σύριων που περιμένουν να καταγραφούν στους χώρους του κέντρου καταγραφής και πιστοποίησης στη Μόρια.