Οικονομία

Ξεκλειδώνει η πληρωμή εξισωτικής αποζημίωσης απο τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ξεκλειδώνει η πληρωμή εξισωτικής αποζημίωσης απο τον ΟΠΕΚΕΠΕ Ξεκλειδώνει η πληρωμή εξισωτικής αποζημίωσης απο τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ξεκλειδώνει η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης απο τον ΟΠΕΚΕΠΕ Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης «ξεκλειδώνει» η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης απο τον ΟΠΕΚΕΠΕ αφού ορίζονται οι λεπτομέρειες για τον έλεγχο των δικαιολογητικών αλλά και η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής που καθορίζεται η 31η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΥπΑΑΤ τα αποτελέσματα των πρωτοβάθμιων και δευτερο-βάθμιων ελέγχων (διοικητικών και επιτόπιων) - πρακτικά ελέγχων - καταχωρούνται από τους ελεγκτές των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ στη βάση δεδομένων του προγράμματος. Η καταχώριση των αποτελεσμάτων των πρωτοβάθμιων ελέγχων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των πληρωμών.

Οι πληρωμές των δικαιούχων, πραγματοποιούνται έως τις 31 Δεκεμβρίου του ημερολογιακού έτους που έπεται του υπό εξέταση έτους εφαρμογής.

Οι ενισχύσεις καταβάλλονται στους δικαιούχους, στο ακέραιο, χωρίς καμία μείωση ή παρακράτηση, με πίστωση των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Δεν πραγματοποιείται καμία πληρωμή αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διοικητικοί και επιτόπιοι έλεγχοι επιλεξιμότητας, όπως αναφέρεται στο άρθρο 6 της παρούσας. Ωστόσο, δύναται να καταβληθεί μέχρι και το 75% της ενίσχυσης μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διοικητικών ελέγχων, λαμβάνοντας μέτρα για να μην υπάρξει υπέρβαση του ποσού ενίσχυσης. Το ποσοστό των πληρωμών είναι ταυτόσημο για όλους τους δικαιούχους του μέτρου.
Όσον αφορά τους ελέγχους πολλαπλής συμμόρ-φωσης στις περιπτώσεις που οι εν λόγω έλεγχοι δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν πριν από τις πληρωμές, τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά ανακτώνται
Η ενίσχυση δεν καταβάλλεται σε δικαιούχους οι οποίοι απεδείχθη ότι δημιούργησαν τεχνητά τους όρους που απαιτούνται για την καταβολή της ενίσχυσης, αντί-θετα με τους στόχους του προγράμματος, με σκοπό να αποκομίσουν οφέλη.

ΦΑΚΕΛΟΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Οι πληρωμές των Μέτρων 211 και 212 διενεργούνται στο σύνολο της επικράτειας βάσει «φακέλου πληρωμής», ο οποίος περιλαμβάνει:
Εκτυπωμένες καταστάσεις από το μηχανογραφικό αρχείο πληρωμών της Βάσης Δεδομένων και συγκε-κριμένα:

Συγκεντρωτική Κατάσταση Πληρωμής στο σύνολο της επικράτειας ανά παρτίδα, με αναγνώριση και εκκαθάριση της δαπάνης, στην οποία αναγράφεται το συνολικό ποσό της ενίσχυσης με διαχωρισμό της εθνικής από την κοινοτική συμμετοχή, υπογεγραμμένη από τους αρμόδιους ελεγκτές, τον Προϊστάμενο του αρμόδιου Τμήματος και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας.

Την πρώτη και την τελευταία σελίδα της Αναλυτικής Ονομαστικής Κατάστασης Πληρωμής των δικαιούχων ενίσχυσης στο σύνολο της επικράτειας ανά παρτίδα, υπογεγραμμένες από τους αρμόδιους ελεγκτές, τον Προϊστάμενο του αρμόδιου Τμήματος και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας.

