Οικονομία

Ποιοι θα δουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και πόσο

Ποιοι θα δουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και πόσο Ποιοι θα δουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και πόσο
Ποιοι θα δουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και πόσο Από τον βασίλη Αγγελόπουλο Παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες επικουρικών συντάξεων, με στόχο περικοπές στα επίπεδα του 6%, προετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, έχει τεθεί ως όριο ο μέσος όρος των επικουρικών συντάξεων που είναι τα 168 ευρώ, έτσι ώστε να μην υπάρξουν παρεμβάσεις σε συντάξεις κάτω από αυτά τα επίπεδα.

Στο υπουργείο Εργασίας ετοιμάζουν τις τελικές παρεμβάσεις που θα παρουσιαστούν στο επικείμενο νομοσχέδιο και εστιάζουν, αναφορικά με το σκέλος της επικουρικής ασφάλισης, σε στοχευμένες περικοπές, παράλληλα με μια μικρή αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές. Στο σκέλος των περικοπών, υπολογίζεται ότι μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά περίπου 400.000 συνταξιούχοι, που προέρχονται κυρίως από το Δημόσιο και από πρώην ΔΕΚΟ. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση θα καταστεί δυνατό να εξοικονομηθούν έως και 300 εκατ. ευρώ.

Τα ταμεία που δίνουν επικουρικές συντάξεις, οι οποίες είναι υψηλότερες από το μέσο όρο και έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑ είναι τα εξής:

* ΤΕΑΠΕΤΕ (Εργαζόμενοι πρώην Εμπορικής Τράπεζας): 522 ευρώ.

* ΕΛΕΜ (μηχανικοί): 385 ευρώ.

* ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτικοί πράκτορες): 360 ευρώ.

* ΤΕΑΠ ΕΤΒΑ (εργαζόμενοι πρώην ΕΤΒΑ): 345 ευρώ.

* ΤΕΑΠ ΕΡΤΤ (εργαζόμενοι ΕΡΤ και Τουρισμού): 311 ευρώ.

* ΤΕΑΠ ΔΕΗ (εργαζόμενοι ΔΕΗ): 243 ευρώ.

* ΤΕΑΠΟΚΑ (Εργαζόμενοι στην Κοινωνική Ασφάλιση): 236 ευρώ.

* ΤΑΥΕΚ (Εμποροϋπάλληλοι): 230 ευρώ.

* ΤΑΔΚΥ (Δημοτικοί και Κοινοτικοί Υπάλληλοι): 225 ευρώ.

* ΤΕΑΕΙΓΕ (Εκπαιδευτικοί ιδιωτικής εκπαίδευσης): 224 ευρώ.

* ΤΕΑΠ ΟΤΕ (εργαζόμενοι ΟΤΕ): 197 ευρώ.

*ΤΕΑΠΟΖΟ (Οινοποιία – ζυθοποιία): 195 ευρώ.

* ΤΕΑΔΥ – ΚΥ (δημόσιοι υπάλληλοι): 177 ευρώ.

*ΤΕΑΧ (χημικοί): 177 ευρώ.

* ΤΣΕΑΠΓΣΟ (εργαζόμενοι ΗΣΑΠ): 176 ευρώ.

Άλλα 250 εκατ. ευρώ αναμένεται να προκύψουν ως έσοδο, από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που είναι πιθανό να κυμαίνονται στο 0,5% για εργοδότες και ίσο ποσοστό για εργαζόμενους. Αυτό σημαίνει ότι θα ανέλθουν από 3 + 3% στο 3,5% για εργοδότες και 3,5% για εργαζόμενους οι εισφορές που θα αποδίδονται υπέρ της Επικουρικής Ασφάλισης.

Το ΕΤΕΑ εκτιμά ότι μπορεί να καταφέρει να εισπράξει άλλα 50 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, σε ετήσια βάση, από οφειλές προς αυτό, που έχουν δημιουργήσει άλλοι ασφαλιστικοί φορείς, οι οποίες ανέρχονται στο 1 δισ. ευρώ συνολικά.