Οικονομία

Απο τα μπλοκάκια ξεκινούν οι διορθώσεις στο νέο Ασφαλιστικό

Απο τα μπλοκάκια ξεκινούν οι διορθώσεις στο νέο Ασφαλιστικό Απο τα μπλοκάκια ξεκινούν οι διορθώσεις στο νέο Ασφαλιστικό
Απο τα μπλοκάκια ξεκινούν οι διορθώσεις στο νέο Ασφαλιστικό Διορθώσεις στο Ασφαλιστικό και συγκεκριμένα για όσους αμείβονται με μπλοκάκια και διαθέτουν εξαρτημένη σχέση εργασίας αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας, μετά την διαπίστωση ότι με το νέο μοντέλο εισφορών θα διπλασιάζονταν οι εισφορές των επιτηδευματιών

Συγκεκριμένα από τις μεγάλες αυξήσεις στις εισφορές που φέρνει το νέο Ασφαλιστικό, αναμένεται να σωθούν οι επαγγελματίες που αμείβονται με μπλοκάκια, καθώς στο τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα υπάρξει πρόβλεψη ώστε το 20% για την κύρια ασφάλιση να επιμεριστεί κατά 13,7% για τους εργοδότες τους και 6,3% για τους ίδιους.

Για όλους τους υπόλοιπους επαγγελματίες, οι εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας. Το νομοσχέδιο προβλέπει και εισφορά 7,5% για όσους επαγγελματίες έχουν επικουρικό ταμείο.

Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών καθορίζεται στα 5.860 ευρώ το μήνα.

Στο υπουργείο Εργασίας έχει συσταθεί Επιτροπή για να διορθώσει τις «αδικίες» που διαπιστώνονται και να προχωρεί σε «διορθώσεις», πάντα, ωστόσο, «εντός της φιλοσοφίας και των στόχων» του νομοσχεδίου.

Στο επίκεντρο οι εργοδοτικές εισφορές

Οι εργοδοτικές εισφορές θα τεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων στις 11 το πρωί σήμερα. Με τον Αλέξη Τσίπρα θα συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου οι ηγεσίες των ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕ, του ΣΕΤΕ και της ΕΣΕΕ.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να ζητήσει τις προτάσεις των εργοδοτικών φορέων για το ασφαλιστικό και, πρωτίστως, τη συναίνεσή τους για την αύξηση των εισφορών. Στην κατεύθυνση αυτή ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να προτείνει και αντισταθμιστικά μέτρα για την αύξηση των εισφορών σε μια περίπτωση συμφωνίας με τους φορείς των εργοδοτών.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συνεχίσει το επόμενο διάστημα τις συναντήσεις του με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων.