Οικονομία

ΕΛΓΑ: Οικονομικές ενισχύσεις σε παραγωγούς

ΕΛΓΑ: Οικονομικές ενισχύσεις σε παραγωγούς
ΕΛΓΑ: Οικονομικές ενισχύσεις σε παραγωγούς Ανάθεση στον ΕΛΓΑ της υλοποίησης του προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων: Μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργοκτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από πυρκαγιές κατά το έτος 2013

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ
Επιτρέπεται η καταβολή ενισχύσεων για επανόρθωση ζημιών στη γεωργική παραγωγή (συμπεριλαμβανομένων των αποθηκευμένων προϊόντων) ή στα μέσα παραγω¬γής συμπεριλαμβανομένου του παγίου κεφαλαίου όταν συντρέχουν αθροιστικά τα παρακάτω, στο πλαίσιο των διατάξεων της απόφασης αυτής:
Α. Ο δικαιούχος είναι ασφαλισμένος στον ΕΛ.Γ.Α. ή έχει ασφαλιστική ενημερότητα
Β. Η εκμετάλλευση είναι νόμιμη, σύμφωνα με την ισχύ-ουσα νομοθεσία
Γ. Οι ζημιές προκλήθηκαν από πυρκαγιά.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ
Οι κρατικές ενισχύσεις διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, ήτοι:

Ι) Ενισχύσεις για:
1. Ανασύσταση φυτικού κεφαλαίου.
2. Αποκατάσταση ζημιών παγίου κεφαλαίου, εξοπλι-
σμού θερμοκηπίων και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων
Οι κρατικές αυτές ενισχύσεις καταβάλλονται εφάπαξ και εφόσον έχει διαπιστωθεί και βεβαιωθεί η αποκα¬τάσταση, σύμφωνα με τα άρθρα της απόφασης αυτής.

II) Ενισχύσεις για:
1. Απώλεια εισοδήματος λόγω ανασύστασης φυτικού κεφαλαίου (συμπληρωματική ενίσχυση).
Για λόγους αποφυγής υπεραντιστάθμισης, οι κρατικές ενισχύσεις που αφορούν συμπληρωματική ενίσχυση, λόγω ανασύστασης φυτικού κεφαλαίου, καταβάλλονται σε δόσεις και ειδικότερα:
• Η συμπληρωματική ενίσχυση για την απώλεια της παραγωγής θα καταβάλλεται για τα καρποφόρα δέντρα σε τέσσερις ετήσιες δόσεις, όταν πρόκειται για εκρί¬ζωση και επαναφύτευση, σε τρεις ετήσιες δόσεις για κοπή στη βάση του κορμού και σε δύο ετήσιες δόσεις για κόψιμο των πρωτογενών.
• Στα αμπέλια ή ακτινίδια η ενίσχυση θα καταβάλλεται σε τρεις ετήσιες δόσεις για εκρίζωση και επαναφύτευ-ση και σε δύο ετήσιες δόσεις για κοπή στη βάση του κορμού και κοπή των πρωτογενών κλάδων.
2. Απώλεια παραγωγής της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου (ηρτημενη εσοδεία που αποτεφρώθηκε).
3. Καταστροφή αποθηκευμένων γεωργικών προϊόντων και ζωοτροφών.

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΖΗΜΙΑΣ-ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ
Το εξουσιοδοτημένο όργανο σε σαράντα οκτώ ώρες από τότε που έγινε η ζημιά στη Φυτική Παραγωγή ή στο Φυτικό, Ζωικό και Πάγιο Κεφάλαιο, από πυρκα¬γιά, είναι υποχρεωμένο να αναγγείλει στην έδρα του ΕΛ.Γ.Α. (περιφερειακό Υποκ/μα) την ημερομηνία ζημιάς, τα ζημιωθέντα είδη, τις τοποθεσίες και την έκταση των ζημιών. Η Αναγγελία Ζημιάς είναι απαραίτητη προϋ-πόθεση ένταξης μιας ζημιάς σε πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων. Ειδικά οι ζημιές στο ζωικό και πάγιο κεφά¬λαιο, σε αποθηκευμένα προϊόντα, καθώς και σε φυτώρια και ανθοκομικές επιχειρήσεις θα πρέπει να γίνονται γνωστές στο Υποκ/μα αμέσως μετά τη ζημιά, ώστε το Υποκ/μα να προβεί στην εκτιμητική διαδικασία άμεσα.

