Οικονομία

ΤτΕ: Όχι σε αύξηση ασφαλιστικών εισφορών - Κόψτε δημόσιο

ΤτΕ: Όχι σε αύξηση ασφαλιστικών εισφορών - Κόψτε δημόσιο ΤτΕ: Όχι σε αύξηση ασφαλιστικών εισφορών - Κόψτε δημόσιο
ΤτΕ: Όχι σε αύξηση ασφαλιστικών εισφορών - Κόψτε δημόσιο Από τον ΒΒασίλη Αγγελόπουλο Αρνητική στην προοπτική της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών εμφανίζεται και η Τράπεζα της Ελλάδος. Στην ενδιάμεση έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που δόθηκε νωρίτερα στη δημοσιότητα, τονίζεται ότι η δημοσιονομική προσαρμογή «που μένει να υλοποιηθεί, δεν πρέπει να γίνει ούτε με αύξηση φορολογικών συντελεστών ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, που θίγουν την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και τις θέσεις απασχόλησης».

Αντίθετα, η Έκθεση επισημαίνει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση «στη μείωση των μη παραγωγικών δαπανών του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στη μείωση των φορολογικών δαπανών με την κατάργηση των εξαιρέσεων που έχουν απομείνει από τις γενικές διατάξεις της φορολογίας και της κοινωνικής ασφάλισης. Επίσης, πρέπει να προχωρήσει η πραγματοποίηση ιδιωτικοποιήσεων, ιδιαίτερα μέσω της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, που μένει αδρανής».

Σε κάθε περίπτωση, η ΤτΕ εκτιμά ότι για να επιστρέψει η χώρα σε οικονομική ανάπτυξη, πρέπει η χώρα να βρίσκεται σε πολιτική σταθερότητα. «Η παρούσα κυβέρνηση έχει επιλέξει τη συνεργασία με τους εταίρους και όχι τη ρήξη. Με τη δεδομένη στήριξη και της αντιπολίτευσης δημιουργείται μια διακομματική βάση για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας», τονίζεται μεταξύ άλλων στην έκθεση.

Ειδικά για την πορεία της αγοράς εργασίας, έκθεση τονίζει ότι το α' εξάμηνο κινήθηκε σε θετική κατεύθυνση, αφού η ανεργία υποχώρησε στο 24,6% το β' τρίμηνο του 2015, από 27,2% το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ενώ αυξήθηκε κατά 2,2% η μισθωτή απασχόληση.

Στην αύξηση της απασχόλησης το α' εξάμηνο του 2015 εκτιμάται ότι επέδρασαν η διατήρηση θετικών ρυθμών ανάπτυξης και η αντίστοιχη αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας σε επιμέρους τομείς της οικονομίας και ειδικότερα του τουρισμού, η αναδιάρθρωση της απασχόλησης προς περισσότερο ευέλικτες μορφές, μετά την άρση των θεσμικών περιορισμών στην αγορά εργασίας και η διατήρηση του κόστους εργασίας των επιχειρήσεων στο χαμηλό επίπεδο που είχε διαμορφωθεί μετά τις μειώσεις των προηγούμενων ετών. Εκτός από την αύξηση της μισθωτής απασχόλησης, οριακή αύξηση παρουσίασαν το α΄ εξάμηνο του 2015 οι λοιπές κατηγορίες απασχολούμενων (0,3%). Ειδικότερα, διαπιστώθηκε σημαντική αύξηση 7,8% στους αυτοαπασχολούμενους με προσωπικό, εξαιτίας της έναρξης λειτουργίας μικρών επιχειρήσεων που υπερκάλυψε τη μείωση των αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό (-1,4%) και τη μείωση των βοηθών στην οικογενειακή επιχείρηση (-0,6%).

