Οικονομία

Συντάξεις: 410.000 συνταξιούχοι θα πληρώσουν το «μάρμαρο» της μεταρρύθμισης

Συντάξεις: 410.000 συνταξιούχοι θα πληρώσουν το «μάρμαρο» της μεταρρύθμισης Συντάξεις: 410.000 συνταξιούχοι θα πληρώσουν το «μάρμαρο» της μεταρρύθμισης
Συντάξεις: Πληρώνουν το «μάρμαρο» της μεταρρύθμισης οι κάτω των 60 ετών Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Περικοπές, μέσω της μείωσης του ποσοστού αναπλήρωσης, που μπορεί να φτάσουν έως και το 40% των συντάξεων, σε σχέση με τα ποσά που καταβάλλονταν έως το 2010, κινδυνεύουν να υποστούν οι συνταξιούχοι που είναι κάτω των 60 ετών και οι οποίοι φτάνουν τις 410.000, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος».

Από αυτούς, στην «πρώτη γραμμή» των περικοπών βρίσκονται περίπου 50.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι προήλθαν από πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες και συνταξιοδοτήθηκαν μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, την τελευταία πενταετία. Επίσης, στην ίδια «μοίρα», βρίσκονται και εκείνοι οι περίπου 2.500 πρώην εργαζόμενοι της Ολυμπιακής, που επίσης κατάφεραν να συνταξιοδοτηθούν σε, σχετικά, μικρή ηλικία. Ουσιαστικά, το υπουργείο Εργασίας θέλει να μεταφέρει το «βάρος» των όποιων περικοπών σε εκείνη την ομάδα συνταξιούχων, που κατάφερε αξιοποιώντας διατάξεις νόμων, να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία κοντά στα 50 έτη.

Βέβαια, οι συνταξιούχοι στο σύνολό τους, έχουν υποστεί από το 2010 και μετά, αλλεπάλληλες περικοπές, που μεσοσταθμικά, έχουν προκαλέσει μειώσεις στο εισόδημά τους, που κυμαίνονται από 20% έως 50% το πολύ. Συνεπώς, οι όποιες νέες παρεμβάσεις γίνουν, θα αφορούν μειώσεις από αυτό το ποσοστό και μετά, εάν είναι εφικτό, με βάση το νέο ποσοστό αναπλήρωσης που μπορεί να δημιουργηθεί. Εκτός και εάν τελικά, επειδή η λύση του ποσοστού αναπλήρωσης κριθεί ότι είναι χρονοβόρα και το υπουργείο Εργασίας καταλήξει στην επιλογή να χορηγεί μόνο το 60% της σύνταξης για όσους είναι κάτω των 65 ετών, μέχρι να συμπληρώσουν το παραπάνω όριο ηλικίας.

Όλα αυτά αναμένεται να τονιστούν, έστω και περιγραφικά, στην αυριανή σύσκεψη της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα παραστεί ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Στη συνάντηση, που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκε και αύριο, Τρίτη, θα παρίσταται και ομάδα εμπειρογνωμόνων που αναμένεται να καταθέσει τη δική της άποψη για τη σωτηρία του Ασφαλιστικού Συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εργασίας εντείνει τις προσπάθειες, έτσι ώστε έως τις 24 Νοεμβρίου, το αργότερο, να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση, στη Βουλή. Έως τότε, θα πρέπει να έχει πείσει τους θεσμούς ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις εργοδοτικές εισφορές, κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, σταδιακά (περίπου μία μονάδα ανά έτος), σε βάθος τριετίας, έως το 2018. Κάτι τέτοιο όμως φαντάζει δύσκολο, αφού οι θεσμοί έχουν ταχθεί ανοιχτά αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού θεωρούν ότι η αύξηση των εισφορών, είναι μέτρο που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.