Το αρμόδιο Υποκατάστημα συγκεντρώνει τις Αναγ-γελίες Ζημιών από πυρκαγιά, του χώρου αρμοδιότητας του, τις οποίες απαραιτήτως συνοδεύει με το αντίστοι¬χο αντίγραφο από το βιβλίο συμβάντων της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ή με σχετικό έγγραφο της αρμόδιας Δ/νσης Δασών, από το οποίο προκύπτει η συνολικά καμμένη έκταση.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

1. Αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά
Μετά τη γνωστοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του υποβληθέντος προγράμματος για αντιστάθμιση των ζη-μιών μέσω προγράμματος κρατικών ενισχύσεων, εκδί¬δεται από τον ΕΛ.Γ.Α. ανακοίνωση Τύπου με την οποία καθορίζεται συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη και λήξη του χρόνου υποβολής των τελικών Αιτήσεων Χορήγησης Ενίσχυσης, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία θα κατονομάζονται στην ανακοίνωση αυτή, συνολικής διάρκειας τριάντα ημερών. Στην ανακοίνωση θα αναφέρονται οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο σχετικό πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων. Οι αρχικές Αιτήσεις, που είχαν υποβληθεί προκειμένου να επισημανθεί η ζημιά αρχικά, θα καθίστανται έγκυρες, εφόσον στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα υποβολής των αιτήσεων υποβάλλονται οι Αιτήσεις Ενίσχυσης, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, από τους νόμιμους κατό¬χους των εκμεταλλεύσεων που ζημιώθηκαν. Το αρμόδιο Υποκατάστημα θα μεριμνά εγκαίρως (από την έναρξη της υποβολής των Δηλώσεων) να ειδοποιεί όσους είχαν υποβάλει την αρχική Αίτηση και δεν προσήλθαν με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, να υποβάλουν τη Δήλωση τους και θα συντάσσει Πρακτικό με την ημερομηνία που ειδοποιήθηκαν, σε συνεργασία με τον ανταποκριτή του ΕΛ.Γ.Α. Με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των Δηλώ-σεων, καμία Δήλωση δεν θα γίνεται αποδεκτή.

2. Προθεσμία υποβολής της Αίτησης με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Η ανωτέρω Αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορούν να υποβληθούν στο αρμόδιο όργανο της Δημο-τικής ή Τοπικής Κοινότητας, από τον ίδιο το δικαιούχο ή με τρίτο πρόσωπο.

Κάθε κάτοχος γεωργοκτηνοτροφικής εκμετάλλευσης υποβάλλει μία αίτηση (φάκελος με τα απαιτούμενα δι-καιολογητικά που υποχρεούται να προσκομίσει), για το σύνολο των ζημιωθεισών δραστηριοτήτων του,στο Δήμο που βρίσκεται η γεωργοκτηνοτροφική εκμετάλλευση, έστω και αν έχει εκμεταλλεύσεις σε περισσότερα του ενός Δημοτικές/Τοπικές Κοινότητες του ιδίου Δήμου. Αν υπάρχουν ζημιωθείσες δραστηριότητες του ιδίου παραγωγού, σε άλλο Δήμο του ιδίου Υποκαταστήματος του ΕΛ.Γ.Α. ή άλλου Υποκ/τος, πρέπει να υποβάλλεται και άλλη αίτηση, χωρίς την υποβολή πλήρους φακέ¬λου, με την προϋπόθεση ότι θα επισημαίνεται η ΔΕ ή η Κοινότητα στην οποία υποβλήθηκε ο πλήρης φάκελος και ότι τα δικαιολογητικά θα καλύπτουν το σύνολο των δραστηριοτήτων του σε όλες τις ΔΕ.

