Ελλάδα

Folli Follie: Η πρόταση της εισαγγελέως ρίχνει στα μαλακά τους Κουτσολιούτσους

Folli Follie: Η πρόταση της εισαγγελέως ρίχνει στα μαλακά τους Κουτσολιούτσους
Σύμφωνα με την πρόταση της εισαγγελέως για την υπόθεση της Folli Follie, οι Δημήτρης και Τζωρτζης Κουτσολιούτσος κρίνονται αθώοι για εγκληματική οργάνωση, αλλά ένοχοι για χειραγώγηση μετοχής.

Την απαλλαγή και των 10 κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη για τα παραποιημένα οικονομικά στοιχεία της Folli Follie.

Για τον ιδρυτή της εταιρείας, Δημήτρη Κουτσολιούτσο ζήτησε την ενοχή του για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, ενώ αντίθετα εισηγήθηκε στο δικαστήριο την απαλλαγή του γιου του Τζώρτζη για το ίδιο αδίκημα λόγω αμφιβολιών.

Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την καταδίκη των νούμερο 1 και 2 του επιχειρηματικού ομίλου, Δημήτρη και Τζωρτζη Κουτσολιούτσου για το αδίκημα της χειραγώγησης της μετοχής. Για την ίδια κατηγορία ζήτησε την αθώωση της συζύγου του ιδρυτή, Αικατερίνης Κουτσολιούτσου.

Απαλλακτική εισαγγελική πρόταση για εγκληματική οργάνωση

Όπως υποστήριξε η εισαγγελική λειτουργός, από το αποδεικτικό υλικό δεν στοιχειοθετείται η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης και γι’ αυτό πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων για το αδίκημα.

Ως «ενορχηστρωτές» της πλαστογραφίας χαρακτήρισε τους κατηγορούμενους Ιωάννη Μπεγιέτη και Tonio Law. «Ο Ιωάννης Μπεγιέτης ενεργούσε από κοινού με τον Tonio Law, συνυπέγραφε τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις.

Ήταν ο κεντρικός πρωταγωνιστής της πλαστογραφίας, εφευρίσκε ανύπαρκτα ονόματα για πλαστή αλληλογραφία με την Alpha Bank, ήταν ο άνθρωπος πίσω απ’ όλα» ανέφερε για τους δυο κατηγορούμενους η εισαγγελέας.

«Παρότρυνε την ηγεσία σε πλαστογραφία»

Η εισαγγελεας της έδρας απέδωσε το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ήταν ιδρυτής και βασικός μέτοχος και υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις. Από το 2001 εν γνώση του είχαν αρχίσει να συστήνονται εταιρίες ελεγχόμενες από τον υποόμιλο της Ασίας. Ήταν συγκεντρωτικός. Ασφαλώς και γνώριζε τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης και τους κινδύνους. Χωρίς τη δίκη του παρότρυνση δε θα μπορούσε κανένας διοικητικός να αναλάβει πρωτοβουλία για πλαστογραφίες και άλλες ενέργειες».

Αντιθετα, είχε απαλλακτική εισήγηση για το Τζωρτζη Κουτσολιούτσο για το συγκεκριμένο αδίκημα, σημειώνοντας ότι

«ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος γνώριζε πολλά και ευλόγως θα γνώριζε και για τις πλαστογραφίες. Ωστόσο, δεδομένης της όχι τόσο συχνής επαφής του με τα στελέχη της Ασίας δεν μπορεί να προκύψει αναμφίβολα ότι προέτρεψε στο αδίκημα της πλαστογραφίας».

Οι δυο υψηλά ιστάμενοι της εταιρείας, δηλαδή πατερας και γιος «γνώριζαν τι συνέβαινε και παραπλάνησαν», υποστήριξε η εισαγγελεας αναφορικά με την κατηγορία που αντιμετωπίζουν περί χειραγώγησης της αγοράς.

«Οι παραποιημένες καταστάσεις του ομίλου οδηγούσαν στην εδραίωση της εταιρίας, γίνονταν εύκολα η έκδοση ομολόγων, αποκτούσε εύκολα ρευστότητα, αντλούσε άνετα κεφαλαία από Δημόσιο και ιδιώτες, εξασφάλιζε επωφελής συμβάσεις και συνεργασίες και με αυτό τον τρόπο ήταν ευχερέστερος ο διακανονισμός των χρεών. Μπορούσε να εισφέρει μετοχές της για συμμετοχή της σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες και ο πρόεδρος και τα στελέχη της απολάμβαναν υψηλές αμοιβές.

Η πώληση μετόχων από Δημήτρη και Τζωρτζη Κουτσολιούτσο σε μεγαλύτερη αξία από την πραγματική συνέβαλλε κατά πολύ στην αύξηση των παράνομων κερδών τους. Το αποτέλεσμα ήταν η ζημιά των επενδυτών και μετόχων της εταιρίας με την αναστολή της μετοχής. Υπαίτιοι ποιοι ήταν; Οι Δημητρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος γιατί γνώριζαν τι συνέβαινε και παραπλάνησαν. Το γεγονός ότι ικανοποιήθηκαν εκ των υστέρων ομολογιούχοι θα ληφθεί υπόψη για την αξιολόγηση της εγκληματικής τους δράσης», είπε η εισαγγελική λειτουργός.

Όσο για την Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, η εισαγγελική λειτουργός έκρινε ότι θα πρέπει να αθωωθεί από τη συγκεκριμένη κατηγορία.

«Ασχολείται βασικά με το δημιουργικό, προωθητικό και αισθητικό κομμάτι της επιχείρησης. Δεν υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις αλλά λόγω θέσης φαίνεται να τις ενέκρινε. Δεν έχει όμως το υπόβαθρο να κατανοήσει, ακόμη κι αν ήταν ενήμερη λόγω της συγγενικής της σχέσης, δεν υπάρχουν ικανά στοιχεία που να μην αφήνουν αμφιβολίες προς τούτο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η εισαγγελική αγόρευση συνεχίζεται για τα αδικήματα της απάτης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.