Οικονομία

Τα προβλήματα των δικαστικών «άκουσε» ο Παρασκευόπουλος

Τα προβλήματα των δικαστικών «άκουσε» ο Παρασκευόπουλος Τα προβλήματα των δικαστικών «άκουσε» ο Παρασκευόπουλος
Οι δικαστικοί ενημέρωσαν τον Παρασκευόπουλο για τα προβλήματά τους Το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκο Παρασκευόπουλο και του εξέθεσε τα προβλήματα που απασχολούν το χώρο της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Παρασκευόπουλος, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΕ, εξέφρασε το ενδιαφέρον του, για την ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης και για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων (προώθηση μεταρρυθμίσεων, κάλυψη κενών οργανικών θέσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών καθώς και δικαστικών υπαλλήλων, επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, βελτίωση των συνθηκών εργασίας κ.λπ.).

Η πρόεδρος της ΕΔΕ Μαργαρίτα Στενιώτη εξέφρασε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, τα θερμά συγχαρητήρια, για την εκ νέου ανάληψη των καθηκόντων του και τον διαβεβαίωσε για την από μέρους της Ένωσης διάθεση ανάπτυξης αρμονικής συνεργασίας.

Στη συνέχεια, η δικαστική λειτουργός, έκανε αναφορά στα σημαντικότερα θεσμικά ζητήματα, τα οποία, «παρά τα επίμονα αιτήματα της Ένωσης, παραμένουν εκκρεμή και συγκεκριμένα [η] τροποποίηση των διατάξεων του Ν. 4055/2012 (κανονισμοί δικαστηρίων, περικοπή μισθού και περικοπή δικαστικών διακοπών), [η] κατάργηση της διάταξης του Ν. 4312/2014, που προβλέπει ότι, σε περίπτωση αναβολής ποινικής υπόθεσης, από το Εφετείο ή το Πλημμελειοδικείο, προσδιορίζεται υποχρεωτικά σε δικάσιμο, στην οποία προεδρεύει ο ίδιος δικαστής, [η] αύξηση των οργανικών θέσεων και κάλυψη αυτών καθώς και των ήδη κενών οργανικών θέσεων, [η] κάλυψη άμεσα των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων, [η] μηχανοργάνωση των δικαστηρίων κ.λπ.».

Ακόμη, η κ. Στενιώτη μετέφερε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης την ανησυχία της για «τα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργήσει σε όλα τα δικαστήρια της χώρας η ισχύς του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από 1-1-2016».

Ακόμη, η πρόεδρος της ΕΔΕ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ήδη στα Εφετεία, όπου εκδικάζονται ποινικές υποθέσεις με πολυπλοκότητα αντικειμένου και πολύ μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων, ενώ επίκειται η έναρξη άλλων δώδεκα τέτοιων δικών στο Εφετείο Αθηνών και επτά στο Εφετείο Πειραιώς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη συνεργασία μεταξύ της Ένωσης και του υπουργείου θα εξευρεθούν λύσεις.

Επίσης, η ΕΔΕ κατέθεσε υπόμνημα στον υπουργό Δικαιοσύνης, με τα αιτήματα των δικαστών, στα οποία μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνονται:

1) Η τροποποίηση των διατάξεων του Ν. 4055/2012, οι οποίες περιορίζουν την ανεξαρτησία των δικαστών και υποβαθμίζουν τον θεσμικό τους ρόλο. 2) Η άρση των περιορισμών στο θεσμό του αυτοδιοίκητου των Δικαστηρίων. 3) Η άμεση χορήγηση ατομικών ηλεκτρονικών υπολογιστών σε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς, αρχής γενομένης από εκείνους, στους οποίους δεν έχουν μέχρι σήμερα χορηγηθεί. 4) Η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής προς εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας. 5) Η λήψη μέτρων για την ασφάλεια των Δικαστηρίων και όλων των παραγόντων της δίκης. 6) Η δυνατότητα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη και των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών, με λελογισμένο καθορισμό του ύψους των παραβόλων, των δικαστικών ενσήμων κ.λπ. 7) Η εφαρμογή της απόφασης του Μισθοδικείου για την καταβολή των αναδρομικών των δικαστών και εισαγγελέων.

Από την πλευρά του ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι θεωρεί δεδομένη τη συνεργασία και ότι σκοπεύει να προωθήσει άμεσα τα αναγκαία νομοθετήματα και να προβεί στις δέουσες ενέργειες. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Κ. Κοσμάτος.