Αν η τελευταία ημέρα της προθεσμίας των τριάντα ημερών είναι αργία, τότε η προθεσμία λήγει την επομένη εργάσιμη ημέρα. Η αίτηση ενίσχυσης που υποβάλλεται μετά την περίοδο της προθεσμίας των τριάντα ημερών, δεν λαμβάνεται υπόψη και δεν υποχρεώνει την Υπηρεσία στη διενέργεια εκτίμησης. Κατ' εξαίρεση μπορεί να γίνει δεκτή αίτηση ενίσχυσης, η οποία υποβλήθηκε μετά την περίοδο της προθεσμίας των τριάντα ημερών, μόνο εφόσον για την καθυστέρηση υποβολής της συνέτρεξαν λόγοι ανωτέρας βίας στο πρόσωπο του δικαιούχου, οι οποίοι αποδεικνύονται με επίσημα στοιχεία και εφόσον αυτή υποβάλλεται το αργότερο εντός μηνός από τη λήξη του γεγονότος ανωτέρας βίας.

Η Αίτηση Χορήγησης Ενίσχυσης υποβάλλεται σε κάθε περίπτωση στο όνομα του παραγωγού που ήταν κά¬τοχος της εκμετάλλευσης όταν συνέβη το ζημιογόνο αίτιο. Στην περίπτωση θανάτου του κατόχου, μετά την έλευση του ζημιογόνου αιτίου, με συνέπεια την αλλαγή κατόχου κατά την υποβολή των δικαιολογητικών του προγράμματος, τότε η αίτηση μπορεί να υποβληθεί από το νέο κάτοχο, όμως θα αναφέρεται υποχρεωτικά σ' αυτήν το όνομα του παραγωγού που ήταν κάτοχος της εκμετάλλευσης όταν συνέβη η ζημιά. Στην Αίτηση θα επισημαίνεται η αλλαγή κατόχου και ο λόγος ειδικής ή καθολικής διαδοχής από τον οποίο προέκυψε η αλλαγή. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να υποβάλλονται όλα τα δικαιολογητικά του αρχικού κατόχου (προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ήταν ή όχι δικαιούχος) και στη συ¬νέχεια να προσκομίζονται τα νομιμοποιητικά έγγραφα που απαιτούνται για τις περιπτώσεις κληρονομικής δια¬δοχής, από τα οποία θα προκύπτουν τα δικαιώματα των κληρονόμων επί του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης.

3. Συμπλήρωση Εντύπων
Η αίτηση χορήγησης ενίσχυσης συντάσσεται σε ει¬δικό έντυπο αναλόγως του είδους της ζημιάς (Φυτι¬κή Παραγωγή, Αποθηκευμένα Προϊόντα ή Φυτικό και Πάγιο Κεφάλαιο). Στα έντυπα οπωσδήποτε πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του ενδιαφερομένου, οι αριθμοί: δελτίου ταυτότητας (Α.Δ.Τ.) - φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.) - λογαριασμού τραπέζης, η διεύθυνση κατοικίας και το τηλέφωνο, καθώς και τα στοιχεία της εκμετάλλευσης (σύμφωνα με το έντυπο).

4. Δικαιολογητικά
Προκειμένου να γίνει δεκτή η Αίτηση Ενίσχυσης θα πρέπει να συνοδεύεται από τα απαραίτητα έγγραφα, όπως αυτά κάθε φορά ορίζονται, επικυρωμένα ή θε¬ωρημένα κατά περίπτωση, από οποιαδήποτε αρμόδια Υπηρεσία.
Με τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται από τους παραγωγούς ζητείται να αποδειχθεί:
• Η κατοχή των δηλωμένων εκμεταλλεύσεων.
• Ότι από τις συγκεκριμένες εκμεταλλεύσεις προέρχε¬ται αγροτικό εισόδημα, το οποίο δηλώνεται αρμοδίως.
• Ότι οι εκμεταλλεύσεις λειτουργούν σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τα κύρια δικαιολογητικά που απαιτούνται κατατίθε¬νται μαζί με την Αίτηση Χορήγησης Ενίσχυσης, προκει¬μένου για φυσικά πρόσωπα είναι:
1 φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
2 φωτοαντίγραφο του Τραπεζικού Βιβλιαρίου
3 φωτοαντίγραφο βιβλιαρίου ΟΓΑ, όπου απαιτείται
4 φωτοαντίγραφο των Δηλώσεων Φορολογίας Εισο-δήματος (Ε1)
5 φωτοαντίγραφο του Εκκαθαριστικού της Εφορίας
6 φωτοαντίγραφο των τίτλων κατοχής της εκμετάλ-λευσης εφόσον η εκμετάλλευση δεν εντάσσεται στην Ενιαία ΔΚΕ 2013
7 φωτοαντίγραφο σχετικών αδειών, μητρώων, κα. κατά περίπτωση
8 φωτοαντίγραφο ασφαλιστηρίου συμβολαίου, εφό¬σον χρειάζεται
9 Υπεύθυνη Δήλωση προκειμένου για αποθηκευμένα προϊόντα εξ' αγοράς
10 Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986

1. Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.
Για την ορθότητα εισαγωγής των προσωπικών στοι¬χείων του παραγωγού προσκομίζεται φωτοαντίγραφο και των δύο όψεων της αστυνομικής του ταυτότητας.
2. Φωτοαντίγραφο του Τραπεζικού Βιβλιαρίου.
Η οικονομική ενίσχυση κατατίθεται απευθείας στην Τράπεζα, σε λογαριασμό του δικαιούχου. Για την αποφυ-γή λαθών θα υποβάλλεται φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του Τραπεζικού Βιβλιαρίου, στο λογαριασμό του οποίου ο δικαιούχος δηλώνει ότι θέλει να κατατεθεί το ποσό της ενίσχυσης.

3. Φωτοαντίγραφο βιβλιαρίου ΟΓΑ.
Αντίγραφο της σχετικής σελίδας του βιβλιαρίου ΟΓΑ, από όπου αποδεικνύεται ότι ο παραγωγός υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΓΑ, καθώς και φωτοαντίγραφο της σελίδας θεώρησης του έτους ζημιάς (2013). Στις περιπτώσεις που δεν έχει ακόμα εκδοθεί βιβλιάριο ή βρίσκονται σε διακανονισμό θα προσκομίζεται η σχετική Βεβαίωση του ΟΓΑ.

4. Φωτοαντίγραφο των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1).
Για τον έλεγχο του εισοδήματος (γεωργικού, ατομικού εξωγεωργικού και συνολικού οικογενειακού) χρησιμο-ποιούνται τα επίσημα φορολογικά στοιχεία και ειδικό¬τερα το αντίγραφο της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδή¬ματος (έντυπο Ε1) του οικονομικού έτους 2013 ή εφόσον κρίνεται απαραίτητο και άλλων ετών, κατά περίπτωση.

Εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) έχει υποβληθεί χειρόγραφα στην Δ.Ο.Υ., θα προσκομίζεται ευκρινές φωτοαντίγραφο αυτής από το αντίγραφο που έχει θεωρηθεί από τη Δ.Ο.Υ. Στην περίπτωση που έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά, θα εκτυπώνεται από το σύστημα TAXISNET, από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο και θα συνυποβάλλεται μαζί με τη βεβαίωση καταχώ¬ρησης και την Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 στην οποία βεβαιώνεται η ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση 4 της ενότητας Β' της αριθμ. Δ6Γ 1091609

ΕΞ 2013/05.06.2013/Β'1368/2013 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών.
Εάν ο παραγωγός δεν υποχρεούται σε υποβολή φο-ρολογικής δήλωσης εισοδήματος, πρέπει να προσκο¬μίσει σχετική υπεύθυνη δήλωση στον ΕΛ.Γ.Α., όπου θα αναγράφεται το ΑΦΜ του παραγωγού. Η υπηρεσία στην οποία κατατίθεται η δήλωση υποχρεούται να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για δειγματοληπτικό έλεγ¬χο αυτής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις των παραγράφων 4 του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 (Α' 75) και 3 του άρθρου 10 του Ν. 3230/2004 (Α' 44).

5. Φωτοαντίγραφο του Εκκαθαριστικού της Εφορίας.
Ευκρινές φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού ση-μειώματος φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ή εκτύπωση αυτού από το σύστημα TAXISNET, από τον ενδιαφερόμενοτου οικονομικού έτους 2013 (εισοδήματα του προηγούμενου της ζημιάς έτους) και κατά περί¬πτωση και εφόσον χρειάζεται και άλλων ετών, για την επιβεβαίωση των αναγραφομένων στο Ε1.

6. Φωτοαντίγραφο των τίτλων κατοχής της εκμετάλ-
λευσης ή της ΑΕΕ. Η κατοχή της εκμετάλλευσης διαπιστώνεται με την προσκόμιση:
α) Των σχετικών νόμιμων τίτλων ιδιοκτησίας -σύμ¬φωνα με τις σχετικές διατάξεις του αστικού κώδικα, που έχουν μεταγραφεί νόμιμα- συνοδευόμενοι από πρό¬σφατο αντίγραφο μερίδας από το Υποθηκοφυλακείο. Εφόσον δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, προσκομίζε¬ται φωτοαντίγραφο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2012 με τις τυχόν τροποποιητικές αυτής ή δήλωση στοιχείων ακινήτων προγενέστερου έτους στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το ακίνητο δηλώθηκε για πρώτη φορά. Αν το έντυπο Ε9 αποσταλεί ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος TAXISNET πρέπει να συνυπο-βληθεί με την Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του
Ν. 1599/1986.
β) Των μισθωτηρίων συμβολαίων. γ) Της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/ Εκτροφής έτους 2013, όπως υπάρχει στη βάση του ΕΛ.Γ.Α. (ΟΠΣ). δ) Πληρεξουσίου.
ε) Χρησιδανείου, μόνο μεταξύ συζύγων και γονέων-τέκνων.
Σε περίπτωση μισθωμένης εκμετάλλευσης ή αγρο-ληψίας και προκειμένου ο ενοικιαστής ή αγρολήπτης να τύχει της ενίσχυσης ανασύστασης, η μίσθωση των καλλιεργειών μπορεί να αποδεικνύεται:
Α) Με την προσκόμιση πρωτότυπων ή ευκρινών φωτο-αντιγράφων των θεωρημένων από τη Δ.Ο.Υ., όπου ανή¬κει η εκμετάλλευση, ιδιωτικών συμφωνητικών βεβαίας χρονολογίας, οπωσδήποτε με ημερομηνία μίσθωσης προγενέστερης της ζημιάς και υπολειπόμενη διάρκεια τουλάχιστον πέντε ή δέκα έτη, κατά περίπτωση αν αυτά συνήφθησαν μέχρι την 31.12.2013. Στην περίπτωση που τα ιδιωτικά συμφωνητικά συνήφθησαν μετά την 01.01.2014 θα προσκομίζεται το εκτυπωμένο από την αντίστοιχη διαδικτυακή εφαρμογή ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης το οποίο συνυποβάλλεται με την Υπεύθυνη Δήλωση του
άρθρου 8 του Ν. 1599/1986.

Β) Με μακροχρόνια μισθωτήρια, διάρκειας μεγαλύτε¬ρης των εννέα ετών, για τα οποία απαιτείται συμβολαι-ογραφική πράξη και τα οποία θα συνοδεύονται από το αντίγραφο μεταγραφής στο Υποθηκοφυλακείο.

Γ)Στην περίπτωση μισθωτηρίων, όπου το μίσθωμα δεν υπερβαίνει το κατώτατο όριο που κάθε φορά ορίζεται αρμοδίως για την υποχρεωτική κατάθεση του μισθώ¬ματος στη Δ.Ο.Υ. (ισχύον 1.200,00 € ετησίως), θα προ¬σκομίζεται το μισθωτήριο συμβόλαιο, θεωρημένο για το γνήσιο της υπογραφής από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή τα Κ.Ε.Π. και με ημερομηνία προγενέστερη της ζημιάς.
Δ)Από το έντυπο της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήμα-τος, εφόσον δηλώνεται το ποσό του ενοικίου, το οποίο αναλύεται σε συνημμένη κατάσταση και όπου αναγρά-φονται τα μισθούμενα αγροτεμάχια, το αντίστοιχο κα-ταβληθέν μίσθωμα, το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) αυτού.
Ε)Στις περιπτώσεις καλλιεργειών όπου η μίσθωση είχε καταρτισθεί προφορικά πριν την επέλευση του ζημιογόνου γεγονότος, τότε η προφορική αυτή συμ¬φωνία μπορεί να αποδεικνύεται με ένορκη βεβαίωση των συμβαλλομένων (μισθωτή και εκμισθωτή) ενώπιον Συμβολαιογράφου ή Ειρηνοδίκου.

7. Εφαρμογή ισχύουσας Νομοθεσίας. Ενδεικτικά κατά περίπτωση θα ζητούνται:

- Αντίγραφο του κτηματολογίου, όπου υπάρχει.

- Για αμπελώνες,οι παραγωγοί σταφυλιών θα προ-σκομίζουν Δήλωση Αμπελοκαλλιέργειας (όπου θα ανα-γράφεται ο κωδικός από το χαρτογραφικό υπόβαθρο) και όπου χρειάζεται βεβαίωση της οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ότι υποβάλλουν Δήλωση Εσοδείας (Δηλώσεις Συγκομιδής του έτους ζημιάς), Παραγωγής, κ.λπ. σύμφωνα με το άρθρο 2 του
ΚΑΝ (ΕΚ) 1282/2001.
- Για το ζωικό κεφάλαιο ή σταβλοϋπόστεγα, κ.λπ., αντίγραφο του μητρώου εκμετάλλευσης
- Άδειες ίδρυσης, λειτουργίας, οικοδομικές άδειες κ.λπ. των εκμεταλλεύσεων κατά περίπτωση.
- Εγγύηση του κατασκευαστή προκειμένου για κάθε τύπο κατασκευής, που για τις ανάγκες της παρούσης χαρακτηρίζεται ως πάγιο κεφάλαιο.
- Έγκριση τύπου για τα θερμοκήπια, κ.λπ.

8. Ασφάλιση της εκμετάλλευσης.
Εάν η εκμετάλλευση δεν είναι ασφαλισμένη στον ΕΛ.Γ.Α. θα προσκομίζεται ασφαλιστήριο συμβόλαιο που να αποδεικνύει ότι η παραγωγή ή κύρια στοιχεία της εκ-μετάλλευσης είναι ασφαλισμένα για οποιοδήποτε αίτιο.

9. Υπεύθυνη Δήλωση προκειμένου για αποθηκευμένα
προϊόντα εξ' αγοράς.
Υποβολή «Αίτησης—Υπεύθυνης Δήλωσης», με την οποία συνυποβάλλονται τα παραστατικά αγοράς (τιμολόγια, αποδείξεις αγοράς, κλπ) με τις ποσότητες των προ¬ϊόντων, το είδος αυτών και με ημερομηνία αγοράς οπωσδήποτε προγενέστερης της ζημιάς, όταν τα απο¬θηκευμένα προϊόντα και οι ζωοτροφές προέρχονται εξ' αγοράς. (Αγοραπωλησίες μεταξύ συζύγων και συγγενών 1ου και 2ου βαθμού συγγενείας δεν λαμβάνονται υπόψη για οικονομική ενίσχυση των πληγέντων).

10. Υπεύθυνη Δήλωση.
Τα δικαιολογητικά θα συνοδεύονται από Υπεύθυνη Δή-λωση, όπου θα βεβαιώνεται ότι πληρούνται οι προϋπο-θέσεις της παραγράφου Γ του άρθρου 15 της παρούσης απόφασης, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής.

Ολο το ΦΕΚ εδω