Οικονομία

Μεγάλο «μαχαίρι» σε εφάπαξ επικουρικές και αναπηρικές συντάξεις

Μεγάλο «μαχαίρι» σε εφάπαξ επικουρικές και αναπηρικές συντάξεις Μεγάλο «μαχαίρι» σε εφάπαξ επικουρικές και αναπηρικές συντάξεις
Μεγάλο «μαχαίρι» σε εφάπαξ επικουρικές και αναπηρικές συντάξεις Μειώσεις προβλέπονται στο νέο Ασφαλιστικό για τα εφάπαξ με το ύψος της μείωσης να υπολογίζεται κατά περίπου 10%, ενώ και για τις νέες επικουρικές συντάξεις το ποσοστό αναπλήρωσης πέφτει, για 40 έτη ασφάλισης στο 18%, όταν σήμερα κάποιος μπορούσε να λάβει επικουρική σύνταξη ακόμη και 40% - 50% της κύριας σύνταξής του, για 35 έτη ασφάλισης.

Παράλληλα, με το σχέδιο νόμου προκύπτει σοβαρό ζήτημα για τις αναπηρικές συντάξεις, καθώς όσον αφορά την εθνική σύνταξη, αυτή θα δίνεται ολόκληρη μόνο στην περίπτωση αναπηρίας άνω του 80%. Για μικρότερα ποσοστά θα δίνεται το 70% ή και το 50%.

Σημαντικές είναι οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, με την εφαρμογή του «κανόνα βιωσιμότητας» που αντικαθιστά τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος».

Για τους ασφαλισμένους του ΕΤΕΑ από το 2014 και μετά, η σύνταξη θα διαμορφώνεται σύμφωνα με τα δημογραφικά δεδομένα, ένα πλασματικό ποσοστό επιστροφής που θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές και το οποίο θα προκύπτει από την ποσοστιαία μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων.

Για τους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/2013, το ποσό της επικουρικής σύνταξης θα αποτελείται από το άθροισμα των τμημάτων

Α) το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους έως 31/12/2014 υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης, το οποίο για κάθε χρόνο ασφάλισης αντιστοιχεί σε 0.45% υπολογιζόμενου επί των συντάξιμων αποδοχών εκάστου ασφαλισμένου, όπως αυτές υπολογίζονται και για την έκδοση της κύριας σύνταξης

Β) το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους από 1/1/2015 και εφεξής υπολογίζεται σύμφωνα με τα ισχύοντα για τους ασφαλισμένους από το 2014 και μετά.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η επικουρική σύνταξη, θα ανέρχεται πλέον, με 40 έτη ασφάλισης, στο 18% της κύριας σύνταξης, η οποία θα είναι επίσης μειωμένη.

Σήμερα, σε αρκετές περιπτώσεις, για 35 έτη ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης ανέρχεται έως και στο 40%-50%, ενώ σίγουρα φθάνει το 20%. Και στην περίπτωση των ήδη καταβαλλόμενων επικουρικών, αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης, μετά το 2018. Τέλος, σημαντικές είναι και οι μειώσεις στα εφάπαξ, κοντά στο 10%.