Οικονομία

Ασφαλιστικό: Τα θολά σημεία της πρότασης Κατρούγκαλου

Ασφαλιστικό: Τα θολά σημεία της πρότασης Κατρούγκαλου Ασφαλιστικό: Τα θολά σημεία της πρότασης Κατρούγκαλου
Ασφαλιστικό: Τα θολά σημεία της πρότασης Κατρούγκαλου Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Ασφαλιστική μεταρρύθμιση, από την οποία απουσιάζουν ακόμα και οι γενικές κατευθύνσεις της, είναι αυτή που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας, στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ).

Απαντώντας η Επιτροπή στο κείμενο που κατέθεσε στις αρχές του μήνα, ο αρμόδιος υπουργός, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζει ότι σε συγκεκριμένα σημεία της πρότασης, διαπιστώνεται «απουσία ακόμα και γενικών κατευθύνσεων, που να επιτρέπουν μια εμπεριστατωμένη και ουσιαστική κριτική, που θα συμβάλει σε έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ πολιτείας και κοινωνικών εταίρων». Παρατηρεί επίσης ότι η διατήρηση της αλληλεγγύης, ως βασικού συστατικού του Ασφαλιστικού Συστήματος, εντός της ίδιας γενιάς και μεταξύ των γενεών, χρειάζεται «έγκυρες και αξιόπιστες αναλογιστικές μελέτες για όλα τα Ταμεία».

Η ΟΚΕ θεωρεί ότι είναι πολύ συνοπτικός ο τρόπος με τον οποίο αναφέρονται οι γενικές αρχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και επιφυλάσσεται να απαντήσει για κεφαλαιώδη ζητήματα της μεταρρύθμισης, όπως είναι:
1. Ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Η πρόταση χαρακτηρίζεται ως «ενδιαφέρουσα», όμως απουσιάζει ο προσδιορισμός του τρόπου, ενώ δεν διευκρινίζεται εάν θα αφορά και τους ήδη συνταξιούχους, καθώς και όσους βρίσκονται στα «πρόθυρα της συνταξιοδότησης».
2. Η εθνική σύνταξη. Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι στην πρόταση, απουσιάζουν οι προϋποθέσεις απονομής της και επιφυλάσσεται να απαντήσει.
3. Η συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης και το ζήτημα των κοινωνικών πόρων. Η ΟΚΕ επισημαίνει ότι δεν αποσαφηνίζεται το ύψος της κρατικής συμμετοχής πέραν της εθνικής σύνταξης.
4. Η αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος των επικουρικών ταμείων από τη «ρήτρα βιωσιμότητας». Η ΟΚΕ παρατηρεί ότι λείπουν οι διευκρινήσεις, ως προς το περιεχόμενο της αντικατάστασης της μίας ρήτρας από την άλλη.
5. Η ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και η δημιουργία ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων. Η Επιτροπή παρατηρεί ότι δεν διευκρινίζεται πώς θα καλυφθεί ένα πιθανό έλλειμμα εσόδων που μπορεί να προκύψει σε διάφορα ταμεία, από την υπαγωγή των εσόδων αυτών σε ένα ταμείο. Κάνει μάλιστα ειδική αναφορά στην περίπτωση του Αγγελιοσήμου, τονίζοντας ότι εάν τέτοιοι πόροι μετατραπούν σε ένα είδος πόρων γενικά για την ασφάλιση είναι ενδεχόμενο «να προκύψουν νομικά προβλήματα από τη διαφορετική επιβάρυνση διαφορετικών επιχειρήσεων και οικονομικών δραστηριοτήτων».
6. Η έλλειψη προσδιορισμού του τρόπου με τον οποίο θα γίνει ο εξορθολογισμός του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Η ΟΚΕ συμφωνεί με την πρόταση, όμως ζητάει διευκρινήσεις για το ποια είναι αυτή η δημοσιονομική προσαρμογή και πώς θα επιτευχθεί, με παράλληλη προστασία των συντάξεων από νέες μειώσεις. Μάλιστα, σημειώνει ότι η αποφυγή «νέων "οριζόντιων" μειώσεων προφανώς σημαίνει ότι θα γίνουν στοχοποιημένες μειώσεις, για τις οποίες όμως δεν παρέχεται καμία ένδειξη ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν».