Οικονομία

Ασφαλιστικό: Η μεταρρύθμιση φέρνει περικοπές εως και 20% στις συντάξεις

Ασφαλιστικό: Η μεταρρύθμιση φέρνει περικοπές εως και 20% στις συντάξεις Ασφαλιστικό: Η μεταρρύθμιση φέρνει περικοπές εως και 20% στις συντάξεις
Ασφαλιστικό: Η εβδομάδα που θα κρίνει το μέλλον της Μεταρρύθμισης - Περικοπές εως και 20% στις συντάξεις Κρίσιμη εβδομάδα για το Ασφαλιστικό, καθώς η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεταρρύθμισης που θα προωθήσει με νομοσχέδιο στη Βουλή. Οι αλλαγές που προγραμματίζονται σε ποσοστό αναπλήρωσης, ενοποίηση ταμείων κύριας ασφάλισης, εθνική σύνταξη, επικουρική σύνταξη και ασφαλιστικές εισφορές, είναι πιθανό να προκαλέσουν περικοπές στις συντάξεις, που μπορεί να φτάσουν έως και το 20%, κατά μέσο όρο.

Στο υπουργείο Εργασίας φαίνεται να έχουν καταλήξει στους βασικούς άξονες που θα περιλαμβάνει η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση, χωρίς όμως να έχουν λάβει και την τελική έγκριση από τους θεσμούς.

Ο επανυπολογισμός των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, μέσω αλλαγής στο ποσοστό αναπλήρωσης «κρύβει» τις νέες περικοπές. Στόχος είναι το συγκεκριμένο ποσοστό να μην υπερβαίνει στο εξής το 55% για τις κύριες και στο 20% για τις επικουρικές συντάξεις. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί σε κλιμακωτή εφαρμογή των νέων ποσοστών, ενώ θέλει να προστατευθούν οι πιο χαμηλές συντάξεις που όμως σε αρκετές περιπτώσεις έχουν και το πιο ψηλό ποσοστό αναπλήρωσης.

 Η ενοποίηση όλων των Ταμείων που χορηγούν κύριες συντάξεις, υπό το ΙΚΑ, «κρύβει» ενιαίες εισφορές στο εξής, κάτι που σημαίνει έως και διπλασιασμό τους για τους αγρότες – ασφαλισμένους στον ΟΓΑ. Επίσης, αναμένεται να συνοδευτεί με δημιουργία δύο ασφαλιστικών κλάσεων, βάσει των οποίων θα καταβάλλονται στο εξής οι ασφαλιστικές εισφορές, γεγονός που αν συμβεί θα διευκολύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς αρκετοί εξ αυτών θα κληθούν να καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές.

Η εθνική σύνταξη φαίνεται να οριοθετείται στα 384 ευρώ, με ερωτηματικό όμως, εάν θα χορηγείται με εισοδηματικά ή όχι, κριτήρια. Μένει επίσης να αποσαφηνιστεί εάν θα ενσωματωθούν στην εθνική σύνταξη μια σειρά από επιδόματα (πχ ΕΚΑΣ), κάτι που αν συμβεί θα μειώσει σημαντικά το μηνιαίο εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων.

 Στο σκέλος των επικουρικών συντάξεων, το ΕΤΕΑ είναι πιθανό να διατηρήσει την αυτονομία του, με μια ενδεχόμενη αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές, στα επίπεδα της μίας ποσοστιαίας μονάδας, για να καλυφθεί ο κίνδυνος πρόκλησης ελλειμμάτων.  Σε διαφορετική περίπτωση, εάν τελικά οι θεσμοί επιμείνουν στην ενσωμάτωση και του ΕΤΕΑ στο ΙΚΑ, είναι πιθανό να χρειαστεί να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, άρα να προκληθούν έως και 15