Οικονομία

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα εργασιακά

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα εργασιακά Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα εργασιακά
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα εργασιακά Τα καυτά εργασιακά ζητήματα μπαίνουν το επόμενο διάστημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Οι διαφορές για το ποιές είναι οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για την Ελλάδα, παραμένουν ανοιχτό θέμα δηλαδή εάν θα εφαρμοστεί το μοντέλο χωρών, όπως η Βουλγαρία ή για παράδειγμα αυτό της Γαλλίας.

Η ελληνική πλευρά δεσμεύεται από το μνημόνιο να προχωρήσει σε αλλαγές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, σε δύσκολα θέματα όπως:

των ομαδικών απολύσεων (με τους δανειστές να ζητούν απελευθέρωση)
του συνδικαλιστικού νόμου (κυρίως όσον αφορά στον μηχανισμό κήρυξης των απεργιών)
των συλλογικών διαπραγματεύσεων
και της περαιτέρω ευελιξίας στην αγορά εργασίας.

Πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι οι όποιες αλλαγές να έχουν σφραγίδα ευρωπαϊκή.

Η ελληνική πλευρά εμμένει στη θέση της, τα 900 εκατομμύρια ευρώ που πρέπει να καλυφθούν για το 2016, να προκύψουν από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Στην Αθήνα βρίσκεται αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά.

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελούν τους βασικούς στυλοβάτες της προσπάθειάς για μεταρρυθμίσεις στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος, τέτοιες που να έχει ανάγκη η χώρα, και όχι τέτοιες που της υπαγορεύονται απ” έξω – ενώ πρόσθεσε ότι ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έχει μια μόνιμη συμμετοχή στα θέματα της διαπραγμάτευσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Χάντελ δήλωσε ότι η συνάντηση αποτελεί το πρώτο βήμα της συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση και σημείωσε ότι «αυτό που θέλουμε εμείς να προσέξουμε, είναι τα μνημόνια να συνάδουν με την Κοινωνική Χάρτα της Ευρώπης και τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας του ILO, έτσι ώστε να μην έχουμε μια επιδείνωση της κοινωνικής και εργασιακής κατάστασης στη χώρα».