Οικονομία

Τα «αγκάθια» του νέου Ασφαλιστικού

Τα «αγκάθια» του νέου Ασφαλιστικού Τα «αγκάθια» του νέου Ασφαλιστικού
Καθυστερηση στο νομοσχέδιο φέρνουν τα «αγκάθια» της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης Παραμένουν τα «άλυτα» προβλήματα της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης, κάνοντας ακόμα πιο αβέβαιη την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου άμεσα. Όσο και αν η πλευρά των θεσμών, δια του κ. Κοστέλο, τόνισε ότι «δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση», εντούτοις τα ζητήματα των ασφαλιστικών εισφορών, του ποσοστού αναπλήρωσης και της εθνικής σύνταξης, παραμένουν χωρίς να έχει βρεθεί «κοινός τόπος».

Η ελληνική πλευρά προχωράει στην καταγραφή διατάξεων, που θα ενσωματωθούν στο επίμαχο νομοσχέδιο, αλλά αφορούν τα ζητήματα της ενοποίησης των ταμείων κύριας ασφάλισης, τα οποία επί της ουσίας, δεν έχουν προκαλέσει έως τώρα, προβλήματα στη διαπραγμάτευση. Ακόμα και το ζήτημα της δημιουργίας ενιαίας φόρμουλας εισφορών, αποτελεί πεδίο προβληματισμού για το υπουργείο Εργασίας, αφού είναι τόσο δαιδαλώδες το τοπίο, από ταμείο σε ταμείο, που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την άμεση προσαρμογή όλων των ασφαλισμένων, στο νέο μοντέλο.

Σε κάθε περίπτωση, ο γρίφος που καλείται να λύσει το υπουργείο Εργασίας, έχει συγκεκριμένες παραμέτρους για το 2016, οι οποίες σύμφωνα με ειδικούς της Κοινωνικής Ασφάλισης, ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 6 δισεκ ευρώ! Πιο συγκεκριμένα εκτός από τη δέσμευση για περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά, δηλαδή κατά 1,8 δισεκ ευρώ, πρέπει επίσης να βρει περίπου άλλα 4 δισεκ ευρώ για να ικανοποιήσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και να επιστρέψει συντάξεις στους δικαιούχους, για περικοπές του 2013, που κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές. Επιπλέον πρέπει να περικόψει το ΕΚΑΣ μέχρι του ποσού των 223 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει την καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος σε περίπου 75.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Παρόλ’ αυτά, το υπουργείο Εργασίας, επιμένει να θεωρεί ότι εάν οι θεσμοί δεχτούν αύξηση των ασφαλιστικών μέτρων, τότε οι περικοπές των κύριων συντάξεων μπορούν να αποτραπούν. Δεν συμμερίζονται όμως το ίδιο και οι ειδικοί της Κοινωνικής Ασφάλισης, που πιστεύουν ότι τελικά οι κύριες συντάξεις δεν θα γλιτώσουν ένα νέο «πετσόκομμα», το οποίο μπορεί να υπερβεί το 20% ειδικά για τις συντάξεις του Δημοσίου. Η εκτίμηση αυτή καταγράφηκε και στην ημερίδα για την Κοινωνική Ασφάλιση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Κωστής Παλαμάς» του Πανεπιστημίου Αθηνών, με πρωτοβουλία της Ένωσης για την Προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων (ΕΠΚΟΔΙ). Στην ημερίδα τονίστηκε η ανάγκη εθνικού διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των Κοινωνικών Φορέων, έτσι ώστε να επιτευχθεί ένα ευρύ πεδίο συναίνεσης για το Ασφαλιστικό.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος παρέστη στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), παρουσιάζοντας την πρότασή του, όπως αυτή καταγράφηκε πριν από μία εβδομάδα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ). Μια πρόταση που περιλαμβάνει εθνική σύνταξη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και αναλογική σύνταξη, ένα ταμείο για κύρια ασφάλιση, ξεχωριστά ταμεία για επικουρική σύνταξη και για εφάπαξ βοήθημα και προσπάθεια επανυπολογισμού των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, με αλλαγή στα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης. Επίσης, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τόσο για κύριες συντάξεις (μία ποσοστιαία μονάδα για τους εργοδότες), όσο και για επικουρικές (μισή μονάδα για εργοδότες και μισή για εργαζόμενους). Οι θεσμοί όμως επιμένουν για εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων για την εθνική σύνταξη, ενώ εγείρουν σοβαρές ενστάσεις για την αύξηση των εισφορών, καθώς θεωρούν ότι είναι ένα μέτρο που αυξάνει την ύφεση στην οικονομία.

Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο