Οικονομία

Ασφαλιστικό: Αύριο κρίνονται οι μειώσεις στις συντάξεις

Ασφαλιστικό: Αύριο κρίνονται οι μειώσεις στις συντάξεις Ασφαλιστικό: Αύριο κρίνονται οι μειώσεις στις συντάξεις
Ασφαλιστικό: Κρίνονται οι περικοπές στις συντάξεις αύριο σε συναντηση Κατρούγκαλου - Θεσμών Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Στην «τελική ευθεία» μπαίνει το νομοσχέδιο για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση, καθώς αύριο το απόγευμα στις 5, είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και στους επικεφαλής των θεσμών.

Σε αυτήν, αναμένεται να γίνει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του dikaiologitika.gr, πολιτική συζήτηση και ενημέρωση επί των βασικών αξόνων, που θα στηριχθεί το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Ο καθορισμός των επιμέρους παρεμβάσεων πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, στις ξεχωριστές επαφές που θα γίνουν ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και σε αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, από την αυριανή συζήτηση πρόκειται να κριθεί το ύψος των περικοπών στις συντάξεις, βάσει των οποίων θα εξοικονομηθεί ποσό έως 900 εκατ. ευρώ για τη διετία 2015 – 2016 και άλλα 750 εκατ. ευρώ για τη χρονική περίοδο 2017 – 2018. Επίσης, θα καθοριστεί ο χρόνος που θα απαιτηθεί ώστε να ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση όλων των Φορέων Κύριας Ασφάλισης, στο ΙΚΑ, αλλά και η διατήρηση της αυτονομίας της Επικουρικής Ασφάλισης.

Η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη σημασία στον καθορισμό της εθνικής σύνταξης και στον προσδιορισμό της χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης, επιδιώκει να πείσει τους θεσμούς ότι η σταδιακή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, σε βάθος τριετίας έως το 2018, μπορεί να αποτελέσει επιπλέον εφόδιο, στο σκέλος της αύξησης των εσόδων των Ταμείων, έτσι ώστε να περιοριστούν οι όποιες περικοπές στις συντάξεις.

Πάντως, ήδη στις έως τώρα συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο των παρεμβάσεων, που αναμένεται να επικεντρωθούν σε συνταξιούχους κάτω των 60 ετών, αλλά και σε εκείνους που αποχώρησαν με προγράμματα εθελουσίας εξόδου και εισπράττουν συντάξεις πολύ υψηλότερες από τις εισφορές που έχουν καταβάλλει.