Οικονομία

Από την αύξηση εισφορών 1,5% η μείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης

Από την αύξηση εισφορών 1,5% η μείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης
Κυβέρνηση: Οι ασφαλιστικές εισφορές θα ισοσκελίσουν τη δέσμευση μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα για τους εργοδότες και κατά μισή μονάδα για τους εργαζόμενους, στηρίζει η κυβέρνηση την ικανοποίηση της δέσμευσης για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ

Διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου θέλουν τα έσοδα που θα προκύψουν από τις επιπλέον εισφορές που θα κληθούν να πληρώσουν από φέτος, εργοδότες και εργαζόμενοι, να λειτουργήσουν ως εξοικονόμηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. Μάλιστα, για το λόγο αυτό κυβερνητικοί κύκλοι επικαλούνται και τη σημερινή συνάντηση με τους εργοδοτικούς φορείς, που φάνηκε να στηρίζουν την πρόταση αυτή.

Ειδικά για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με το νέο τρόπο υπολογισμού που προτείνεται για την χορήγηση των συντάξεων, δημιουργείται ένα σοβαρό κίνητρο για κάθε εργαζόμενο ώστε να διεκδικήσει ασφαλισμένη και πλήρη μισθωτή εργασία. Ουσιαστικά, κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι στο εξής «όλα τα ένσημα από την πρώτη μέρα εργασίας, είτε πρόκειται για μισθωτούς είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, θα παίζουν κομβικό ρόλο στον τελικό υπολογισμό της σύνταξης και άρα προφανώς υπάρχει κίνητρο παραμονής στην ασφάλιση». Πάντως το Μαξίμου αποδέχεται και την τοποθέτηση – αναδίπλωση του υπουργού Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος νωρίτερα το μεσημέρι, ανακοίνωσε ότι η περίπτωση των εισφορών για όσους αμείβονται με μπλοκάκι, θα επανεξεταστεί, με αξιοποίηση όλων των περιθωρίων βελτίωσης.

Ξεχωριστή σημασία φαίνεται ότι έχει για το Μέγαρο Μαξίμου και το σκέλος των παρεμβάσεων στο ΕΚΑΣ και τις συντάξεις αναπηρίας και εργατικού ατυχήματος. Η πληροφόρηση που υπάρχει είναι ότι όσοι δεν δικαιούνται εθνικής σύνταξης λόγω μη συμπλήρωσης 15 ετών ασφάλισης θα παίρνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων, ενώ κάθε ασφαλισμένος που συμπληρώνει τα 15 έτη ασφάλισης θα παίρνει πλέον τη Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ προσαυξημένη κατά τα έτη ασφάλισής του.

Επομένως, το Μαξίμου εκτιμά ότι ο μηχανισμός προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων μέσω της εθνικής σύνταξης προσαυξημένης κατά τα χρόνια εργασίας είναι ένας πολύ αποδοτικότερος τρόπος προστασίας καθώς η εθνική σύνταξη συνδέεται με το διάμεσο εισόδημα και αυξάνεται με την άνοδο του ΑΕΠ.

Στο «κάδρο» των παρεμβάσεων προστίθεται, ως επιπλέον μηχανισμός αναπλήρωσης και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ώστε να περιοριστεί ακόμα περισσότερο ο κίνδυνος της φτώχειας για τους συνταξιούχους.

Αναφορικά δε με τις συντάξεις αναπηρίας και τις συντάξεις από εργατικό ατύχημα, το ποσόν της σύνταξης θα υπολογίζεται όπως και μέχρι σήμερα.

Όλα τα παραπάνω, αποτελούν το αντικείμενο των επαφών που έχει από αργά το απόγευμα ο κ. Κατρούγκαλος, με περίπου 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως όσους κατέχουν θέσεις σε διάφορες Επιτροπής Κοινοβουλευτικής εργασίας. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στο Μαξίμου, στο πλαίσιο της καλύτερης ενημέρωσης που επιχειρείται προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.