Οικονομία

«Τι θα κάνει η κυβέρνηση με την αποκατάσταση των συντάξεων των αποστράτων»

«Τι θα κάνει η κυβέρνηση με την αποκατάσταση των συντάξεων των αποστράτων» «Τι θα κάνει η κυβέρνηση με την αποκατάσταση των συντάξεων των αποστράτων»
«Τι θα κάνει η κυβέρνηση με την αποκατάσταση των συντάξεων των αποστράτων» Η Βουλευτής Β΄ Αθηνών της Ν.Δ. Άννα Καραμανλή με ερώτησή της προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας  ζητά να μάθει τις προθέσεις της Κυβέρνησης σχετικά με την αποκατάσταση των συντάξεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως επισημαίνει η κ. Καραμανλή οι συντάξιμες αποδοχές των ένστολων, έπρεπε, σύμφωνα με το ν.4307/2014, να επανέλθουν στα επίπεδα του 50%  των αντιστοίχων αποδοχών του Ιουλίου του 2012.

Ωστόσο η συγκεκριμένη «μερική αποκατάσταση» αντιστοιχεί σε  μηνιαία αύξηση από 1€ έως 40€ και αποτιμάται μόλις στο 10% και όχι στο 50%, λόγω υπολογισμού της στις μεικτές αποδοχές και κατά συνέπεια αυξημένων κρατήσεων. Αν δε στα παραπάνω συνυπολογιστούν οι νέες μειώσεις – κρατήσεις που προσφάτως ψηφίστηκαν, αλλοιώνεται πλήρως το πνεύμα του νομοθέτη για αποκατάσταση των αποδοχών των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων. Άλλωστε, όπως υπογραμμίζει η κ. Καραμανλή, οι ένστολοι έχουν δικαιωθεί για τα παραπάνω με τελεσίδικη απόφαση του Σ.τ.Ε. και ο  κρατικός προϋπολογισμός ήδη έχει επιβαρυνθεί με τα πρώτα πρόστιμα για τη μη συμμόρφωσή του.   

Επιπλέον η Βουλευτής της Ν.Δ. θίγει την αδικία που υφίστανται τα ανώτατα στελέχη, αναφορικά με το επίδομα θέσης υψηλής ευθύνης. Το εν λόγω επίδομα ανέρχεται σύμφωνα με τις διατάξεις του  ν.4307/2014 στα 150€ για τους ανώτατους αξιωματικούς και υπολείπεται από το αντίστοιχο επίδομα που λαμβάνουν οι πιο χαμηλόβαθμοι(176€).

Η Βουλευτής τέλος υπενθυμίζοντας τις εξαγγελίες τόσο του ίδιου του Πρωθυπουργού όσο και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για εξεύρεση των απαιτούμενων πιστώσεων, ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των αδικιών σε βάρος των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.