Οικονομία

Κόκκινα στεγαστικά δάνεια: Στην «τύχη» τους αφήνει η κυβέρνηση τους μισούς δανειολήπτες

Κόκκινα στεγαστικά δάνεια: Στην «τύχη» τους αφήνει η κυβέρνηση τους μισούς δανειολήπτες Κόκκινα στεγαστικά δάνεια: Στην «τύχη» τους αφήνει η κυβέρνηση τους μισούς δανειολήπτες
Κόκκινα στεγαστικά δάνεια: Στην «τύχη» τους αφήνει η κυβέρνηση τους μισούς δανειολήπτες Ξεθωριάζει ακόμα μία "κόκκινη γραμμή" της κυβέρνησης, αφού η ελληνική κυβέρνηση κάνει πίσω και στο ευαίσθητο θέμα των πλειστηριασμών και της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Βάσει της νέας πρότασης, που κατατέθηκε χθες στο Eurogroup, το ποσοστό των ιδιοκτητών που θα προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς «πέφτει» στο 56% και μάλιστα υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσει ακόμα πιο χαμηλά, ώστε να ευχαριστήσει τους θεσμούς.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το ποσοστό αυτών που θα καταφέρουν να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους θα πέσει στο 56% κατά μέσο όρο, ενώ προβλέπεται προστασία για όσους έχουν κατοικία αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ, η οποία θα αυξάνεται κατά 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί -με ανώτατο όριο τα τρία παιδιά.

Προστασία πρώτης κατοικίας θα έχουν, σύμφωνα με την πρόταση, όσοι έχουν εισόδημα, το οποίο θα υπολογίζεται με βάση το κόστος διαβίωσης και θα πολλαπλασιάζεται με ένα συντελεστή. Όπως σημειώνεται, για το συντελεστή υπάρχουν δύο σενάρια: πρώτον, να είναι 1,7 φέτος και να υποχωρήσει στο 1,6 το επόμενο έτος και στο 1,5 στο τρίτο έτος. Δεύτερον, να ανέλθει ο πολλαπλασιαστής στο 1,6 και να είναι σταθερός για τρία χρόνια, με το ποσοστό των υπό προστασία ιδιοκτητών να είναι στο 56%.

Η κυβέρνηση Τσίπρα φαίνεται πλέον παραδομένη άνευ όρων στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και μένει να φανεί η αντίδραση της κοινωνίας, αφού πάνω από τις μισές ελληνικές οικογένειες θα δουν το σπίτι τους να βρίσκεται στον αέρα.