Οικονομία

Διαρθώσεις στο Ασφαλιστικό μετά τις αντιδράσεις

Ασφαλιστικό: Διορθώσεις για μπλοκάκια, αγγελιόσημο και δικηγόρους Ασφαλιστικό: Διορθώσεις για μπλοκάκια, αγγελιόσημο και δικηγόρους
Οι διευκρινίσεις επί του ζητήματος που ανέκυψε με τις εισφορές που καλούνται να καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, λόγω της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης, κρίθηκαν απαραίτητες και δόθηκαν στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ειδικά μάλιστα για το σκέλος των εργαζομένων που έχουν πολλούς εργοδότες, θα υπάρξει ειδική μέριμνα, αφού ανάλογα με το εισόδημα που θα καταβάλλεται, θα προκύπτει και η αντίστοιχη εισφορά

Η ασφαλιστική εισφορά που θα καταβάλλουν στο εξής οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ειδικά όσοι αμείβονται με την χρήση μπλοκ παροχής υπηρεσιών, θα είναι στο 6,5% και το υπόλοιπο 13,5% θα καταβάλλεται από τους εργοδότες.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε για το σκέλος της κατώτατης εισφοράς που θα αποτελεί τη βάση των ποσών που θα καταβάλλουν στο εξής οι νέοι επιστήμονες (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι). Τονίστηκε ότι εξετάζεται η περίπτωση να είναι ίδια με εκείνη που έχει θεσπιστεί για τους αγρότες και η οποία έχει οριοθετηθεί για εισόδημα που ανέρχεται στο 80% του βασικού μισθού, δηλαδή 468 ευρώ και ανέρχεται στα 96 ευρώ. Βέβαια όλα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, που θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες.

Ειδικά για το ζήτημα των δικηγόρων ο κ. Κατρούγκαλος γνωστοποίησε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση χθες με το προεδρείο του ΔΣΑ, από την οποία προέκυψε ότι ζητήθηκε από το υπουργείο Εργασίας να καταργηθεί το εφάπαξ, να ενσωματωθεί η επικουρική σύνταξη στην κύρια. Σχετικά με τις καταβληθείσες εισφορές υπέρ εφάπαξ, προτείνεται να εκτιμηθεί μέσω μελέτης και να δοθεί ένα ποσό στον κάθε δικαιούχο, στο τέλος του εργασιακού βίου.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των κοινωνικών πόρων, εστιάζοντας την τοποθέτησή του για το αγγελιόσημο, σημειώνοντας ότι θεωρεί πως αποτελεί οιονεί εργοδοτική εισφορά και δεν επιθυμεί την κατάργησή του. Αντίθετα, πιστεύει ότι πρέπει να αξιοποιηθεί ο συγκεκριμένος πόρος για την ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, κάτι που θα έπρεπε να προστεθεί στο επίμαχο άρθρο 63 του σχεδίου νόμου, που είναι κενό.

Σε κάθε περίπτωση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, θεωρεί ότι επιχειρείται με την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση μια μείζονα τομή, που έπρεπε να γίνει εδώ και 10ετίες. Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «εδώ και 10ετίες ξέρουμε όχι μόνο ότι δεν είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα, αλλά και ότι δεν είναι δίκαιο. Ότι δεν παρέχει ίση προστασία προς όλους. Ότι έχει μεγάλα κενά, ειδικά για τους πιο αδύναμους και νησίδες υπερπροστασίας για όσους είχαν ευνοηθεί από πελατειακές τακτικές του παρελθόντος. Δεν υπάρχει ασφαλιστικό σύστημα που μπορεί να αντέξει το 1/4 του πληθυσμού να είναι άνεργο και τους μισούς αυτοαπασχολούμενους λόγω της κρίσης να μην μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους».

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η χώρα μπήκε στην κρίση τα αποθεματικά των Ταμείων ήταν στα 38 δισ ευρώ και τότε, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο θα έπρεπε να είναι 100 δισ. ευρώ. Με την χαριστική βολή του PSI όμως, εξανεμίστηκε ό,τι είχε απομείνει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την αναγκαιότητα της Μεταρρύθμισης, είναι σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, το ΕΚΑΣ, αφού χωρίς την κυβερνητική παρέμβαση το επίδομα κινδύνευε με κατάργηση χωρίς να μπορεί κάτι να μπει στη θέση του. «Εμείς», παρατήρησε ο κ. Κατρούγκαλος «προχωρούμε στη σταδιακή αντικατάσταση του ΕΚΑΣ από την εθνική σύνταξη».

Το υπουργείο Εργασίας ξεκαθάρισε ότι εγγυάται απολύτως «και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο», ότι η σύνταξη των παλαιών συνταξιούχων θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, μέσω του μηχανισμού της προσωπικής διαφοράς. Ένας μηχανισμός, που ο κ. Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε να μείνει για πάντα και όχι έως το 2018.

Για την εθνική σύνταξη, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θα είναι «ίδια για όλους γιατί χρηματοδοτείται από τη φορολογία και όχι από τις εισφορές».

Ο κ. Κατρούγκαλος προανήγγειλε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, που θα γίνει σήμερα για να βρεθεί ο τρόπος να «παντρευτούν τα δυο αυτά συστήματα. Το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Μια που από 1/1/2017 θα ενοποιηθεί ο τρόπος είσπραξής τους».

Επίσης, από αύριο, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, ο υπουργός Εργασίας θα ξεκινήσει νέο κύκλο επαφών στην Ευρώπη, έχοντας και την «ψήφο εμπιστοσύνης» των εργοδοτικών οργανώσεων, που όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος «βάζουν πλάτη» στην Μεταρρύθμιση για να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις.

Πρόσθεσε δε ότι «όταν ζητάμε να προστατευθεί το κοινωνικό κράτος και οι συντάξεις στην Ελλάδα το κάνουμε πρωτίστως για την Ελλάδα, αλλά το κάνουμε και γιατί θέλουμε η Ευρώπη να κρατήσει τα κοινωνικά της χαρακτηριστικά».

Μάλιστα, για να γίνει ακόμα πιο διαφανής η διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, ο κ. Κατρούγκαλος ζήτησε από την Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να τον καλέσει κατ' αντιπαράσταση με τον κ. Κοστέλο από τους θεσμούς, για να συζητηθούν όλα τα κομβικά ζητήματα του Ασφαλιστικού.

Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο