Οικονομία

Το ΕΤΕΑ επιστρέφει χρήματα σε υπαλλήλους και συνταξιούχους

Το ΕΤΕΑ επιστρέφει χρήματα σε υπαλλήλους και συνταξιούχους Το ΕΤΕΑ επιστρέφει χρήματα σε υπαλλήλους και συνταξιούχους
ΕΤΕΑ: Πώς θα γίνει η επιστροφή των ΔΙΒΕΕΤ - Ποιοι θα λλάβουν τις εππιστροφές χρημάτων Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Τους όρους και τις προϋποθέσεις, επιστροφής των μη διαιτηθέντων ποσών, που προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, Εκκαθάρισης του Ειδικού Λογαριασμού Πρόσθετων Παρακρατηθέντων Ποσών -(ΔΙΒΕΕΤ), περιγράφει αναλυτικά, απόφαση της διοίκησης του ΕΤΕΑ.

Στη σχετική ανακοίνωση, τονίζεται ότι, τα ποσά που δεν διατέθηκαν και επεστράφησαν στο Ε.Τ.Ε.Α., αφορούν τις παρακάτω περιπτώσεις:

Α. Τους εν ενεργεία υπαλλήλους ή ήδη συνταξιούχους που απεβίωσαν πριν την ημερομηνία της διανομής των προς διάθεση ποσών. Δικαιούχοι της επιστροφής είναι οι νόμιμοι κληρονόμοι όσων απεβίωσαν.

Β. Τους εν ενεργεία υπαλλήλους ή ήδη συνταξιούχους οι οποίοι δεν ολοκλήρωσαν την διαδικασία πριν το κλείσιμο της ειδικής εφαρμογής της ΓΓΠΣ, που δημιουργήθηκε σε εκτέλεση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για την επιστροφή των ποσών που δικαιούνται.

Γ. Τους εν ενεργεία υπαλλήλους ή ήδη συνταξιούχους που δηλώσαν ότι δεν συμφωνούν με τους όρους επιστροφής της πρόσθετης εισφοράς.

Η απόδοση των ποσών -για τις περιπτώσεις Α και Β- στους δικαιούχους, διενεργείται από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Ε.Τ.Ε.Α. μετά από αίτησή τους και την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών ανά περίπτωση όπως παρακάτω:

1. Για την Α' περίπτωση, δικαιούχοι της επιστροφής είναι οι νόμιμοι κληρονόμοι των αποβιωσάντων και απαιτείται η κατάθεση των παρακάτω δικαιολογητικών:
-Αίτηση όλων των κληρονόμων.

- Υπεύθυνη δήλωση για την αποδοχή ή μη των όρων επιστροφής της πρόσθετης εισφοράς, από όλους του δικαιούχους, με βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής. -Παραίτηση από τυχόν ήδη ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα ενώπιον των Ελληνικών Δικαστηρίων, από τον/την αποβιώσαντα/σασα.

-Ληξιαρχική πράξη θανάτου.

-Κληρονομητήριο ή σε περίπτωση μη εκδόσεως:

-Πλήρες πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών του οικείου Δήμου.

-Πιστοποιητικό περί δημοσιεύσεως ή όχι διαθήκης. Σε περίπτωση που έχει δημοσιευτεί διαθήκη αντίγραφο αυτής.

-Πιστοποιητικό μη αποποιήσεως του κληρονομικού δικαιώματος.
-Πιστοποιητικό περί μη προσβολής κληρονομικού δικαιώματος.

-Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), για την κατάθεση του ποσού. Μετά την εξέταση του αιτήματος σε περίπτωση που το ποσό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ, θα απαιτηθούν επιπρόσθετα:

- Δήλωση φόρου κληρονομιάς, υπογεγραμμένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.(Στην περίπτωση αυτή θα χορηγηθεί βεβαίωση για τη δήλωση του ποσού στην Δ.Ο.Υ)

-Πρωτότυπη φορολογική ενημερότητα.

2. Για την Β' περίπτωση, οι δικαιούχοι της επιστροφής θα πρέπει να καταθέσουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:
 -Αίτηση .

- Υπεύθυνη δήλωση για την αποδοχή ή μη των όρων επιστροφής της πρόσθετης εισφοράς, με βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής.

-Παραίτηση από τυχόν ήδη ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα ενώπιον των Ελληνικών Δικαστηρίων.

-Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), για την κατάθεση του ποσού.

-Μετά την εξέταση του αιτήματος σε περίπτωση που το ποσό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ, θα απαιτηθεί Πρωτότυπη φορολογική ενημερότητα.

Οι αιτήσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατεθούν ή να αποσταλούν στο Ε.Τ.Ε.Α. Ταχ. Δ/νση: Φιλελλήνων 13-15 Τ.Κ. 10557 -Αθήνα, με την ένδειξη επιστροφή Πρόσθετων Παρακρατηθέντων Ποσών-ΔΙΒΕΕΤ.