Οικονομία

Ο Φλαμπουράρης επιβεβαίωσε τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις

Ο Φλαμπουράρης επιβεβαίωσε τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις Ο Φλαμπουράρης επιβεβαίωσε τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις
Ο Φλαμπουράρης επιβεβαίωσε τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις του Βασίλη Αγγελόπουλου Σε έμμεση επιβεβαίωση για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις προέβη χθες ο υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης.

Πληροφορίες του dikaiologitika.gr θέλουν οι περικοπές αυτές να είναι κλιμακωτές από 2% έως 29%. Μπορεί ο κ. Φλαμπουράρης να εστίασε στο γεγονός ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό επιδιώκει να κατοχυρώσει τις κύριες συντάξεις, αλλά «δίνει μάχη» για την επικουρική ασφάλιση, όμως ουσιαστικά παραδέχτηκε, μιλώντας στον Σκάι, ότι οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους θεσμούς, εστιάζονται σε μικρές μειώσεις της τάξης του 15 – 20%. Το σχέδιο που υπάρχει πάντως στο υπουργείο Εργασίας, θέλει οι όποιες περικοπές αποφασιστούν να είναι απολύτως στοχευμένες, δηλαδή να εστιαστούν σε επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ. Επίσης, να είναι και κλιμακωτές, άρα να υποστούν μεγαλύτερη ζημία, οι πιο υψηλές επικουρικές συντάξεις, που καταβάλλει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο επικουρικές συντάξεις που χορηγούνται σε πρώην τραπεζοϋπαλλήλους και ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις τα 500 ευρώ το μήνα, κινδυνεύουν με το μεγαλύτερο «πετσόκομμα».

Σε κάθε περίπτωση, η όποια συμφωνία για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, το υπουργείο Εργασίας θέλει να συνοδεύεται και από αντίστοιχη υποχώρηση των θεσμών στο σκέλος της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, υπέρ της επικουρικής ασφάλισης. Μια αύξηση που η ελληνική πρόταση θέλει να είναι της τάξης της μισής ποσοστιαίας μονάδας για εργοδότες, συν άλλο τόσο για τους εργαζόμενους. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα υπάρξει αποφυγή της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση.