Οικονομία

Στάση εργασίας στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στην Αττική

Στάση εργασίας στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στην Αττική Στάση εργασίας στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στην Αττική
Στάση εργασίας στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στην Αττική Απεργιακή κινητοποίηση, με παναττική στάση εργασίας, από τις 11:30 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας, αποφάσισε να πραγματοποιήσει η ΠΟΕ – ΟΤΑ για μεθαύριο Πέμπτη, καλύπτοντας όσους εργάζονται στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ.

Θα υπάρξει ξεχωριστή συγκέντρωση διαμαρτυρίας μία ώρα αργότερα, στις 12:30 της ίδιας μέρας, στο υπουργείο Εργασίας. Βασικό αίτημα των 32.433 ανέργων που έχουν επιλεχθεί να εργαστούν σε αυτά τα προγράμματα για ένα πεντάμηνο, είναι να πάψουν να θεωρούνται εργαζόμενοι β' κατηγορίας. Η ΠΟΕ ΟΤΑ επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης, λαμβάνουν σχεδόν το μισό μισθό σε σχέση με τους υπόλοιπους και στερούνται βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.

Οι συνδικαλιστές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θεωρούν ότι αυτό είναι το μοντέλο του «φτηνού και ανακυκλώσιμου» εργαζόμενου που προωθείται. Όμως οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας έως το τέλος του έτους θα έχουν αποχωρήσει από τις θέσεις που κατέλαβαν στους δήμους, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν και πάλι τα τεράστια κενά που υπάρχουν στην στελέχωση της τοπικής αυτοδιοίκησης με ανθρώπινο δυναμικό.

Ας σημειωθεί ότι η γ' φάση της Κοινωφελούς Εργασίας, που θα αποφέρει επίσης πεντάμηνη απασχόληση σε πάνω από 19.000 ωφελούμενους, καθυστερεί σημαντικά, αφού εδώ και πάνω από ένα μήνα, ο ΟΑΕΔ αδυνατεί να εκδώσει τους οριστικούς πίνακες δικαιούχων. Αιτία τα σημαντικά προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει το πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ, με συνέπεια να μην μπορούν άνεργοι, που έχουν επιλεχθεί αρχικά ως ωφελούμενοι του προγράμματος, να καρπωθούν την τοποθέτηση στη θέση εργασίας που τους αναλογεί.