Market Maven

Το «drone καμικάζι», η EYEONIX και το «σκοιλ ελικικου», η αλλαγή σελίδας στην Ελληνική Τράπεζα και η Agripan

Το «drone καμικάζι», η EYEONIX και το «σκοιλ ελικικου», η αλλαγή σελίδας στην Ελληνική Τράπεζα και η Agripan

Τα «drone καμικάζι»

Το Switchblade, γνωστό ως «drone καμικάζι», αποτελεί μία από τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες στον τομέα των σύγχρονων στρατιωτικών συστημάτων. Το μικρό, φορητό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, σχεδιασμένο από την αμερικανική εταιρεία AeroVironment, είναι ειδικά κατασκευασμένο για να εκτελεί αποστολές μιας χρήσης, κατά τις οποίες αυτοκαταστρέφεται πάνω στον στόχο. Αυτό που ξεχωρίζει το Switchblade από τα παραδοσιακά drones είναι η λειτουργία του ως «περιπλανώμενο πυρομαχικό» (loitering munitions).

Σε αντίθεση με άλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιστρέφουν στη βάση τους μετά την αποστολή, το Switchblade έχει αποστολή καμικάζι, καθώς κατευθύνεται προς τον στόχο του και τον πλήττει με μεγάλη ακρίβεια, καταστρέφοντας ταυτόχρονα τον εαυτό του. Το drone είναι εξοπλισμένο με κάμερες υψηλής ευκρίνειας και σύστημα GPS, επιτρέποντας στους χειριστές του να το καθοδηγήσουν με ακρίβεια σε στόχους, όπως οχήματα, οχυρώσεις ή άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Η έκδοση Switchblade 300 είναι μικρότερη και ελαφρύτερη, σχεδιασμένη για χρήση από το πεζικό, ενώ το Switchblade 600 είναι μεγαλύτερο και προορίζεται για επιθέσεις κατά θωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης. Και τα δύο μοντέλα φέρουν εκρηκτικές κεφαλές και έχουν τη δυνατότητα να περιπλανώνται στον αέρα για αρκετά λεπτά, δίνοντας χρόνο στους χειριστές να εντοπίσουν τον κατάλληλο στόχο. Η χρήση του Switchblade έχει γίνει γνωστή από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου τα drones καμικάζι χρησιμοποιούνται για στοχευμένες επιθέσεις κατά ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Προμήθεια 75,2 εκατ. ευρώ

Γιατί αναφερόμαστε στο Switchblade; Διότι χθες το Reuters, επικαλούμενο ελληνικές πηγές, μετέδωσε πως η χώρα μας σχεδιάζει να προμηθευτεί Switchblade από την αμερικανική AeroVironment, με στόχο την ενίσχυση των ενόπλων μας δυνάμεών. Το κόστος της εν λόγω προμήθειας θα ανέλθει στα 75,2 εκατ. ευρώ, με το ελληνικό επιτελείο άμυνας να έχει εγκρίνει και τους δύο τύπους Switchblade με εμβέλεια έως 20 και έως 40 χιλιομέτρων.

Δεν είναι συνηθισμένο να μαθαίνουμε από το Reuters τι θα προμηθευτεί ο στρατός μας πριν ακόμη ενημερωθεί επίσημα η Βουλή και υπάρξει έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ). Ωστόσο, η προμήθεια δεν ήταν κρυφή καθώς είχε ήδη επικοινωνηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στους διαπιστευμένους συντάκτες.

Έλλειψη διαφάνειας

Μπορεί το Switchblade να είναι εξαιρετικό σύστημα και το κόστος του να μην είναι μεγάλο – με όρους εξοπλιστικού προγράμματος - ωστόσο ήδη διατυπώθηκαν ενστάσεις για τη διαφάνεια της διαδικασίας που επιλέχθηκε, προκειμένου να γίνει η προμήθεια. Κατά τους επαΐοντες, η επιλογή της απευθείας ανάθεσης μέσω διακρατικής συμφωνίας εγείρει ζήτημα διαφάνειας. Όπως αναφέρουν, η απουσία μιας ανοικτής διαδικασίας επιλογής καθιστά δυσδιάκριτο κατά πόσο η προτεινόμενη συμφωνία αποτελεί την πλέον συμφέρουσα λύση τόσο από οικονομικής όσο και από τεχνολογικής άποψης.

Κατά τους ίδιους, η εισήγηση για την απόκτηση του συστήματος βασίζεται αποκλειστικά στις προτάσεις του Γενικού Επιτελείου Στρατού και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, χωρίς να συνοδεύεται από τεκμηριωμένα επιχειρήματα που να αιτιολογούν την απόφαση αυτή. Όπως αναφέρουν, η έλλειψη αναλυτικών στοιχείων για την επιλογή του προμηθευτή, καθώς και η αδιαφάνεια στις διαδικασίες, περιορίζει τη δυνατότητα της Βουλής και του ΚΥΣΕΑ να αξιολογήσουν τη σκοπιμότητα και την αποτελεσματικότητα της πρότασης.

Η EYEONIX και το «σκοιλ ελικικου»

Ποιος όμως αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα την AeroVironment, την κατασκευάστρια του Switchblade; Η ελληνική εταιρεία EYEONIX, επικεφαλής της οποίας είναι ο Γιώργος Στρουζάκης. Ο κ. Στρουζάκης είχε απασχολήσει τη δημοσιογραφική έρευνα το 2020 λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση του περίφημου «σκοιλ ελικικου», ήτοι των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης μέσω συγκεκριμένων Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης και μη λειτουργικών ηλεκτρονικών πλατφορμών που είχε σχεδιάσει το υπουργείο Εργασίας το 2020 και τα οποία τελικώς δεν προχώρησαν εν μέσω γενικής κατακραυγής.

Ο κ. Στρουζάκης, είχε τοποθετηθεί πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής που είχε συγκροτηθεί από το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να αξιολογήσει το όλο πρόγραμμα που κατέληξε σε φιάσκο. Ο ίδιος πάντως είχε περιστασιακά ασχοληθεί τότε με την τηλεκατάρτιση , καθώς ανέκαθεν δήλωνε ειδικός σε «θέματα ασφάλειας και αμυντικών συστημάτων». Με αυτή του την ιδιότητα κατάφερε να πείσει ΓΕΣ και ΥΠΕΘΑ πως το Switchblade είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί στην αγορά των loitering munitions.

Η Ελληνική Τράπεζα

Η χθεσινή Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Τράπεζας ανέδειξε τον Μιχάλη Λούη νέο CEO του πιστωτικού ιδρύματος. Η αλλαγή διοίκησης έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Ελληνικής Τράπεζας, καθώς η είσοδος της Eurobank ως μεγαλομετόχου αναμένεται να επηρεάσει τη στρατηγική του πιστωτικού ιδρύματος. Κατά τους σκεπτικιστές, η Eurobank ενδέχεται να προσπαθήσει να επηρεάσει τις αποφάσεις και τις κατευθύνσεις της τράπεζας, προκαλώντας ανησυχίες για πιθανή υποβάθμιση της ανεξαρτησίας της.

Μερίδα μετόχων εξέφρασε χθες τον φόβο ότι η Ελληνική Τράπεζα θα μπορούσε να μετατραπεί σε παράρτημα της Eurobank, λειτουργώντας κυρίως προς όφελος του νέου μεγαλομετόχου εις βάρος των υπολοίπων μετόχων. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας, Πέτρος Χριστοδούλου, διαβεβαίωσε τους μετόχους ότι η ανεξαρτησία της τράπεζας θα παραμείνει ανέπαφη, τονίζοντας ότι δεν θα λειτουργεί αποκλειστικά για τα συμφέροντα της Eurobank. Ωστόσο, καθώς οι ανησυχίες παραμένουν, γνώστες του θέματος επισημαίνουν ότι οι διαβεβαιώσεις για την αυτονομία της Ελληνικής θα συνοδευτούν από συγκεκριμένες ενέργειες που θα διασφαλίζουν ότι η νέα διοικητική δομή θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες όλων των μετόχων και των πελατών της τράπεζας.

Στο «σφυρί» ακίνητο της Agripan

Στις 25 Σεπτεμβρίου, η εταιρεία Agripan– Σπύρος Δ. Παντελεημονίτης ΑΕΒΕ θα βρεθεί αντιμέτωπη με πλειστηριασμό, καθώς πρόκειται να εκποιηθεί ακίνητο ιδιοκτησίας της στη Θεσσαλονίκη. Το ακίνητο, το οποίο βρίσκεται στις οδούς Μοναστηρίου, Δράμας και Βιτσίου, στην περιοχή του 2ου Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχει συνολική έκταση 3.384,45 τ.μ. Από αυτό, τα 1.279,51 τ.μ. έχουν κηρυχθεί υπό απαλλοτρίωση.

Στην έκταση αυτή υπάρχουν κτίσματα συνολικής επιφάνειας 1.734,88 τ.μ., εκ των οποίων 1.117,20 τ.μ. είναι στο άρτιο και οικοδομήσιμο τμήμα, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται είτε εκτός ρυμοτομίας είτε εκτός σχεδίου πόλεως. Επιπλέον, ένα κτίσμα επιφάνειας 295 τ.μ., μισθωμένο στην εταιρεία Καυκάς με μηνιαίο μίσθωμα 7.000 ευρώ έως το 2025, βρίσκεται εκτός των ορίων της ιδιοκτησίας. Η τιμή πρώτης προσφοράς για το ακίνητο της Agripan έχει οριστεί στο 80% της αρχικά καθορισμένης αξίας, ήτοι σε 1,79 εκατ. ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.