Οικονομία

Νέες κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Νέες κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία Νέες κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία
Νέες κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία «Θα σώσουμε το ΕΣΥ την μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση της μεταπολίτευσης», αναφέρει χαρακτηριστικά η πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων δημοσίων νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), παρουσιάζοντας τις θέσεις της για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα η ομοσπονδία των υγειονομικών σχολιάζει πως με βάση τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο: «Οι υπηρεσίες θα απαξιώνονται, θα συρρικνώνονται, θα ιδιωτικοποιούνται και οι πολίτες θα βάζουν το χέρι όλο και πιο βαθιά στη τσέπη, για αγορά των υπηρεσιών.

Χρόνο με το χρόνο μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση οι υπηρεσίες κοστολογούνται και οι πολίτες καλούνται να τις αγοράζουν με κρυφά ή φανερά χαράτσια.

Παρότι προαναγγέλθηκε από τον Υπουργό Υγείας η κατάργηση της ΕΣΑΝ ΑΕ (εργαλείο κοστολόγησης των υπηρεσιών) στο Νομοσχέδιο δεν συμπεριλήφθηκε τελικά η κατάργησή της.
Για πρώτη φορά στο ΕΣΥ εντάσσεται Νοσοκομείο (Γενικό Νοσοκομείο ΘΗΡΑΣ) που θα λειτουργεί με ιδιοκτησιακό καθεστώς Ανώνυμης Εταιρείας (Α.Ε. Μ.Υ. ΑΕ). Μάλιστα προβλέπεται η τιμολόγηση των υπηρεσιών που θα προσφέρει και η λειτουργία του με ιδία έσοδα».

Σε άλλο σημείο η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι: «2% αυξήθηκε η Υγειονομική Περίθαλψη των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, χωρίς να καταλήγει ούτε ένα ευρώ στο σύστημα.
5,2% είναι οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας στη χώρα μας (6% προέβλεπε το 2ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ). Το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5%.

3,1% είναι οι Ιδιωτικές Δαπάνες Υγείας. Το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 1%.

Οι πολίτες της χώρας πληρώνουν 5 δις ευρώ περισσότερα από τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες για να βρουν την υγεία τους, αν και βιώνουμε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.

Η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ είναι 520εκ.ευρώ, από 0,6% του ΑΕΠ που προβλέπει ο συστατικός Νόμος. Ο Οργανισμός είναι σε κακό οικονομικό χάλι, καθότι αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις.

Το βιβλιάριο ασθενείας κατάντησε κουρελόχαρτο. Οι Πρωτοβάθμιες Μονάδες κλείνουν η μία πίσω από την άλλη».