Οικονομία

Με υπαναχωρήσεις προχωράει η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση

Με υπαναχωρήσεις προχωράει η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση
Με υπαναχωρήσεις προχωράει η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Παρεμβάσεις και υπαναχωρήσεις, για να επέλθει η τελική συμφωνία με τους θεσμούς, που εστιάζονται στο σκέλος της εθνικής σύνταξης, αλλά και στο νέο ποσοστό αναπλήρωσης, περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση για το Ασφαλιστικό, που βρίσκεται ήδη από την περασμένη Τετάρτη, στη διάθεση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Για να αποφευχθεί δηλαδή η επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων στην εθνική σύνταξη, για όσους επιλέξουν συνταξιοδότησης με 15αετία, όπως απαιτούν οι θεσμοί αλλά και η θεσμοθέτηση ενός ποσοστού αναπλήρωσης στα επίπεδα του 50% για όλους, που θα προκαλούσε σημαντικές μειώσεις, ακόμα και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, το υπουργείο Εργασίας ετοίμασε τις αντιπροτάσεις του. Αυτές εστιάζονται στα εξής σημεία:

*Εθνική Σύνταξη: Όσοι επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν με 15αετία, δεν θα λάβουν το σύνολο της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ), αλλά τα 15/20 αυτής, δηλαδή 288 ευρώ. Σε αυτό το ενδεχόμενο, θα προκύψει ένα επιπλέον αντικίνητρο για να επιλέξουν οι ασφαλισμένοι την πρόωρη συνταξιοδότηση, αφού θα τους κοστίσει 96 ευρώ το μήνα, στο σύνολο της σύνταξής τους.

*Το υπουργείο Εργασίας αποδέχεται την έξοδο στη σύνταξη το λιγότερο με 20 έτη ασφάλισης (6.000 ένσημα) και όχι με 15αετία (4.500 ένσημα), όπως είναι σήμερα. Το ποσοστό αναπλήρωσης για έξοδο στη σύνταξη με 20αετία όμως, δεν θα υπερβαίνει το 45% και θα ανεβαίνει στο 65% για όσους συνταξιοδοτηθούν με 40 έτη προϋπηρεσίας, δηλαδή με πλήρη εργασιακό βίο. Ουσιαστικά, τίθεται ένα ακόμα ανάχωμα για την πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ ταυτόχρονα η αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης, όσο αυξάνονται τα έτη ασφάλισης, αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για συνταξιοδότηση, με βάση τα γενικά όρια ηλικίας, είτε στα 62, είτε στα 67 έτη.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πρόταση εστιάζεται στο δεδομένο της μη περικοπής κύριων συντάξεων, αλλά και των στοχευμένων παρεμβάσεων για τις επικουρικές συντάξεις.

Οι υπόλοιπες νομοθετικές παρεμβάσεις που προωθούνται και που, αν τύχουν της έγκρισης των θεσμών, θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή, έχουν ως εξής:

*Ρήτρα υπολογισμού συντάξεων: Θα προκύπτει στη βάση όλου του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου. Αν πρόκειται για μισθωτό, η ρήτρα θα αποτελεί τμήμα του μισθού του, αν πρόκειται για ελεύθερο επαγγελματία, θα προκύπτει ως αποτέλεσμα του εισοδήματός του.

*Εθνική και ανταποδοτική σύνταξη: Εκτός από την εθνική σύνταξη, οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν και την ανταποδοτική σύνταξη, σύμφωνα με τα εκάστοτε γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και με βάση τις εισφορές που οι ίδιοι έχουν καταβάλλει στους φορείς ασφάλισής τους.

*Ενιαίες εισφορές: Ακολουθώντας το μοντέλο του ΙΚΑ (εισφορές 20%), θα υπάρξει αύξηση εισφορών στους αγρότες ασφαλισμένους του ΟΓΑ, αλλά και στους ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ.

*Αύξηση εισφορών: Η πρόταση θέλει αύξηση κατά 1% για τους εργοδότες και κατά 0,5% για εργαζόμενους. Η ελληνική πρόταση είναι πιθανό να εξειδικεύει ότι η αύξηση αυτή του μη μισθολογικού κόστους θα απευθύνεται για την στήριξη της επικουρικής ασφάλισης με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα σε ετήσια βάση έως 525 εκατ. ευρώ.

*Ενοποίηση: Όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) ενοποιούνται σε ένα, με κοινούς λειτουργικούς κανόνες. Μόνο ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ, διατηρούν μερική αυτονομία, αλλά μόνο για το σκέλος της χορήγησης προνοιακών επιδομάτων.

*Αποθεματικά: Δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, που υπολογίζεται σε 17,5 δισ. ευρώ το λιγότερο.