Οικονομία

ΚΥΣΚΟΙΠ: Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό

ΚΥΣΚΟΙΠ: Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό
ΚΥΣΚΟΙΠ: Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Συνεδριάζει σήμερα, στις 3 το μεσημέρι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), με φόντο το φλέγον ζήτημα του Ασφαλιστικού. Η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τον κίνδυνο να προκύψει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, έτσι ώστε να καταστεί δυνατό να προχωρήσει το νομοσχέδιο της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης στις αρχές του νέου έτους.

Για το λόγο αυτό, έχει ήδη επανέλθει στο προσκήνιο η επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, για ποσά από 1.000 ευρώ και άνω, ως αντιστάθμισμα στην πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, που βρίσκει αντίθετους τους εκπροσώπους των θεσμών.

Τα εμπόδια που θέτουν οι θεσμοί, εκτός από το σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών, εστιάζονται στα εξής σημεία:

*Εθνική σύνταξη: Φαίνεται πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να προχωρήσει η εφαρμογή της, αλλά να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, στις περιπτώσεις εκείνες των ασφαλισμένων που θα κάνουν χρήση του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης. Ουσιαστικά, θα υπάρχει έτσι το περιθώριο να χαθεί η σύνταξη των 384 ευρώ, για όσους αποδειχθεί ότι έχουν την οικονομική επάρκεια, μέχρι να συμπληρώσουν το γενικό όριο ηλικίας (62ο με 40 έτη προϋπηρεσίας ή 67ο με 15αετία). Η κυβέρνηση έχει «σηκώσει ψηλά» το ζήτημα της χορήγησης εθνικής σύνταξης προς όλους, σε μια προσπάθεια να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο.

*Ποσοστό αναπλήρωσης: Οι θεσμοί θέλουν να πετύχουν αλλαγές ακόμα και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, μέσω του επανυπολογισμού του ποσοστού αναπλήρωσης, που επιθυμούν να μην υπερβαίνει το 55% στην καλύτερη περίπτωση. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί το ποσοστό αναπλήρωσης να διατηρηθεί στα επίπεδα του 70% και για τους χαμηλόμισθους στο 80%. Όμως, πολλά θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα μελετών για το θέμα που πραγματοποιεί η Αναλογιστική Αρχή, σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO).

*15αετία: Η άποψη των θεσμών, που έχει εκφραστεί εδώ και μία τριετία τουλάχιστον, θέλει να αυξάνεται το κατώτατο όριο προϋπηρεσίας για χορήγηση σύνταξης, από τη 15αετία (4.500 ένσημα), που είναι σήμερα, στην 20αετία (6.000 ένσημα). Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα κλείσει άλλο ένα «παράθυρο» πρόωρης συνταξιοδότησης.

*Ενοποίηση ταμείων: Οι θεσμοί συμφωνούν με τη διαδικασία της ενοποίησης, αλλά θέλουν να γίνει με ταχείς ρυθμούς και η διαδικασία ενοποίησης των εισφορών. Η ελληνική πλευρά θέλει να αμβλύνει το χρονικό διάστημα στην πενταετία τουλάχιστον, για να αυξηθούν οι εισφορές στο 20%, όπως είναι σήμερα στο ΙΚΑ. Ειδικά όμως για τον ΟΓΑ, οι θεσμοί προτείνουν ολοκλήρωση της διαδικασίας το 2018. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το επόμενο έτος, οι εισφορές για τους αγρότες θα αυξηθούν από το 7% στο 10% τουλάχιστον.