Οικονομία

60.000 ανασφάλιστοι «βουλιάζουν» το ΝΑΤ

60.000 ανασφάλιστοι «βουλιάζουν» το ΝΑΤ 60.000 ανασφάλιστοι «βουλιάζουν» το ΝΑΤ
60.000 ανασφάλιστοι «βουλιάζουν» το ΝΑΤ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Στους 60.000 ανέρχονται οι ναυτικοί, οι οποίοι εργάζονται ανασφάλιστοι στην ελληνόκτητη ναυτιλία μειώνοντας δραματικά τα έσοδα του ΝΑΤ. Με δεδομένο ότι στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο υπάρχουν 70.000 συνταξιούχοι και 15.000 εργαζόμενοι, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για τη βιωσιμότητά του.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων στο ΝΑΤ, τα οικονομικά προβλήματα του Ταμείου «δημιουργήθηκαν από τις πολιτικές των κυβερνήσεων, που μείωσαν τις οργανικές συνθέσεις των πληρωμάτων και που ανέχονται και έχουν σχεδόν νομιμοποιήσει την ανασφάλιστη, μαύρη, εργασία». Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε νωρίτερα ο Σύλλογος, ο πρόεδρός του κ. Βασίλης Παπαδημητρίου τόνισε την ιδιαίτερη φύση του επαγγέλματος, αφού οι ναυτικοί «εργάζονται κατά μέσο όρο 6,5 μήνες τον χρόνο. Με δεδομένο ότι απαιτούνται 40 χρόνια εργασίας στον Ενιαίο Φορέα για πλήρη συνταξιοδότηση, οι συντάξεις τους θα πάνε στα 500-600 ευρώ».

«Προσπαθούμε πολύ χρόνο τώρα να ενημερώσουμε τον υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο και τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Δρίτσα για τις ιδιαιτερότητες του ΝΑΤ και του ναυτικού επαγγέλματος, αλλά δεν θέλουν να καταλάβουν ή πράγματι δεν έχουν καταλάβει», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΝΑΤ.