Οικονομία

Σε ποιους τομείς θα γίνουν οι περισσότερες προσλήψεις από το νέο έτος

Βελτίωση 11 μονάδες στις προοπτικές απασχόλησης Βελτίωση 11 μονάδες στις προοπτικές απασχόλησης
Manpower – Προοπτικές Απασχόλησης: Βελτίωση κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, μέσα σε ένα τρίμηνο Κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες εμφανίζονται βελτιωμένες οι προοπτικές απασχόλησης για το α' τρίμηνο του 2016, φτάνοντας το +4%, σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2015. Στην τριμηνιαία έρευνα της Manpower φαίνεται, όμως, ότι συγκριτικά με το αντίστοιχο α' τρίμηνο του 2015, ένα χρόνο μετά, οι προοπτικές απασχόλησης είναι μειωμένες κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Επίσης, καταγράφεται από την πλευρά των εργοδοτών, αύξηση στον αριθμό των ατόμων που θα απασχολούν κατά το επόμενο τρίμηνο, σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας, που διεξάγεται η έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώνεται θετικό πρόσημο προσλήψεων κατά 15% στον Τομέα Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, ενώ κατά 11%, εκτιμάται ότι θα είναι βελτιωμένες οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης, στον τομέα του τουρισμού. Στον αντίποδα, το πιο αρνητικό πρόσημο (5%), καταγράφεται στον τομέα της γεωργίας.

Οι εργοδότες των Μεγάλων Επιχειρήσεων αναφέρουν αισιόδοξες Προοπτικές Απασχόλησης, της τάξης του +16%, ενώ στις άλλες κατηγορίες οι εργοδότες εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Από τους 750 εργοδότες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 11% αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 11% προβλέπει μείωση, το 71% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στο εργατικό δυναμικό, ενώ 7% των εργοδοτών δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξουν αλλαγές κατά το προσεχές τρίμηνο.   

Όπως σχολιάζει η Δρ Βενετία Κουσία, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup, «αν και οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι εργοδότες παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι εν μέσω της πολιτικής αστάθειας, η οποία επηρεάζει σημαντικά το οικονομικό κλίμα τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση της τάξεως του 21% όσων απάντησαν «Δεν γνωρίζω» το τέταρτο τρίμηνο του 2015 - που αντανακλούσε την ευρύτερη αβεβαιότητα εκείνης της περιόδου - έχει επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μας οικοσυστήματος, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μας».