Αναλυτική κατάσταση δείγματος πληρωμών, υπο-γεγραμμένη από τους αρμόδιους ελεγκτές, τον Προϊ-στάμενο του αρμόδιου Τμήματος και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας, στην οποία εμφανίζονται οι γεωργοί που περιλαμβάνονται στο δείγμα ελέγχου το οποίο επιλέγεται από το σύνολο των γεωργών που περιλαμβάνονται στην Αναλυτική Ονομαστική Κατάσταση Πληρωμής του προηγούμενου σημείου.

Κατάσταση ελέγχου από τη βάση δεδομένων, για το σύνολο των δικαιούχων με συγκεντρωτική αναφορά των αποτελεσμάτων του διενεργηθέντος κεντρικού μη-χανογραφικού διοικητικού και διασταυρωτικού ελέγχου, υπογεγραμμένη από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Κατάσταση ελέγχου από τη βάση δεδομένων, με τα συγκεντρωτικά στοιχεία για το σύνολο της επικράτειας όπως αυτά προκύπτουν μετά την ολοκλήρωση και καταχώριση στη Βάση Δεδομένων των αποτελεσμάτων των διενεργηθέντων διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων υπογεγραμμένη από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Ελέγχων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Κατάσταση ελέγχου από τη βάση δεδομένων, σε σύνολο χώρας, με συγκεντρωτική αναφορά των απο-τελεσμάτων του διενεργηθέντος κεντρικού μηχανο-γραφικού διασταυρωτικού ελέγχου των γεωχωρικών στοιχείων, υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Ελέγχων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Συγκεντρωτική κατάσταση ελέγχου - εκκαθάρισης (Check List) με τα στοιχεία που ελέγχθηκαν, υπογεγραμ-μένη από τους αρμόδιους ελεγκτές, τον Προϊστάμενο του αρμόδιου Τμήματος και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Οι φάκελοι πληρωμής της προηγούμενης παρα-γράφου, με όλα τα στοιχεία πλην της αναλυτικής κατά-στασης δείγματος πληρωμών του σημείου 1.3, δίδονται στους αρμόδιους ελεγκτές.

Οι ελεγκτές πραγματοποιούν δειγματοληπτικό έλεγχο και εφόσον επιβεβαιώσουν την επιλεξιμότητα των αιτήσεων των γεωργών του δείγματος, προχωρούν σε αναγνώριση και εκκαθάριση της δαπάνης του «φακέλου πληρωμής», συμπληρώνοντας τη συγκεντρωτική κατάσταση ελέγχου (Check List) με τα στοιχεία που ελέγχθηκαν και υπογράφοντας αυτήν. Ειδικότερα, οι εντελλόμενοι ελεγκτές πραγματοποιούν τον έλεγχο μέσα από τις «οθόνες» του προγράμματος εφαρμογής της Εξισωτικής Αποζημίωσης, σύμφωνα με τα παρακάτω:

Ο πρώτος ελεγκτής επιλέγει, μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος, τον φάκελο που έχει εντολή να ελέγξει και εισάγει το επιθυμητό ποσοστό του δείγματος ελέγχου των αιτήσεων των γεωργών, το οποίο πρέπει να κυμαίνεται από 0,1 έως 1%.

Το λογισμικό της εφαρμογής, με τυχαία δειγματοληψία, εξάγει το δείγμα των προς έλεγχο γεωργών, το οποίο εκτυπώνεται σε κατάσταση δείγματος ελέγχου υπό μορφή αναλυτικής κατάστασης πληρωμής.

Ακολούθως, ο πρώτος ελεγκτής προχωρεί σε δια-σταύρωση και έλεγχο των επιμέρους στοιχείων υπο-λογισμού της πληρωμής κάθε γεωργού του δείγματος, με βάση τα διαθέσιμα ατομικά στοιχεία των δικαιούχων από την Αίτηση Ένταξης/Πληρωμής, τους διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους, τις Διοικητικές Πράξεις, τα στοιχεία του κεντρικού μηχανογραφικού διοικητικού και διασταυρωτικού ελέγχου και το σύστημα υπολογισμού των κυρώσεων και πληρωμών (εξατομίκευση), όπως αυτά περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων και εμφανίζονται επί της οθόνης, και εφόσον - μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου όλων των γεωργών του δείγματος - δεν διαπιστωθούν προβλήματα, συμπληρώνει, κατά περίπτωση, τη συγκεντρωτική κατάσταση ελέγχου - εκκαθάρισης, υπογράφει τις καταστάσεις των στοιχείων και προωθεί το σχετικό φάκελο στο δεύτερο ελεγκτή.