Ενδεικτικά, από τα στοιχεία του ΙΚΑ για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2015 προκύπτει ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 4,9%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Όσον αφορά την εξέλιξη της απασχόλησης σε κλαδικό επίπεδο, οι υπηρεσίες τουρισμού (δραστηριότητες παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης), εμφάνισαν σημαντική αύξηση της απασχόλησης σε ετήσια βάση για δεύτερη συνεχή χρονιά ((10,7% το α' εξάμηνο του 2015 και 10,2% το α' εξάμηνο του 2014), με αποτέλεσμα την αύξηση του μεριδίου τους στη συνολική απασχόληση. Καταλυτική ήταν επίσης η ανάκαμψη της απασχόλησης στο εμπόριο (4,3%, έναντι -2,2% στο α' εξάμηνο του 2014), όπου απασχολείται το 18,2% του συνόλου των εργαζόμενων, τη μεταποίηση (4%, έναντι -3,4% το α' εξάμηνο του 2014) και τις επαγγελματικές υπηρεσίες (9%, έναντι -3,3% το 2014). Αντίθετα, η απασχόληση συνέχισε να υποχωρεί στις κατασκευές, τις χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες και τη δημόσια διοίκηση.

 Η θετική όμως αυτή πορεία, σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, ανακόπηκε τον περασμένο Ιούλιο, με συνέπεια τον Οκτώβριο το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης να παραμένει αρνητικό για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης εμφανίζεται θετικό, αν και χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, κυρίως λόγω των αυξημένων προσλήψεων το διάστημα Μαρτίου – Μαϊου σε υπηρεσίες σχετικές με τον τουρισμό που αντιστάθμισαν τις σημαντικές απώλειες της περιόδου Ιουλίου – Οκτωβρίου. Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και η επιβολή τραπεζικής αργίας  στο τέλος του α' εξαμήνου του 2015, περιόρισαν την αποκλιμάκωση της ανεργίας και το ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο, με βάση εποχικώς διορθωμένα στοιχεία, υποχώρησε στο 24,6%

Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις βραχυχρόνιες προοπτικές απασχόλησης, σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, παραμένουν αρνητικές σε όλα τα επίπεδα. Το ποσοστό μερικής απασχόλησης συνεχίζει να αυξάνεται (9,8% του συνόλου των απασχολούμενων το α' εξάμηνο του 2015, έναντι 6,2% την αντίστοιχη περίοδο του 2009). Η άρση των θεσμικών περιορισμών στην αγορά εργασίας επέτρεψε τη χρήση περισσότερο ευέλικτων μορφών απασχόλησης, ενώ εξακολούθησε να είναι δύσκολη η εύρεση εργασίας για θέσεις πλήρους απασχόλησης. Η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων από τα τέλη του α' εξαμήνου συνέτεινε στην αλλαγή της σύνθεσης της απασχόλησης. Τους πρώτους δέκα μήνες του 2015 το ποσοστό των συμβάσεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης στο σύνολο των νέων προσλήψεων αυξήθηκε (δεκάμηνο 2015: 55,3%, δεκάμηνο 2014:49,8%) και υπερβαίνει αυτό των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης.  Ως συνέπεια των ανωτέρω το ποσοστό απασχόλησης για την ηλικιακή ομάδα 15 – 64 ετών, αυξήθηκε το α' εξάμηνο του 2015 κατά 1,2 ποσοστιαία μονάδα έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2014, που ήταν στο 50,1%, υπολείπεται όμως σημαντικά του μέσου ποσοστού απασχόλησης της ΕΕ-28, την ίδια περίοδο που φτάνει στο 65,1%.

Η αποκλιμάκωση της ανεργίας αποτυπώθηκε σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και ήταν μεγαλύτερη στις νεότερες. Το ποσοστό ανεργίας των νέων 20-29 ετών, μειώθηκε σε ετήσια βάση από 44,8% το α' εξάμηνο του 2014, σε 41,6% το 2015, διατηρώντας όμως τη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ-28. Φαίνεται ότι τα προγράμματα απασχόλησης, σύμφωνα με την ΤτΕ, οι νομοθετικές αλλαγές το διάστημα 2012 – 2014 που επέτρεψαν την πρόσληψη νέων (κάτω των 25 ετών) με χαμηλότερες αμοιβές και σε περισσότερο ευέλικτες μορφές απασχόλησης, καθώς και ο υψηλός βαθμός απασχόλησης νέων κατά το α' εξάμηνο στις τουριστικές υπηρεσίες και το εμπόριο συνετέλεσαν, μεταξύ άλλων, στην αποκλιμάκωση της ανεργίας των νέων.