Ο δεύτερος ελεγκτής προβαίνει σε ποιοτικό δειγματοληπτικό έλεγχο, όπως προηγουμένως, του 10% των γε-ωργών που ελέγχθηκαν από τον πρώτο ελεγκτή, σημει-ώνοντας αυτούς με πράσινο στυλό επί της κατάστασης του δείγματος, και εφόσον - μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου - δεν διαπιστωθούν προβλήματα, υπογράφει με τη σειρά του τις καταστάσεις των στοιχείων και προωθεί το σχετικό φάκελο στον Προϊστάμενο του αρμόδιου Τμήματος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας. Η Συγκεντρωτική, η Αναλυτική Ονομαστική Κατάσταση Πληρωμής, η Αναλυτική κατάσταση δείγματος πληρωμών καθώς και η Συγκεντρωτική κατάσταση ελέγχου -εκκαθάρισης (Check List) υπογράφονται από τον Προϊστάμενο του αρμοδίου Τμήματος και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγρο-τικής Ανάπτυξης και Αλιείας και στη συνέχεια ο φάκελος πληρωμής διαβιβάζεται, στη Διεύθυνση Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων για την έκδοση των σχετικών εντολών πληρωμής και την πίστωση των ατομικών λο-γαριασμών των γεωργών.

Η Διεύθυνση Πληροφορικής μεριμνά για τη δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου πληρωμής σε μαγνητικό μέσο (cd) το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των αναλυτικών καταστάσεων και την συγκεντρωτική κατάσταση κάθε εκκαθαριζόμενης παρτίδας (οι οποίες θα μπορούν να εκτυπώνονται), και θα αποτελεί στοιχείο του φακέλου πληρωμής που τηρείται στη Διεύθυνση Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων προκειμένου να ολο-κληρώνεται η διαδικασία πληρωμής με την έκδοση της σχετικής εντολής.

Τα ποσά των ενισχύσεων καταβάλλονται στο ακέραιο στον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων. Η εντολή πληρωμής εκδίδεται στο σύνολο της επικράτειας και παρτίδα και διαβιβάζεται στο τραπεζικό ίδρυμα με το οποίο συνεργάζεται ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για την πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων. Η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων διενεργείται κατά τα προβλεπόμενα για την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων με τη χρήση ηλεκτρονικού αρχείου.

Μετά την πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων, το τραπεζικό ίδρυμα αποστέλλει άμεσα με ηλεκτρονικό αρχείο στις αρμόδιες υπηρεσίες μηχανογράφησης και πληρωμών του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., επιβεβαίωση για την πίστωση ή μη των λογαριασμών των δικαιούχων.

Το ποσό που δεν πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων κατατίθεται στον λογαριασμό απορρίψεων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. που τηρείται στο τραπεζικό ίδρυμα και αποστέλλεται εκ νέου διορθωμένο αρχείο, προκειμένου να πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων.

Η διαδικασία της διόρθωσης των λαθών των τραπεζικών λογαριασμών επαναλαμβάνεται μέχρις ότου πιστωθούν οι λογαριασμοί.

Τα ποσά από τους μη πιστωμένους λογαριασμούς επι-στρέφουν στο Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), όσον αφορά την κοινοτική συμμε-τοχή, ενώ το αντίστοιχο ποσό της εθνικής συμμετοχής επιστρέφει είτε στον τακτικό προϋπολογισμό είτε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ανάλογα με τον Φορέα χρηματοδότησης).

Δεν γίνονται δεκτές εκ των υστέρων τροποποιήσεις φορολογικών δηλώσεων που αφορούν στη διεύθυνση κατοικίας. Εκ των υστέρων τροποποιήσεις φορολογικών δηλώσεων που αφορούν στα γεωργικά εισοδήματα λόγω λάθους της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή οφείλονται σε υπαιτιότητα του φορολογούμενου μπορούν να γίνονται δεκτές μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενστάσεων